Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Επισκόπηση Τύπου Σαββάτου 13/03/2010


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι εξελίξεις στην οικονομία και οι φόβοι για ύφεση, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για οικονομικό έλεγχο στις συμβάσεις των στελεχών σε ΕΡΤ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου και οι έρευνες που διεξάγει η αστυνομία μετά το θάνατο του Λάμπρου Φούντα στη Δάφνη.



Πρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι:.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: " Δεν υπήρχε Αρχαία Ελλάδα, γράφει η Millet Ξάνθης! Ως εκεί φτάνει η προκλητικότητα (και η... βλακεία) των Τούρκων...".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Με ένα προκλητικό και αστείο δημοσίευμα στην τουρκόφωνη εφημερίδα "Millet" της Ξάνθης οι γείτονές μας οι Τούρκοι βάλλουν για ακόμη μια φορά κατά της Ελλάδας. Μάλιστα η θρασύτητα με την οποία προσβάλλουν την ιστορία του ελληνικού έθνους προκαλεί όχι μόνο αγανάκτηση αλλά και γέλιο".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τέλος στις χαριστικές ρυθμίσεις των χρεών των αθλητικών εταιρειών. Στη φάκα οι ΠΑΕ-ΚΑΕ που χρωστούν 222 εκατομμύρια ευρώ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "Στα 222 εκατ.ευρώ ανέρχονται τα βεβαιωμένα χρέη των ΠΑΕ και ΚΑΕ σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης."Εχουμε υπερχρεωμένες αθλητικές εταιρείες, η πλειονότητα των οποίων με την πλήρη εφαρμογή του νόμου 2190 περί ανωνύμων εταιρειών, θα έπρεπε να είχε κλείσει", δεν δίστασε να αναφέρει ο υπουργός".

Η ΑΥΓΗ: "Διπλάσια ύφεση φέρνουν τα μέτρα".
Κατά την εφημερίδα, "Μαύρα μαντάτα όσον αφορά την οικονομία για το 2009, που προβλέπονται ακόμα χειρότερα το 2010, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τον φόβο των πολιτών ότι υφίστανται τεράστιες θυσίες χωρίς προοπτική ανάκαμψης".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σταματάει το πλιάτσικο στη χώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο".
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "φύλλο και φτερό γίνονται όλες οι συμβάσεις των στελεχών σε ΕΡΤ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, καθώς και σε Νομικά πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές ξεπερνούν τα 6.090 ευρώ. Η απόφαση-σταθμός για πλήρη οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο προκειμένου να μπει τέλος στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος ελήφθη από τον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. ".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Το πρωί διευθυντής, στα ρεπό τρομοκράτης. Βιολόγος και γείτονας της Ασφάλειας ο νεκρός της Δάφνης".
Στο βασικό της θέμα σχολιάζει ότι "Τις άδειες και τα ρεπό του Λάμπρου Φούντα από το ιδιωτικό ιατρικό εργαστήριο όπου εργαζόταν "ξεσκονίζει" τώρα η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστώσει αν ταυτίζονται με συγκεκριμένες ενέργειες του "Επαναστατικού Αγώνα" ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σε βαθιά ύφεση η ελληνική οικονομία βυθίζεται όλο και πιο πολύ ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η ανεργία ανήλθε το Δεκέμβριο του 2009 στο 10,2% και εκτιμάται ότι το 2010 θα φτάσει στο 15%. Ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε κατά 2,5% και προβλέπεται να φτάσει στο -4%. Μείωση κατά 15,5% σημείωσαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ μεγάλη είναι και η πτώση της οικοδομής. Ολα τούτα επιβεβαιώνουν τη θέση ότι η κυβέρνηση επιβάλλεται να προβεί τάχιστα στην προώθηση αναπτυξιακών μέτρων ".

ΕΘΝΟΣ: "Φέρτε πίσω τους "χρυσούς" μισθούς! Παραγγελία-κεραυνός από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Ο γενικός επίτροπος Γ.Σχοινιωτάκης ζητεί να εντοπιστούν και να επιστραφούν όλες οι αμοιβές στελεχών και υπαλλήλων σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κλπ, που ξεπερνούν τις αποδοχές του προέδρου Αρείου Πάγου γιατί είναι αντισυνταγματικές".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: " 170 ΝΑΙ για τον "χαλασμό" του τόπου"
Στο βασικό της θέμα επισημαίνει ότι "οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ομοθυμαδόν ψήφισαν για να καταστεί νόμος του Κράτος η Ελληνοποίηση των λαθρομεταναστών και με την υπογραφή τους έβαλαν τα θεμέλια για την ταφόπλακα του Έθνους ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τελεσίγραφο πρόσκληση από τους Αμερικανούς στην Ελλάδα"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητούν ανατροπή των διεθνών συνθηκών και αναγνώριση μειονοτήτων και γλωσσικών μειονοτήτων από τη χώρα μας. Αξιώνουν τον αυτοπροσδιορισμό μειονοτήτων, την αποδοχή του όρου "μακεδονικός" ή τουρκικός σε σωματεία και οργανώσεις, την ανέγερση τεμένους κλπ. ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Τύπος:"Τι θα χάσουν το Πάσχα 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "μειωμένα κατά 107 έως 992 ευρώ θα είναι τα ποσά του Δώρου Πάσχα που θα λάβουν στις 24 Μαρτίου οι 700.000 υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου. Η περικοπή της παροχής αυτής κατά 30% είναι πλέον νόμος του κράτους και θα εφαρμοσθεί άμεσα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: " Ασφυξία φέρνει η ύφεση".
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι "ενώ η ΕΕ και η κυβέρνηση επιχειρούν να "τιθασεύσουν" την κερδοσκοπία και να "θεραπεύσουν" το έλλειμμα, η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση. Ο στασιμοπληθωρισμός εγκαθίσταται οριστικά με αρνητική ανάπτυξη προς το 3-4% με πάνω από 500.000 ανέργους και με πληθωρισμό που τον Μάρτιο οδεύει προς το 3,5-4% ".

ΕΣΤΙΑ: "Η οικονομία σε φαύλο κύκλο".
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "φοβούμεθα ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φαύλο κύκλο, από τον οποίο πολύ δύσκολα θα εξέλθη. Και τούτο διότι τα μέτρα τα οποία έλαβε η Κυβέρνησις δεν φαίνεται ότι μπορούν να την εξαγάγουν από την ύφεση στην οποία έχει ήδη περιέλθει".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Το σχέδιο για στήριξη στην Ελλάδα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Τη Δευτέρα στο Eurogroup είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ, η οποία όμως, όπως προοιωνίζεται άρθρο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ.Β.Σόιμπλε, δεν θα είναι λευκή επιταγή. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο το σχέδιο περιλαμβάνει τη διάθεση πιστώσεων από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και θα συντονίζεται από την Κομισιόν ".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: " Κύρος έξω πυγμή μέσα. Ετσι θα βγούμε από την κρίση".
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "Τις τελευταίες 7 ημέρες ο Γ.Παπανδρέου πέτυχε να κάνει το ελληνικό πρόβλημα διεθνές. Κατάφερε να κινητοποιήσει την ΕΕ κατά των κερδοσκόπων και μετέφερε το μήνυμα της Ενωσης στον Μπαράκ Ομπάμα κερδίζοντας την υποστήριξή του. Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής ".

Ο ΛΟΓΟΣ: " Σωσίβιο για την Ελλάδα. Ετοιμο το σχέδιο".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας είναι έτοιμο και θα συζητηθεί στις συνεδριάσεις του Eurogroup και Ecofin την ερχόμενη εβδομάδα. Στη συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων, την Πέμπτη, ο Ολι Ρεν φέρεται να παρουσίασε ένα γενικό πλαίσιο του σχεδίου, που αφορά κατά πληροφορίες σε διακρατικά δάνεια προς τη χώρα μας, τα οποία ωστόσο θα συντονίζει η Κομισιόν, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ο Γιώργος στα "ΝΕΑ" : Δεσμεύομαι θα πιάσουν τόπο οι θυσίες".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, δεσμεύεται με δήλωσή του στα "Ν" ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ δηλώνει αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή τραγική κατάσταση. Θα δώσουμε όλοι μαζί έναν μεγάλο αγώνα για να αλλάξουμε τη χώρα μας".

Η ΝΙΚΗ: "Πόσα και τι χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "Δραματική θα είναι η συρρίκνωση του εισοδήματος σε δασκάλους και καθηγητές. Συνδικαλιστικά στελέχη της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ υπολογίζουν ότι η ονομαστική ετήσια μείωση στις απολαβές τους θα είναι από 1.305 έως 1.714,55 ευρώ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Φουντώνει η ανεργία κλιμακώνουμε την πάλη".
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι " Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό της επίσημης ανεργίας το Δεκέμβρη 2009 ανήλθε σε 10,2% έναντι 8,9% το Δεκέμβρη του 2008. Ωστόσο, η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού, σύμφωνα με τον ορισμό της έρευνας, ως απασχολούμενοι θεωρούνται "τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω τα οποία την εβδομάδα αναφοράς εργάστηκαν έστω και μία ώρα".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Φέρτε πίσω τα λεφτά... Βάζουν χέρι στις αμοιβές των "Γκόλντεν Μπόις" ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Δικαίωση για τους Πόντιους. Η Σουηδία αναγνώρισε τη γενοκτονία από τους Τούρκους".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Οργιο Αυξήσεων Στη Θεσσαλονίκη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: