Μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση στους Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες:
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης. Εγώ, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συμμετείχα στο τμήμα που αφορά στις εσωτερικές υποθέσεις, την εσωτερική ασφάλεια. Το σημαντικό ζήτημα το οποίο σήμερα συζητήθηκε στο Συμβούλιο ήταν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Μετά από μια κοινή πρωτοβουλία με το Γάλλο συνάδελφό μου, τον κ. Eric Besson ήρθε επιτέλους στο Συμβούλιο το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, για το οποίο υπήρχε μια εντύπωση, για λίγο καιρό, ότι ξεχάστηκε.
Πρέπει να σας πω ότι γίνεται μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην αίθουσα των Υπουργών γύρω από το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου, το πρόβλημα της νότιας Ευρώπης και των μεταναστευτικών πιέσεων, είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης. Κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Είναι μια θετική εξέλιξη. Παρουσιάσαμε το πρόβλημα σε όλο του το φάσμα και σε όλη του την έκταση. Δώσαμε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς η Ελλάδα διαχειρίζεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές. Ένα πρόβλημα το οποίο πολιτικά είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, κοινωνικά είναι δυσβάσταχτο και ανθρωπιστικά απαράδεκτο. Και θέλουμε πράγματι τις ανθρώπινες ψυχές να τις διαχειριζόμαστε με τρόπο που αρμόζει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην ανθρώπινη υπόσταση. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ανθρώπινες ελευθερίες, το διεθνές δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, μια μικρή χώρα, υφίσταται
πολύ μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις. Δεν μπορούμε, σε καμιά περίπτωση, μόνοι μας να διαχειριστούμε ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ΕΕ. Και φαίνεται ότι δρομολογούνται λύσεις, δρομολογούνται πολιτικές.
Πρέπει να σας πω ότι υπήρξε πρόσφατα μια θετική εξέλιξη. Εγκαθίσταται στον Πειραιά ο επιχειρησιακός βραχίονας για την ανατολική Μεσόγειο του FRONTEX, του οργανισμού φύλαξης και επιτήρησης των συνόρων της Ευρώπης. Εμείς δηλώσαμε ότι θα είμαστε έτοιμοι την 1η Ιουλίου να λειτουργήσει αυτό το γραφείο στον Πειραιά, έτσι ώστε να αρχίσουν να εργάζονται όλα μαζί τα κράτη μέλη για να ενισχυθεί ο επιχειρησιακός μηχανισμός σε μέσα, εναέρια και πλωτά, σε ανθρώπινο δυναμικό, σε ειδικούς, έτσι ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί το προσεχές διάστημα.
Ανακοινώθηκε από την Επιτροπή ότι προχωρά, με γρήγορους ρυθμούς, η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας. Διακηρύχθηκε, από την πλευρά της Επιτροπής, ότι υπάρχει θέληση κι από την πλευρά της Τουρκίας για υπογραφή συμφωνίας. Τονίσαμε ότι η όποια χρηματοδότηση, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή της συμφωνίας, διότι και σήμερα η Τουρκία λαμβάνει κοινοτική χρηματοδότηση ως χώρα υπό σύνδεση, χωρίς όμως να αξιοποιεί τους κοινοτικούς πόρους για την προστασία των συνόρων της από την παράνομη μετανάστευση.
Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Έχω λάβει μια πρόσκληση από τον Τούρκο συνάδελφό μου να επισκεφθώ την Τουρκία το προσεχές διάστημα, μετά από δική μας πρωτοβουλία, προκειμένου να συζητήσουμε αυτό το καυτό ζήτημα, το οποίο κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, αρχίζει και γίνεται ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα στη χώρα.
Εμείς από την πλευρά μας, ήδη έχουμε πολύ σπουδαία αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη φύλαξη των συνόρων. Θέλω να σας πω ότι ήδη έχουμε στείλει ένα πολύ αποφασιστικό μήνυμα προς τους διακινητές: η έξοδος της χώρας πλέον δεν είναι ανοιχτή στον οποιονδήποτε για την υπόλοιπη Ευρώπη, για την Ιταλία. Δυο βασικά λιμάνια της χώρας, η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα, αλλά και τα κύρια αεροδρόμια της χώρας, έχουν θωρακιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι σχεδόν αδύνατη η παράνομη έξοδος από τη χώρα.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός απάντησε στις ερωτήσεις που του υπέβαλαν οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι:
Ερ.: Κύριε υπουργέ, ορμώμενος από το τελευταίο που είπατε.. Κάθε φορά στο αεροδρόμιο Βρυξελλών, στις αφίξεις από Αθήνα, γίνονται έλεγχοι διαβατηρίων (…) Λέτε ότι τώρα δεν υπάρχει κίνδυνος παράνομης άφιξης, τότε γιατί αυτοί οι έλεγχοι;
Απ.: Όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά, σύμφωνα με τη νομολογία και των Γερμανών σε ό,τι αφορά στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης) αλλά και των Ιταλών (σε ό,τι αφορά στα λιμάνια τους) έχει σχεδόν μηδενιστεί η παράνομη είσοδος μεταναστών από την Ελλάδα προς τις χώρες αυτές. Άρα λοιπόν, δεν βρίσκω κανένα λόγο να γίνονται αυτού του είδους οι έλεγχοι, οι οποίοι βεβαίως δεν απαγορεύονται με βάση τη Συνθήκη Σένγκεν, από την άλλη πλευρά όμως, θα καταλάβουν πολύ σύντομα ότι εμείς αυτό που λέμε το εννοούμε.
Ερ.: (…) Δεν σε πάνε σε γραφείο, αλλά σε περιμένουνε μπροστά στο αεροπλάνο και ζητάνε διαβατήρια.
Απ.: Λοιπόν, νομίζω ότι πολύ σύντομα δεν θα υπάρχει ούτε αυτός ο φόβος για τέτοιου είδους ελέγχους.
Ερ.: (… Δεν ακούγεται, περί συμφωνίας swift ΕΕ-ΗΠΑ).
Απ. Κοιτάξτε, δεν είναι δικό μου ζήτημα αυτό. Συζητήθηκε, είναι θέμα του κ. Kαστανίδη.. Η Ελλάδα εξάλλου δεν συμμετείχε στη ψηφοφορία που είχε γίνει κάποια στιγμή προ καιρού. Απλώς είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα. Αλλά θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κ. Καστανίδη για περισσότερες λεπτομέρειες.
Ερ.: (Δεν ακούγεται, περί ρυθμού με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία υπογραφής συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας ).
Απ.: Εγώ σας μεταφέρω αυτό το οποίο η κα Malmstrom προηγουμένως μας ανακοίνωσε. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια κινητικότητα, ωστόσο αντιλαμβάνομαι επίσης ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν και στο επόμενο διάστημα, στη λογική των διαπραγματεύσεων και του πάρε-δώσε και της τακτικής που τους διακρίνει πάντα, να επιμηκύνουν το χρόνο της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να επωφεληθούν όσο γίνεται, με περισσότερα πλεονεκτήματα γι’ αυτούς. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα που αφορά την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ασφαλώς εμείς θέλουμε μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον είναι συμβατή και με τα εθνικά μας συμφέροντα. Πέρα από ‘κει όμως, υπάρχει μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία έχει υπογραφεί το 2001 από τον σημερινό Πρωθυπουργό ως Υπουργό Εξωτερικών. Η συμφωνία, για να σας περιγράψω περί τίνος πρόκειται, εξελίχθηκε ως εξής: έχουμε υποβάλει περίπου 4.000 αιτήματα τα τελευταία δέκα χρόνια, από το 2001 μέχρι το 2010, τα οποία αφορούσαν περίπου 80.000 επαναπροωθήσεις υπηκόων τρίτων χωρών από τους οποίους, οι Τούρκοι δέχθηκαν περίπου 4.500. Αντιλαμβάνεστε ποιος είναι ο σεβασμός στις συμφωνίες που υπογράφει η χώρα αυτή. Και επαναλαμβάνω, ως υποψήφια για σύνδεση χώρα με την ΕΕ, χρηματοδοτείται από την Ένωση για φύλαξη και προστασία των συνόρων και δημιουργία υποδομών στα σύνορα, και εντούτοις, δεν γίνεται απολύτως τίποτα.
Ερ. Μας ικανοποιεί η χθεσινή πρόταση της Επιτροπής για το FRONTEX ή περιμέναμε κάτι περισσότερο;
Απ.: Νομίζω ότι τα πράγματα σχετικά με το FRONTEX εξελίσσονται θετικά. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, παίρνοντας στα χέρια μας τον επιχειρησιακό βραχίονα στο γραφείο του Πειραιά, νομίζω μας δίνεται η δυνατότητα το επόμενο διάστημα να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο, να κάνουμε περισσότερες ασκήσεις, να έχουμε περισσότερα μέσα. Άρα είναι και στο δικό μας χέρι από εδώ και πέρα.
πηγη Portnet
1 σχόλιο:
pali pramihiase ton kosmo o kazatzidis toy l.s .
eftixos poy kapoioi ,distixos ligoi ton exoyme parei xampari...
kai kala doylevei gia tin koinonia o evesthitos...
Δημοσίευση σχολίου