Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

2ήμερη εκπαίδευση στο πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου & τους άλλους...»



Πέρασε άλλο ενα 2ημερο με 16 ώρες εκπαίδευση στους Εθελοντές μας μόνο που ήταν πολύ αποδοτικές γιατί με τους έμπειρους αξιωματικούς και βατραχανθρώπους που έστειλαν από το Λιμενικό Σώμα της Αθήνας και από εξειδικευμένους στα θέματα Διάσωσης και Έρευνας, έδωσαν στους εκπαιδευόμενους από το πρόγραμμα, τί πρέπει να ξέρουμε για να διαχειριστούμε ανάλογα, κίνδυνο, πνιγμό αλλά και διάσωση στο συνάνθρωπο μας, φτάνει να γίνονται σωστές και συντονισμένες ενέργειες, για να μην αναστατώνουμε μερικές φορές άδικα τον μηχανισμό χωρίς λόγο και αιτία και που εκείνη την στιγμή μπορεί να υπάρχει πραγματική ανάγκη σε άλλο περιστατικό...

Στην επιμόρφωση μας ήταν το Σάββατο ο Αντιπλοίαρχος, Καρακουλας Αλέξανδρος από το Λιμενικό Σώμα και ο Λιμενάρχης μας, κ. Μαζης Αντώνης. Θέμα τα σωστικά μέσα και ποιά είναι αυτά, είναι ένα αντίστοιχο μάθημα που κάνουν οι ναυτικοί μας για τα σωστικά μέσα και τις πρώτες βοήθειες.

Την Κυριακή την εκπαίδευση μας έκανε ο Αντιπλοίαρχος Πάγκαλος Μιχαήλ, από το Συντονιστικό του Λιμενικού Σώματος στα Θέματα Έρευνας και Διάσωσης, με την παρουσία και του Λιμενάρχη μας, κ. Μαζη Αντώνη, που μάλιστα ενημερωθήκαμε οτι κάθε τόπος και Λιμενάρχης έχει και ένα Μάστερ Πλαν, όπου σε καταστάσεις ανάγκης κινητοποιεί και τους Εθελοντές έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη και αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο γεγονός.

Στη συνέχεια ο κ. Μακρυγιάννης Θανάσης ΟΥΚ Βατραχάνθρωπος από το Λιμενικό Σώμα μας εκπαίδευσε πως μπορούμε να σώσουμε με ασφάλεια, όμως αυτό που προέχει πάντα, είναι πρώτα η ασφάλεια της δικής μας ζωής και μετά του ανθρώπου που κινδυνεύει στη θάλασσα, καθώς και τους τρόπους που θα τον προσεγγίσουμε για να είμαστε και οι δυο ασφαλείς και να γλιτώσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο, κατόπιν πήγαμε όλοι οι εκπαιδευόμενοι Εθελοντές στο κολυμβητήριο όπου μας περίμεναν άλλοι δυο ΟΥΚ Βατραχάνθρωποι ο κ. Ζαγοριανος Ιωάννης και Σταμούλης Δημήτριος για να μας δείξουν και Πρακτικά μέσα στο νερό πως θα πράξουμε για να είμαστε και οι δυο ασφαλείς για να μην κινδυνέψει πρώτα η δική μας ζωή όταν πάμε να γλιτώσουμε κάποιον συνάνθρωπο μας που κινδυνεύει, αλλά και που πρέπει να έχουμε και κάποιες στοιχειώδης γνώσεις, γιατί η αμάθεια και «τα ξέρω όλα», οδηγούν μερικές φορές δυστυχώς σε χειρότερα αποτελέσματα ακόμη και με απώλεια ζωών και των δυο.
Ενα μεγάλο μπράβο στους εκπαιδευτές μας και να είναι πάντα καλά και να προσφέρουν αυτό το έργο που είναι και ένας τρόπος ζωής για εμάς αλλά και για τους συνανθρώπους μας...

Ρεπορτάζ: Βούτος Σάκης - Δημοσιογράφος Ε.Ρ.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια: