Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Τομές στα Σώματα Ασφαλείας...
Eισαγωγή πυροσβεστών και λιμενικών με πανελλαδικές εξετάσεις, όπως συμβαίνει με τους αστυνομικούς, αποστρατιωτικοποίηση της εκπαίδευσης στα Σώματα Ασφαλείας και δημιουργία μιας μεγάλης Σχολής και για τα τρία Σώματα, αλλά και καλλιτεχνική και πολιτιστική καλλιέργεια των αστυνομικών είναι κάποιες από τις καινοτομίες που προωθούνται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα από τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού, τον Απρίλιο αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της μεικτής επιτροπής, που αποτελείται από στελέχη των τριών Σωμάτων Ασφαλείας, πανεπιστημιακούς καθηγητές, συνδικαλιστές και άλλους παράγοντες. Εκτιμάται ότι το νέο σύστημα θα ισχύσει από το 2011.
Χτες έγινε η πρώτη συνάντηση των μελών της επιτροπής στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη και συζητήθηκαν προτάσεις και απόψεις για όσα πρέπει να αλλάξουν.
Οπως είπε ο κ. Βούγιας, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί η εξάμηνη εκπαίδευση των υπηρετούντων στα Σ.Α. στις στρατιωτικές σχολές (στρατόπεδα Θήβας και Αυλώνα), κάτι που εκτός των άλλων θα εξασφαλίσει περικοπές δαπανών κατά 40%. Σημειώνεται ότι ο στρατός εισπράττει από την Αστυνομία για την εκπαίδευση 900.000 € τον χρόνο, συν τα έξοδα μετακίνησης των εκπαιδευόμενων.
Ταυτόχρονα μελετώνται οι λεπτομέρειες για τη δημιουργία μιας μεγάλης Ακαδημίας και για τα τρία Σώματα Ασφαλείας, όπου όλοι οι υποψήφιοι θα εισάγονται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, θα λαμβάνουν κοινή εκπαίδευση και θα εξειδικεύονται σε αστυνομικούς, πυροσβέστες ή λιμενικούς το τελευταίο διάστημα της φοίτησής τους. Στο πλαίσιο αυτό καταργούνται τα αντικειμενικά κριτήρια και η προσωπική συνέντευξη για την εισαγωγή πυροσβεστών και λιμενικών που ισχύουν σήμερα.
Βαρύτητα
Γενικά, το νέο σύστημα θα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ειδική εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην πρακτική πάνω στα όπλα για αστυνομικούς κυρίως και λιμενικούς.
Παράλληλα αναβαθμίζεται το επίπεδο σπουδών στις σχολές, που επιδιώκεται να αποκτήσουν χαρακτήρα ανώτατης εκπαίδευσης και εκσυγχρονίζεται ο τρόπος διδασκαλίας. Προωθείται επίσης η κατάρτιση «εγχειριδίου πρακτικής εξάσκησης», ενώ πιλοτικά μελετάται η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας, μέσω της «Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας», με εκπαιδευτικά σεμινάρια σε τομείς όπως η διαχείριση όχλου και η κοινοτική αστυνόμευση.
Ανάμεσα στα άλλα βρίσκεται σε εξέλιξη και «πρόγραμμα πολιτιστικών παρεμβάσεων» για τους σπουδαστές των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας. Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται επίσημα η συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για δωρεάν είσοδο των σπουδαστών των σχολών Αστυφυλάκων και 50% έκπτωση για όλους τους Ελληνες αστυνομικούς.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου