Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Για την έρευνα και την διάσωση στο Αιγαίο...


ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα να πω, κύριε Υπουργέ και να επαναλάβω ότι το ύφος αυτό που έχουμε σήμερα είναι ένα πολύ χρήσιμο ύφος πολιτικού διαλόγου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καλό αποτέλεσμα. Για να ξεκαθαρίσω τι λέμε, για να μη φανεί ότι έχουμε αρνητική πρόθεση προς εσάς, θα σας πω ότι θεωρώ ότι ήσασταν ένας εξαιρετικά επιτυχημένος Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και σας εύχομαι ειλικρινά να γίνετε ένας εξαιρετικά επιτυχημένος Υπουργός Προστασίας του Πολίτου, γιατί, αν το καταφέρετε, όλοι θα κερδίσουμε, όχι μόνο εσείς.

Όμως, θέλω να μείνω λίγο στα συγκεκριμένα. Πρώτα από όλα, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, κύριε Κουβέλη και λυπούμαι που δεν είναι εδώ ο κ. Παπουτσής. Η πρόταση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού να καταβάλει αυτά τα χρήματα που χάνουν οι αστυνομικοί, όταν τραυματίζονται εν ώρα υπηρεσίας, έρχεται μετά από την εξάντληση όλων των κοινοβουλευτικών μέσων που είχαμε στη διάθεσή μας. Για το θέμα αυτό έχουμε κάνει και στην προηγούμενη και στην παρούσα πολιτική ηγεσία όλες τις αναγκαίες παραστάσεις.

Κρίναμε, λοιπόν, ότι, επειδή όσο εμείς εδώ, αγαπητέ κύριε Κουβέλη, το συζητούμε, αυτοί οι άνθρωποι πλήττονται, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα ακόμα παραπέρα. Εάν ο κύριος Υπουργός, νομοθετήσει αυτό που είπε γρήγορα, θα είμαστε οι πρώτοι που θα τον χειροκροτήσουμε και θα καλωσορίσουμε αυτή την πράξη.

Και μια και μιλάμε γι’ αυτό, θα θέσω ένα δεύτερο θέμα, γιατί σε λίγες μέρες, όπως πάει, θα κάνουμε νέα ανακοίνωση για άλλη κατηγορία που θα πρέπει να έρχονται να πληρώνονται από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και όχι από την ελληνική πολιτεία.
Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν οι διασώστες των super puma του Λιμενικού. Ξέρετε καθόλου την υπόθεση αυτή;

Ακούστε, λοιπόν, τι έχει γίνει, αφού μιλάμε για τη λαθρομετανάστευση, κύριε Κοραντή, που τα ξέρετε πολύ καλά. Υπάρχει από το Λιμενικό αυτή η ομάδα για να πηγαίνει για την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο, ένα κρίσιμο ζήτημα με πολλές παραμέτρους, που δεν θέλω αυτή τη στιγμή να αναλύσω στην Αίθουσα. Αυτοί οι άνθρωποι, για να κάνουν την επιχείρηση, εισπράττουν όχι μισθό, αλλά τα έξοδα παραστάσεως, το φαγητό τους και το ξενοδοχείο που θα μείνουν. Το εισέπρατταν μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Και ξαφνικά, επί Κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ. σταμάτησε αυτή η καταβολή. Άρχισε να χτυπάει στο γραφείο μου το τηλέφωνο μανιωδώς: «Δεν μας πληρώνουν. Δεν έχουμε να βάλουμε τα χρήματα για να πάμε». Προσέξτε, είναι άνθρωποι που πάνε εθελοντικά εκεί. Και λένε: «Δεν έχουμε να δίνουμε τα 200-300 ευρώ».

Επικοινώνησα εγώ με το Λιμενικό και ξέρετε τι έμαθα, κύριε Υπουργέ; Ότι επειδή η Κυβέρνησή σας προχώρησε σε κάποιες αλλαγές διοικητικές, μεταξύ σας για το πού υπάγεται το Λιμενικό, δεν έχει, λέει, γίνει ακόμα το οργανωτικό διάγγελμα και το Προεδρικό Διάταγμα που πρέπει, ώστε ο πάγιος λογαριασμός να είναι στη διάθεση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος. Και με πληροφόρησαν ότι, ενώ τα χρήματα υπάρχουν, δεν μπορούν να τα δώσουν στους διασώστες.

Και σας ερωτώ: Γιατί καθυστερείτε, κύριε Υπουργέ; Πρέπει να βγει ο Καρατζαφέρης και να πει να έρχονται οι διασώστες του super puma να πληρώνονται από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, για να αποφασίσετε να πείτε στο Κοινοβούλιο και να βγάλετε το Προεδρικό Διάταγμα να παίρνουν τα χρήματα αυτά οι διασώστες; Τόσο δύσκολο είναι;

Ή θα λαϊκίσουμε, κύριε Κουβέλη, πάλι -όχι για σας, γιατί το είπε ο κ. Παπουτσής- αν πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν αυτά τα χρήματα και διαβάζαμε στις εφημερίδες ότι έβγαιναν όλοι ελεύθεροι υπηρεσίας, γιατί δεν ήθελε κανένας να πάει στα ελικόπτερα;

Αυτός είναι επιτυχημένος τρόπος διοικήσεως, κύριε Υπουργέ; Και είπατε προηγουμένως, σ’ ένα lapsus linguae, για τσάντες κυκλοφορίας για τα όπλα και το διορθώσατε. Όμως, έτσι όπως κυκλοφορούν τα καλάζνικωφ στην Ελλάδα, μάλλον θα πρέπει να βγάζουμε και άδειες κυκλοφορίας, καλά το είπατε. Μην εισπράττετε και τέλη κυκλοφορίας σε λίγο με τα καλάζνικωφ που γυρνάνε γύρω- γύρω. Μήπως σας βάζω ιδέες για να συμπληρώσετε οικονομική πολιτική;

Εδώ, εν είδει ανεκδότου, θα λέμε σε λίγο ότι θα μπαίνουμε στα καταστήματα και αντί να έχει χώρους να βάζουμε τις ομπρέλες, θα βάζουμε οπλοβαστούς, όπως είχαμε στο στρατό, για να ακουμπάνε τα καλάζνικωφ. Λοιπόν, αυτά δεν μπορείτε να μη τα βλέπετε. Αυτά είναι η Ελλάδα που ζούμε.

Και θέλω να πω και κάτι ακόμη. Άκουσα τον αγαπητό συνάδελφο, τον κύριο Παπουτσή, ο οποίος μας παρουσίασε μία εικόνα της Ελλάδος χωρίς γκέτο. Μου κάνει τρομακτική εντύπωση γιατί - αν θυμάμαι καλά- είναι και συνάδελφος της Α΄ Αθηνών.
Κύριε Υπουργέ, άκουσα για τις συναντήσεις που κάνετε με τους ομολόγους σας, με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος. Μάλιστα, πολύ ωραία! Πρέπει να σας πω, λοιπόν, ότι οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονος ζητούν επισταμένως συνάντηση μαζί σας, όπως και με τον κύριο Βούγια. Ο κ. Βούγιας σε μία τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι προτιμάει να πάει να δει τους λαθρομετανάστες από το να δει τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα. Ελπίζω να μην είναι και η δική σας άποψη αυτή. Παρακαλώ πολύ, λοιπόν, στο όντως βεβαρυμμένο σας πρόγραμμα να βάλετε και τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονος.

Όμως, θα μου κάνετε μία προσωπική χάρη. Όταν θα το κάνετε αυτό να καλέσετε και τον κύριο Παπουτσή για να μάθει ότι υπάρχουν στην Αθήνα γκέτο και μάλιστα στην εκλογική του περιφέρεια. Και μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως ο κ. Παπουτσής δεν γνωρίζει για τον Άγιο Παντελεήμονα, για την Πλατεία Αττικής, για την πλατεία Βάθης, πώς ο κ. Παπουτσής δεν γνωρίζει για όλα αυτά που όλοι εμείς οι υπόλοιποι που ζούμε στην Αθήνα τα γνωρίζουμε.
Που μένετε, κύριε Ευρωβουλευτή; Στο Χίλτον, στο Regency; Που μένετε στις Βρυξέλλες; Στο Radisson. Μήπως έχει ακόμη, το σπίτι στο Radisson και όταν φεύγει από δω, πάει στις Βρυξέλλες κατ’ ευθείαν; Γιατί αν πηγαίνει στην Αθήνα, αποκλείεται ο κ. Παπουτσής να μην γνωρίζει ότι υπάρχουν γκέτο σ’ αυτήν την πόλη.

Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, ίσως δεν έγινε αντιληπτό το τι σας είπαμε και θέλω να το εκλάβετε ως πολύ καλόπιστο αυτό που σας λέω. Εμείς δεν κρίναμε τη διάσταση της πολιτικής καταδίκης φαινομένων βίας από την αστυνομία. Όλοι καταδικάζουμε τα φαινόμενα της βίας, από όπου και αν προέρχονται. Υπάρχει, όμως, μία σημαντική διαφορά. Εγώ, ως απλώς Βουλευτής, μπορώ να καταδικάζω πολιτικά, διάφορα γεγονότα. Εσείς, όμως, ως η προϊσταμένη αρχή αυτών των ανθρώπων, δεν μπορείτε να το κάνετε με την ίδια ευκολία.

Και αν θεωρείτε ότι αυτό που λέει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είναι κάτι υπερβολικό, σας παραπέμπω στα Πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου ο Συνήγορος του Πολίτη –φαντάζομαι να γνωρίζετε τον θεσμό, τον είχατε και συνδαιτυμόνα στο Υπουργικό Συμβούλιο, απ’ ό,τι θυμάμαι- σε δική μου ερώτηση για τις δικές σας δηλώσεις -και μάλιστα, η δική μου ερώτηση έγινε για την περίφημη περίπτωση του Χιλιανού με το Αστυνομικό Τμήμα της Ακρόπολης- μου απήντησε ότι κακώς κάνατε τις δηλώσεις εσείς και δηλώνει διαρκώς ότι οι προϊσταμένες αρχές δεν μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις, γιατί βλάπτουν το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Σας παρακαλώ πολύ, λοιπόν, όσο θα είστε Υπουργός, να μην κάνετε τέτοιες δηλώσεις, γιατί πλήττετε την όλη διαδικασία. Όταν θα παύσετε να είστε Υπουργός και θα γίνετε ξανά Βουλευτής -όλοι οι ρόλοι αλλάζουν, κανείς δεν είναι μόνιμος, σας εύχομαι να μακροημερεύσετε για να μην φανεί ότι το λέω για κανένα άλλο λόγο- θα μπορείτε να κάνετε τις πολιτικές σας δηλώσεις. Όμως, όσο είστε ο προϊστάμενος Υπουργός, δεν έχετε το δικαίωμα να παρεμβαίνετε σε μία οποιαδήποτε εν εξελίξει διαδικασία που αφορά το Υπουργείο σας, γιατί αυτό πλήττει τη διαδικασία, άρα πλήττει τους θεσμούς, τους οποίους, εσείς πρωτίστως και πάνω απ’ όλους, πρέπει να προστατεύετε.

Όσον αφορά τη συναίνεση -για να κλείσω και να καταστεί σαφές σε όλους- εμείς, κύριε Υπουργέ, καμία συναίνεση δεν προσφέρουμε, ούτε αντίπαλοι είμαστε. Εμείς προσπαθούμε να καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο λογικές προτάσεις. Στο μέτρο που αυτές οι λογικές προτάσεις γίνονται αντιληπτές από την Κυβέρνηση, βεβαίως συναινούμε όπως π.χ. για την άρση των περιορισμών της εισροής κεφαλαίου που το λέγαμε δύο χρόνια, για το ένα ταμείο που το λέμε χρόνια, για τις αποδείξεις που τα λέμε χρόνια κ.ο.κ. Σε μέτρα που λαμβάνονται, όμως, τα οποία παύουν της λογικής, όπως π.χ. η αύξηση του φόρου στα καύσιμα ή η ενδεχόμενη –ελπίζουμε, όχι- κατάργηση του 14ου μισθού, εκεί δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία συναίνεση, για να μη παρεξηγούμαστε.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: