Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων Τρίτης 23/03/2010

Ποια θέματα κυριαρχούν: Η άνοδος των spreads, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης αναφορικά με το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, την ίδια χρονική στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδας, η έκκληση για συναίνεση προς τα κόμματα της Βουλής, την οποία απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά - επίσης από τη Βουλή- ο οποίος απορρίπτει το ενδεχόμενο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επιμένει στην ευρωπαϊκή λύση για στήριξη προς τη χώρα μας.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αλλάζουν οι όροι για τις συντάξεις αναπηρίας. Κλιμακωτή αύξηση των ενσήμων από τα 1.500 στα 4.500, μετά το 31ο έτος της ηλικίας κ.ά".



Η εφημερίδα γράφει ότι "αλλάζουν με το νέο ασφαλιστικό οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων, καθώς σχετική πρόταση την οποία μελετά το υπουργείο Εργασίας προβλέπει 12+1 παρεμβάσεις και με εισήγηση για αύξηση των χρονικών προϋποθέσεων ως τα 4.500 "ένσημα" κλιμακωτά μετά το 40ό έτος της ηλικίας".



ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Έβαλα πλάτη για να αποφύγει η Ελλάδα τα χειρότερα. Σε βαρυσήμαντη ομιλία του στη Βουλή ο αρχηγός της ΝΔ Α. Σαμαράς απέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία του δημοσίου χρέους και της διεθνούς αναξιοπιστίας της χώρας".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αποφασισμένος να μην αφήσει την κυβέρνηση να προκαλέσει πλήρη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κατά τη χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την οικονομία, στέλνοντας μήνυμα ότι "η πλάτη που βάζει η ΝΔ" δεν θα είναι για την κυβέρνηση, αλλά για να γλιτώσει η πατρίδα τα χειρότερα. Ο κ. Σαμαράς απέρριψε μάλιστα το ΔΝΤ, προκρίνοντας την πρόταση Μπαρόζο για μηχανισμό συντονισμένου διμερούς δανεισμού".



Η ΑΥΓΗ: "Στο μέτωπο οι πληβείοι, στα μετόπισθεν οι πατρίκιοι".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στον "πόλεμο" και την "εθνική προσπάθεια" του πρωθυπουργού για τη "σωτηρία της πατρίδας", προσπάθεια που στηρίζουν ανεπιφύλακτα ο ΛΑΟΣ και με επιφυλάξεις η ΝΔ δεν συμμετέχουν όλες οι κοινωνικές δυνάμεις".



ΑΥΡΙΑΝΗ: "Γέμισαν οι Τράπεζες της Κύπρου με καταθέσεις Ελλήνων. Το όργιο φημολογίας για δήθεν χρεωκοπία, διώχνει κεφάλαια από την Ελλάδα".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "το όργιο φημολογίας για δήθεν χρεωκοπία της χώρας που δυστυχώς αναπαράγεται από διάφορα λόμπυ και εντός Ελλάδας έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα. Περισσότερα από είκοσι δισεκατομμύρια Ευρώ έκαναν φτερά από πανίσχυρες ελληνικές τράπεζες και κατέληξαν στην Κύπρο και σε αμφίβολης αξιοπιστίας τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού. Οι καταθέτες που αλλάζουν τράπεζες για να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους πέφτουν θύματα βρώμικων κυκλωμάτων τα οποία εκμεταλλευόμενα την φημολογία για δήθεν χρεωκοπία θησαυρίζουν από τις προμήθειες".



ΤΟ ΒΗΜΑ: "Η Μέρκελ εκβιάζει Ελλάδα και Ευρώπη. Πυρετός διαβουλεύσεων για τη Διάσκεψη Κορυφής της Πέμπτης".



Η εφημερίδα γράφει ότι "διχάζει την ΕΕ η στάση της Ανγκελα Μέρκελ στο θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ εντείνονται οι πιέσεις των Βρυξελλών και πολλών χωρών της ζώνης του ευρώ προς τη Γερμανία για την επίτευξη συμφωνίας πριν από την έναρξη των εργασιών της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής. Η αβεβαιότητα αυξάνει τις ανησυχίες στο εσωτερικό της χώρας και προκαλεί αδικαιολόγητη φυγή καταθέσεων".



Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πυροδοτείτε κοινωνική έκρηξη. Αυστηρή κριτική κατά της κυβέρνησης για την οικονομία από τον Α. Σαμαρά".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε την κοινωνία για να "εξυγιάνετε" την οικονομία", είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών πολιτικών κομμάτων στη Βουλή για την οικονομία και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".



ΕΘΝΟΣ: "Μερεμέτια στο παρά 5΄ για τους φόρους. Ξαναγράφουν σειρά διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σειρά διορθώσεων εξετάζεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, προς άμβλυνση και των αντιδράσεων που προκάλεσαν μερικές από τις αρχικές ρυθμίσεις. Το αφορολόγητο για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, θα αυξηθεί ενδεχομένως στα 60.000 ευρώ. Αλλαγές μελετώνται στην παρακράτηση φόρου, καθώς και στην έκπτωση για τόκους στεγαστικών δανείων".



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μιχαλάκη τι έχεις να πεις για το πιστολάκι. Κλεμμένο όπλο από ΑΤ Θεσ/νίκης το 2008 βρέθηκε πρόσφατα στις τουαλέτες του ΑΤ του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, όπου κρατούνται λαθρομετανάστες για απέλαση".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μακελειό αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή στην κυριολεξία, μετά από προληπτικό έλεγχο της ΕΛΑΣ στο ΑΤ του Διεθνούς Αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", στα κρατητήρια του οποίου κρατούνται... 350 λαθρομετανάστες, αναμένοντας την απέλασή τους".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συναγωνισμός υπουργών γα τον τίτλο του αποτυχημένου. Απίστευτη "φαγωμάρα" στην Κυβέρνηση την ώρα της μεγάλης κρίσεως".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αλληλοκατηγορούνται και για τις διαρροές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που διευκολύνουν τους γδάρτες της Ελλάδας, τους κερδοσκόπους. Βολές και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το "πιστόλι" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Να σταματήσει αμέσως η σχετική συζήτηση ζήτησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει". Ξεκάθαρο μήνυμα Σαμαρά: Ο πρόεδρος της ΝΔ απορρίπτει το ΔΝΤ κα επιμένει στην ευρωπαϊκή λύση".



Σύμφωνα με την εφημερίδα "την Ελλάδα δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει" ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα χθες στη Βουλή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντάς του ότι "αυτή την ώρα για το συμφέρον της χώρας προτιμώ να αυτολογοκριθώ στην κριτική μου. Δεν έχουμε το περιθώριο να βγάλουμε τα μάτια μας, αυτό θα ήταν παιδαριώδες και πολιτικά ανεύθυνο".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Συμμαχία προθύμων" για βοήθεια. Σύνοδος Κορυφής: Προς απόφαση για μηχανισμό στήριξης".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "προς συμβιβαστική πολιτική συμφωνία γα δημιουργία μηχανισμού στήριξης μέσω διμερών δανείων προς την Ελλάδα, που θα ικανοποιηθεί Αθήνα και Βερολίνο οδεύει η ΕΕ. Παραμένει στο τραπέζι πάντως και το ΔΝΤ. Δεν είναι ντροπή η χρησιμοποίησή του, δηλώνει ο Γιουνκέρ. Η Μέρκελ συνεχίζει να λέει ότι δεν τίθεται θέμα έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά ούτε και συζήτησης στην επικείμενη σύνοδο κορυφής. "Οχι" Τρισέ σε λύση ΔΝΤ".



ΕΣΤΙΑ: "Περισσότερη γραφειοκρατία. Αυξάνεται με το φορολογικό νομοσχέδιο".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι 168 σελίδες του φορολογικού νομοσχεδίου αποκαλύπτουν μία πολύ μεγάλη αλήθεια. Αντί να μειώνεται η γραφειοκρατία που καταδυναστεύει την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αυτή αυξάνεται στο έπακρον. Απ΄αρχής μέχρι τέλους, οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι γραφειοκρατικές".



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η πολυλογία δυσχεραίνει τον δανεισμό. Καμία νύξη Παπανδρέου για ΔΝΤ. "Όχι" Μέρκελ σε σχέδιο στήριξης".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται από τους κόλπους της ΕΕ για το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές παλινωδίες και τις τοποθετήσεις περί προσφυγής στο ΔΝΤ, επιβαρύνουν το κόστος δανεισμού της χώρας."



Ο ΛΟΓΟΣ: "Αστειότητες τα περί εξόδου...από την Ευρωζώνη".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τέλος στα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη έβαλε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντάς τα ευφάνταστα και αστειότητες. Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την οικονομία,ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι "θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις", τονίζοντας ότι δεν είμαστε "επαίτες". Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, αλλά την πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".



ΤΑ ΝΕΑ: "Ευρω- άξονας κατά Μέρκελ. Μέτωπο κορυφής για στήριξη της Ελλάδας στις αγορές".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "μέτωπο κατά της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εμμένει πως η Ευρώπη δεν πρέπει να δώσει βοήθεια στην Ελλάδα παρά μόνο σαν "ύστατη λύση" δημιουργείται στην ευρωζώνη".



Η ΝΙΚΗ: "Φωνή βοώντος εν τη ερήμω το "ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι". "Αφορίζει" την κρίση η Εκκλησία και αρνείται να πληρώσει".



Η εφημερίδα γράφει ότι "βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Εκκλησίας -Κράτους, αφού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και οι σκληροί της Ιεραρχίας κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης, που έχει χτυπήσει την οικονομία της χώρας και δεν δείχνουν καμία πρόθεση για συνεργασία της Εκκλησίας με το Κράτος προς την επίλυσή της".



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ανεπαρκείς υπηρεσίες Υγείας από το δημόσιο σύστημα. Επερώτηση του ΚΚΕ προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και συνολικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας διαμορφώνει συνθήκες εκρηκτικές και επικίνδυνες για την υγεία του λαού και είναι αποτέλεσμα συνειδητής και σχεδιασμένης πολιτικής, των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας".



City Press: "Γ. Παπανδρέου: Μαχαίρι στα προνόμια των βουλευτών".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των βουλευτών, ώστε να γίνει "το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να πείσουμε την κοινωνία ότι αλλάζουμε εποχή και χτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μαζί της, ότι αλλάζουμε το κράτος" ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ)".



Metro: "Χωρισμένη στα δύο η Ε.Ε.".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "διχασμένοι για μία ακόμη φορά εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι για την ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού για βοήθεια προς την Ελλάδα, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου".



Metropolis: "Φεστιβάλ Αθηνών με χαμηλωμένα φώτα!".



Η εφημερίδα γράφει ότι "με κύριο κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων, ανακοινώθηκε χθες το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Δεν λείπουν τα "ηχηρά" ονόματα, ωστόσο αρκετοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες τελικά δεν θα ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα".



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Έγκλημα στην υγεία . Κινδυνεύουν ζωές σε νοσοκομεία - ΕΚΑΒ".



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Διεφθαρμένοι οι ήρωες αστυνομικοί. Ασκήθηκε διώξεις για κατοχή και διάθεση ναρκωτικών".



ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: " Η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου χαρακτηρίστηκε από το Νομάρχη ως: Δουλειές του ποδαριού."



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΕΞΠΡΕΣ: "Συναίνεση για αλλαγές ζητεί ο Γ. Παπανδρέου".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης".



ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στη μέγγενη των spread-EE. Αγωνιώδεις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την αισιοδοξία του ότι η Γερμανία θα ξεπεράσει τις εσωτερικές της διαφωνίες και θα υποστηρίξει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εκφράζει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο των FT ο πρόεδρος της Κομισιόν".



ΚΕΡΔΟΣ: "Ύφεση 2% το 2010, μονόδρομος η μείωση του ελλείμματος και χρέους. Την πιστή εφαρμογή των μέτρων ζητεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος".



Η εφημερίδα γράφει ότι "απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος που τείνει να ωθήσει την οικονομία σε μαρασμό".



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ο πρωθυπουργός ζητεί στήριξη για νέα "μάχη". Έκκληση Παπανδρέου προς τα κόμματα της Βουλής".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε νέα "μάχη" διαπραγματεύσεων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ρίχνεται η κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, αποφεύγοντας, όμως, να ανοίξει τα χαρτιά του εν όψει της κρίσιμης απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής, την προσεχή Πέμπτη, για τη στήριξη της χώρας. "Οι "μάχες" δεν τελείωσαν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: