Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ON ALERT.GR

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΑ

onalert.gr-Α ΜΕΡΟΣ -Το ακούσαμε κι αυτό. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Μπαλάφας, αφού ευαγγελίστηκε πρόσφατα δραστικές περικοπές στις δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι περικοπές αυτές να επιφέρουν περαιτέρω μείωση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας και να ανοίξουν τις ορέξεις της γειτονικής Τουρκίας απάντησε ανενδοιάστως και ανερυθρίαστα ότι «θα το ρισκάρουμε».

Το φαινόμενο της πολυγλωσσίας των στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η ανευθυνότητα των λεγομένων τους κατά την παρούσα προεκλογική περίοδο είναι καθημερινό φαινόμενο, όμως με την προαναφερόμενη θέση φθάσαμε πλέον να παραδίδουμε «τα άγια τοις κυσί».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι το τελευταίο προπύργιο της ελληνικής κοινωνίας μπροστά στον επιχειρούμενο εκμαυλισμό και στην αποσύνθεση του κοινωνικού της ιστού.

Παρ’ όλα αυτά ο ευαίσθητος αυτός χώρος παραχωρείται με φρασεολογία τζογαδόρου στις διαθέσεις ανεύθυνων στην προσπάθειά τους να χαϊδέψουν αυτιά και να επιτύχουν την πολυπόθητη γι’ αυτούς εκλογική νίκη.

Προφανώς ο κ. Μπαλάφας αγνοεί πλήρως ή δεν ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί τα πραγματικά δεδομένα, βάσει των οποίων λειτουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ασκώντας το κύριο έργο τους, που είναι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά ακόμη και το κοινωνικό έργο, που αυτές με τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουν επιτελούν. Η ανάγκη του περιορισμού των δημοσίων δαπανών είχε διαφανεί από το 2008.
Στα πλαίσια των περιορισμών αυτών το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, ξεκίνησε μια ορθολογική μείωση των κλαδικών ασκήσεων, τις οποίες είτε τις κατήργησε είτε τις ενέταξε σε διακλαδικό επίπεδο, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντικό οικονομικό αλλά και επιχειρησιακό όφελος.

Τα τελευταία όμως δυόμιση χρόνια οι περιορισμοί των δαπανών αποτέλεσαν άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, αυτή την φορά χωρίς προγραμματισμό, χωρίς αντίδραση από την εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία και κυρίως χωρίς μελέτη των επιπτώσεων στην συντήρηση του υλικού και στο αξιόμαχο του ανθρώπινου δυναμικού. Ο περιορισμός αυτός των λειτουργικών δαπανών αφορούσε περικοπές σε μισθούς, αλλά και σε προγραμματισμένες δραστηριότητες.



onalert.gr- B ΜΕΡΟΣ -ΣΥΝΕΧΕΙΑ.......Συγκεκριμένα η περικοπή κονδυλίων στην κανονική ροή των απαιτούμενων ανταλλακτικών για την συντήρηση των μέσων (οχημάτων, πλοίων, αεροσκαφών) είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση της διαθεσιμότητάς τους σε πολύ χαμηλά, έως απαράδεκτα, επίπεδα. Για ευνόητους λόγους δεν επιθυμώ να αναφερθώ σε αριθμούς και ποσοστιαίες αναλογίες, απλά θα επισημάνω ότι μόνον κατά το 2011 έγιναν περικοπές της τάξεως του 42% στις λειτουργικές δαπάνες του στόλου μας, γεγονός που είχε άμεσες συνέπειες στην δραστηριότητα και διαθεσιμότητα των ναυτικών μας μονάδων. Απλά θα σημειώσω ότι η διαθεσιμότητα των μέσων σε καιρό ειρήνης δεν πρέπει να είναι μικρότερη του 75% για αποτελεσματική υποστήριξη των επιχειρησιακών σχεδίων και για να είναι εφικτή η επιδίωξη να φτάσει το ποσοστό αυτό στο 100% σε περιόδους κρίσεως.

Οι περικοπές εξ άλλου στην εκτέλεση του καθημερινού εκπαιδευτικού προγράμματος των τριών Κλάδων, με το πρόσχημα του περιορισμού χρήσης και κατανάλωσης καυσίμων, έχει ως αποτέλεσμα να μην εκπαιδεύεται το προσωπικό και να χαρακτηρίζεται πλέον ως «μερικώς ετοιμοπόλεμο», ενώ τα μέσα παραμένουν ακινητοποιημένα. Σημειωτέον ότι τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων διαθέτουν υλικά, που έχουν χρονικό και όχι λειτουργικό όριο ζωής, με αποτέλεσμα αυτά να λήγουν χωρίς να χρησιμοποιούνται. Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο ο Στρατός Ξηράς να μην ασκείται, η παρουσία πλοίων στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα να είναι μικρή και τα πολεμικά αεροσκάφη να πετούν ελάχιστες ώρες κάθε μήνα. Η κατάσταση αυτή εκτός των άλλων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας για το προσωπικό, διότι σταματά πλέον η «οικειότητα» με το μέσον, που χρησιμοποιείται και στο εγγύς μέλλον η αποχή αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ατυχήματα.


Η απόφαση για κατάργηση θέσεων στρατιωτικών σε θέσεις πρεσβειών εξωτερικού, αλλά και διεθνών οργανισμών, απαλείφει την φωνή και την παρουσία της χώρας μας στο εξωτερικό, ενώ καταστρέφονται διμερείς στρατιωτικές σχέσεις με άλλα κράτη, που είχαν οικοδομηθεί σε βάθος χρόνου και με ιδιαίτερη προσπάθεια.

Οι μέχρι τώρα μειώσεις των μισθών και η ένταξη των ειδικών επιδομάτων (πτητικό, πτωτικό κλπ) στο φορολογητέο εισόδημα έφερε σε δυσχερή οικονομική θέση το προσωπικό. Και βέβαια οι μειώσεις των μισθών δεν έχουν ακόμη λάβει την τελική τους μορφή, αφού εκκρεμεί η θέσπιση του ειδικού μισθολογίου. Μετά από όλα αυτά το φρόνημα και το ηθικό, που ανέκαθεν χαρακτήριζαν σε ύψιστο βαθμό το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι όχι απλά πεσμένο, αλλά τραυματισμένο.

Όλα τα παραπάνω είναι αλληλένδετα και σχετίζονται άμεσα με την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία δεν αντιστοιχεί πλέον σε Ένοπλες Δυνάμεις, που διαθέτουν τα συγκεκριμένα μέσα και στελέχη υψηλών δυνατοτήτων και ποιότητας. Οι έλληνες και οι ξένοι αναλυτές είναι γνώστες της καταστάσεως και γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι η εικόνα αποτροπής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει σχεδόν χαθεί. Εάν δεν χαραχθεί κόκκινη γραμμή σε περαιτέρω μειώσεις αμυντικών δαπανών και οικονομικών παροχών προς το στρατιωτικό προσωπικό δεν θα χαθεί μόνον η εικόνα, αλλά και η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Το ψευτοδίλημμα «βούτυρο ή κανόνια» δεν υφίσταται.
Τα γνωρίζει όλα αυτά ο κ. Μπαλάφας; Αν όχι είναι απλά ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που μιλά με έπαρση, επιπολαιότητα και αμετροέπεια μεθυσμένος κι αυτός από τα ποσοστά των εκλογών της 6ης Μαΐου. Αν όμως τα γνωρίζει και παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να τα υποστηρίζει είναι τουλάχιστον επικίνδυνος.

Τελικά θα το ρισκάρουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: