Στα δύσκολα φαίνεται ο καλός άνθρωπος και τώρα που η χώρα βρίσκεται σε δεινή κατάσταση είναι ευκαιρία να δείξουν οι πολιτικοί αρχηγοί πόση καλοσύνη κουβαλάνε μέσα τους, πόσο ψυχοπονιάρηδες είναι. Δεν μπορεί, βλέπουν δελτία ειδήσεων, πληροφορούνται για τις δολοφονίες παιδιών στη Συρία, πληροφορούνται για τις εκτοπίσεις αμάχων. Υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μετακινηθεί μέσα στη χώρα ενώ τον Αύγουστο είχαν καταγραφεί 120.000 πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες. Να σημειωθεί ότι εγκαταλείπουν τη Συρία και πρόσφυγες από τρίτες χώρες. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι στον πρώτο χρόνο του πολέμου 200.000 άτομα διέσχισαν τα σύνορα για να βρουν μια καλύτερη τύχη.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο εξέφρασε την αγωνία του για αυτούς τους ανθρώπους. Ζήτησε «να παρέμβει η χώρα μας, προκειμένου να υπάρξει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να διερευνηθεί η δυνατότητα φιλοξενίας, από τη δική μας την πλευρά, προσφύγων, που θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να επαναπατριστούν, όταν θα αντιμετωπιστεί η κρίση στην περιοχή». Για την παρέμβαση στους Ευρωπαίους έχει δίκιο_ τσάμπα είναι η παρέμβαση και στο κάτω κάτω ας αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι που έχουν ρυθμιστικό ρόλο στη διπλωματία. Επίσης να μπορούσε η Ελλάδα να ενθαρρύνει τη Ρωσία στη φιλοξενία προσφύγων, να προτείνει κονδύλια σε μορφή ανταποδοτικού τέλους: τόσα λεφτά έχει βγάλει εξοπλίζοντας τη Συρία. Δεν μιλάμε για τον εμφύλιο αλλά για τις αδιάκοπες μάχες ενός στρατού που επί δεκαετίες τρώγεται με τα ρούχα του.
Ζητεί λοιπόν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να διερευνηθεί η δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων. Κρίμα να μένει στα λόγια, θα μπορούσε να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Να πει δηλαδή ότι η χώρα αντέχει να φιλοξενήσει χίλιους, πέντε χιλιάδες. Να το βρει ο ίδιος το νούμερο και να καταθέσει το σχέδιο. Του αρέσει άραγε η στέγη αλά τούρκα, δηλαδή σε αντίσκηνα; Το χειμώνα που θα κάνει κρύο αρκούν οι σόμπες κηροζίνης; Τι θα τρώνε, ποιος θα τους μαγειρεύει, ποιος θα τους εξετάζει όταν αρρωσταίνουν; Επίσης θα είναι χρήσιμη μια πρόταση για την εκπαίδευση των παιδιών: αφού η πρόθεση είναι να επαναπατριστούν θα πρέπει να ακολουθήσουν το σχολικό πρόγραμμα της πατρίδας τους, με δασκάλους αραβικών. Για να μάθουν να συνεννοούνται εδώ θα πρέπει να τύχουν δίγλωσσης εκπαίδευσης.
Μισό λεπτό γιατί ακόμη δεν τελειώσαμε ούτε με τα βασικά της ανθρωπιστικής ιδέας του κ. Τσίπρα. Τον ικανοποιεί η ιδέα της στέγασης κάτω από τεντόπανα, όπως γίνεται στα υπόλοιπα κράτη ή μετά θα αρχίσει τις διαμαρτυρίες και θα λέει ότι τους έχωσαν τους ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Ωραία, θα ήταν βολικό να μειώσουμε τον αριθμό και να παρέχουμε βοήθεια υψηλού επιπέδου. Να πούμε ότι φιλοξενούμε 128 άτομα, όσους δηλαδή ανέλαβε η Ιταλία όταν έφτασαν εκεί με καράβι δουλεμπόρων. Για αξιοπρεπή στέγαση, καλό φαγητό, ρούχα και τα παρελκόμενα υπάρχει σίγουρα ένας προϋπολογισμός. Ας τον ακούσουμε λοιπόν και αν είναι στα μέτρα μας, θα συμφωνήσουμε. Είναι καλό να βοηθάμε τον συνάνθρωπο. Αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα και αληθινή ανησυχία. Τα υπόλοιπα, τα μεγάλα λόγια, ανήκουν στους πολιτικούς που φτιάχνουν ανέξοδα ανθρωπιστικό προφίλ.
["Ανθρωπιστικά" της Λώρης Κέζα από tovima.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου