Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Δεν δουλέυουν τα μισά σκάφη του Λιμενικού...


ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Παπουτσής, είπε νωρίτερα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τη λαθρομετανάστευση. Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε μαζί του.
Το κλειδί, όμως, της λαθρομετανάστευσης, δυστυχώς, λέγεται «Δουβλίνο 2». Ο Κανονισμός «Δουβλίνο 2», ο οποίος είχε συνομολογηθεί και υπογραφεί το 2003, όπως ασφαλώς θυμόσαστε επί Κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ., αποτελεί το κλειδί της αρχιτεκτονικής για τον χειρισμό του προβλήματος των λαθρομεταναστών, εδώ στην Ελλάδα, όπου έχει καταλήξει να είναι κυριολεκτικά η καταβόθρα, στην οποία εισρέουν όλοι οι λαθρομετανάστες.
Συγκεκριμένο ερώτημα προς εσάς, κύριε Υπουργέ: Έχετε κάνει ή προτίθεστε να κάνετε και αν ναι, τί ακριβώς, για να πετύχετε αναδιαπραγμάτευση αυτού του Κανονισμού «Δουβλίνο 2»;
Δεύτερο ερώτημα: Πέρα από τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ανέπτυξε πριν ο συνάδελφος κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ως προς τα θετικά και αρνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού ρεύματος, τα οποία έχουν κατατεθεί από το ΛΑ.Ο.Σ., κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, να προσθέσω μία σκέψη, μία πρόταση, μία καμπάνια επικοινωνιακή σε κάποιες λίγες, επιλεγμένες χώρες προελεύσεως των λαθρομεταναστών, προκειμένου να προειδοποιηθούν, ότι τυχόν ερχόμενοι λαθραία στην Ελλάδα, θα υποστούν βαρύτατες κυρώσεις. Το έχουν κάνει και νομίζω με αρκετή επιτυχία, δύο ή τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Δεύτερο θέμα. Θα συμφωνήσετε πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι η Ασφάλεια είναι αδιαίρετη. Είπατε πριν ότι τα Σώματα Ασφαλείας εξαρθρώθηκαν, χρησιμοποιήσατε αυτόν τον όρο, αν δεν κάνω λάθος. Γιατί πάτε να εξαρθρώσετε και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Εξηγούμαι: Σαφέστατα πάτε να την μετατρέψετε σε μία δορυφορική αστυνομία. Τοποθετήσατε ως Υποδιοικητές δύο απόστρατους αστυνομικούς. Ο μεν ένας για τα διοικητικά κραδαίνει την πράσινη ρομφαία για να βρει χαμένα δίκαια, ο δε δεύτερος έχει μεταφέρει σωρηδόν αξιωματικούς και αστυνόμους από την Αντιτρομοκρατική.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Βλάπτετε τη ΔΑΕΕΒ και προκαλείτε διχόνοια μέσα στην ΕΥΠ. Για ποιο λόγο; Για να μην αναφερθώ και στο δυστυχώς στενάχωρο παράδειγμα ενός αστυνομικού στελέχους της ΕΥΠ, ο οποίος παρακολουθούσε –ίσως όχι αρκετά αφανώς- κάποιον γνωστόν Εξαρχειώτη, με τα γνωστά επακόλουθα τα οποία γνωρίζετε, βρέθηκαν σε ένα Τμήμα με αλληλομηνύσεις κ.ο.κ..
Κατεβλήθη μια προσπάθεια, όλο αυτό το θέμα να εξαφανιστεί από τα Μ.Μ.Ε.. Πέρασε σε κάποια «μονοστιλάκια» μιας ή δύο εφημερίδων, αλλά το γεγονός παραμένει.

Τρίτο θέμα: Λιμενικό. Και τελειώνω. Από τα 165 σκάφη, που διαθέτει το Λιμενικό, αν δεν κάνω λάθος, τα μισά αυτή τη στιγμή δεν κινούνται. Δεν κινούνται ελλείψει χρημάτων, ελλείψει ανταλλακτικών κ.ο.κ.. Γνωρίζετε, δε, πολύ καλά ότι οι λιμενικοί με απόλυτη αυταπάρνηση κάνουν κυριολεκτικά ρεφενέ μεταξύ τους, για να πληρώσουν τα αναλώσιμα.
Το γεγονός ότι αυτά τα σκάφη, τα μισά δεν κινούνται, κύριε Υπουργέ, το ξέρουν οι λαθρο-διακινητές απέναντι, στην Τουρκία, και βεβαίως αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτούς. Ερώτημα συγκεκριμένο: Τι προτίθεστε να κάνετε, προκειμένου να διορθώσετε την κατάσταση αυτή.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: