Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Τα νέα σχέδια για 14ο μισθό και αποδείξεις


Του Στέλιου Κράλογλου

Με περικοπές μισθών, αλλά από το... «παράθυρο» και με αποδείξεις πολλών ταχυτήτων που θα δικαιολογούν το αφορολόγητο όριο, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί τώρα να κάμψει την θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από το τις εξαγγελίες και τη σεναριολογία που αναπτύχθηκε γύρω από τα νέα μέτρα.

Με δεδομένο ότι ο 14ος μισθός υπολογίζεται στον προσδιορισμό της σύνταξης, κάτι που δεν ισχύει με την πληθώρα των επιδομάτων που δίνονται στο δημόσιο, το υπουργείο οικονομικών εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να μπει μεγαλύτερο μαχαίρι σε επιδόματα και ειδικές αμοιβές ώστε η συνολική περικοπή στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων να φθάσει στο ύψος του 14ου μισθού.

Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι μπορεί να συγκεντρώσει το ίδιο ποσό, δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ που θα εξοικονομούσε από το 14ο μισθό, περικόπτοντας επιπλέον 10% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, καταργώντας τα έξοδα κίνησης και ψαλιδίζοντας όλες τις πρόσθετες αποδοχές, όπως υπερωρίες, συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια κ.ά.

Πάντως τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι μεγαλύτερες περικοπές των πρόσθετων αμοιβών και σε συνδυασμό με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, θα οδηγήσουν σε εξαφάνιση του 14ου και 13ου μισθού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν απώλειες ακόμα και στον 12ο μισθό.

Ο εφοριακός που εισέπραττε 2.700 ευρώ συνολικά, από τα οποία τα 1.400 είναι επιδόματα, θα έχει απώλειες στο έτος από τις περικοπές περίπου 5.640 ευρώ, δηλαδή πάνω από 2 μισθούς.

Τις ίδιες δραματικές απώλειες θα έχουν και οι δικαστικοί, οι οποίοι σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς ακόμα και για έξτρα εισοδήματα εκτός μισθού, όπως είναι η είσπραξη ενοικίων.

Μεγάλες απώλειες θα έχουν επίσης στις αποδοχές τους οι γιατροί του ΕΣΥ, οι τελωνειακοί, οι διπλωμάτες, οι πανεπιστημιακοί και οι μηχανικοί του Δημοσίου. Δηλαδή όσων τα επιδόματα αποτελούν το ήμισυ ή και μεγαλύτερο μέρος των συνολικών αποδοχών.

Αποδείξεις για κάθε βαλάντιο



Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το πρόβλημα της σύνδεσης των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο για την κυβέρνηση. Για να ξεπεράσει τον σκόπελο των προβλημάτων αλλά και τις αδικίες που εντοπίστηκαν με τον τρόπο που συνδέονται οι αποδείξεις με το εισόδημα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τώρα εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν διαφορετικά ποσοστά κλιμακούμενα ανάλογα με το εισόδημα. Το βασικότερο και απλούστερο σενάριο προβλέπει τρεις συντελεστές:

* Από 6.000 έως 12.000 ευρώ παραμένει το 10%

* Από 12.001 έως 20.000 ευρώ το ποσοστό μειώνεται στο 20% από 30%

* Από 20.001 έως 40.000 ευρώ παραμένει στο 30%

* Πάνω από τις 40.000 ευρώ πιθανότατα ο συντελεστής να αυξάνεται.

Το... ευνοϊκό σενάριο για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, προβλέπει μέχρι και 8 κλίμακες. Για παράδειγμα, για το ίδιο εισόδημα των 30.000 ευρώ οι κλίμακες θα είναι 5, θα κυμαίνονται σε ποσοστά από 8% έως 17,5% και θα απαιτούνται μέχρι 4.500 ευρώ σε αποδείξεις.

Πάντως, όσοι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν και το ελάχιστο αυτό ποσό σε αποδείξεις, θα επιβαρύνονται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου, με φόρο 10%, δηλαδή έως 1.200 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ εξαιρούνται από το σύστημα των αποδείξεων, ενώ ανοικτό παραμένει μόνο το ενδεχόμενο να μην εξαιρεθούν οι αποδείξεις για κινητή ή σταθερή τηλεφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: