Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων Τρίτης 30/03/2010

Τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα είναι: ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου του ποσού των 5 δισ. ευρώ μετά την πρώτη έκδοση 7ετούς ομολόγου και τη σχετική συμφωνία που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής, η έκρηξη της τρομοκρατίας αλλά και της εγκληματικότητας που σημειώθηκε το τελευταίο 48ωρο, καθώς και οι ρυθμίσεις που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και οι αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό σύστημα".
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πώς θα γίνει η ρύθμιση οφειλών. Από σήμερα οι αιτήσεις. Στα 200 ευρώ η ελάχιστη δόση και πώς θα πάρετε ενημερότητα".



Η εφημερίδα γράφει ότι "μόνιμη ρύθμιση για να εξοφλούν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία μέσα σε 36+12 μηνιαίες δόσεις από 200 ευρώ και πάνω, εξασφαλίζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Η διάταξη νόμου μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή, καθώς στο μεν ΙΚΑ οι ανείσπρακτες οφειλές ιδιωτών ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στον ΟΑΕΕ υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ".



ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "88.165 οι εισακτέοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας 123.000 θα είναι φέτος οι υποψήφιοι".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "από τις 3 Μαΐου, που παίρνουν το "βάπτισμα του πυρός" οι υποψήφιοι των ΤΕΕ, έως τις 10 Ιουλίου, που ολοκληρώνεται ο κύκλος και των επαναληπτικών διαγωνισμάτων, εκτείνεται το φετινό πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων. Ένας πραγματικός μαθητικός μαραθώνιος δέκα εβδομάδων, που παρασύρει και τις εξετάσεις για τους 15χρονους μαθητές των Γυμνασίων σε διάρκεια - μαμούθ ενάμιση μήνα".



Η ΑΥΓΗ: "Τρύπιο το "δίχτυ σωτηρίας". Ακατέβατα στο 6% το επιτόκιο δανεισμού".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με υψηλό επιτόκιο 5,91% για επταετή ομόλογα δανείστηκε το Δημόσιο 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση δανεισμού μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, που δεν επιβεβαίωσε τις ελπίδες για κατευνασμό των αγορών".



ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η φτώχεια φέρνει βία και τρομοκρατία. Έσπασε κάθε ρεκόρ η εγκληματικότητα με 26 ένοπλες ληστείες το 24ωρο".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "η φτώχεια φέρνει βία και τρομοκρατία, όπως καταδεικνύει το προχθεσινό αιματηρό περιστατικό στα Πατήσια που στοίχισε την ζωή σε ένα 15χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν και τον σοβαρό τραυματισμό της 11χρονης αδελφής του. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: 26 ένοπλες ληστείες την ημέρα, ενώ οι προβλέψεις για το αμέσως επόμενο διάστημα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέα φαινόμενα βίας".



ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τρομοκρατεί η έκρηξη της βίας. "Πυρήνες" βλέπει η ΕΛΑΣ στα Πατήσια - το αρνούνται οι ίδιοι".



Η εφημερίδα γράφει ότι "τρόμος απλώνεται πάνω από τη χώρα μετά τα απανωτά χτυπήματα ληστών με Καλάσνικοφ, τα συνεχιζόμενα επεισόδια στα γήπεδα αλλά και το "τυφλό" βομβιστικό χτύπημα που οδήγησε στον θάνατο 15χρονο Αφγανό. Η οργάνωση "Πυρήνες της φωτιάς" αρνήθηκε την ανάμειξή της, την ώρα που κατηγορούμενος για συμμετοχή σε αυτή αφέθηκε ελεύθερος με όρους και ο υπουργός Προστασίας άφηνε αιχμές για τη Δικαιοσύνη".



Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "'Αλλη μια τέτοια "νίκη" και χαθήκαμε. Οι κερδοσκόποι δεν φοβήθηκαν από το γεμάτο... πιστόλι".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πύρρειος νίκη" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα του κρίσιμου τεστ της κοινοπρακτικής έκδοσης 7ετών ομολόγων στην οποία προχώρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς το ποσό μπορεί να υπερκαλύφθηκε, αλλά το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει πανάκριβα τους δανειστές. Σημειώνεται ότι το spread του 7ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 310 μονάδες βάσης και επιτόκιο κοντά στο 6%".



ΕΘΝΟΣ: "Εφιάλτης χωρίς σύνορα και χρώμα. Πρωτοφανής έκρηξη βίας και εγκληματικότητας".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντείνεται η ανησυχία από την έξαρση του φαινομένου της τρομοκρατίας και την έκρηξη της εγκληματικότητας. Ερωτήματα προκύπτουν από το τυφλό τρομο-χτύπημα στα Πατήσια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 12 ημέρες σημειώθηκαν 192 ληστείες σε όλη τη χώρα".



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Χρυσοχοΐδης "παίζει" ΠΡΟ-ΠΟ με την ζωή μας. Λαθρομετανάστες - τρομοκράτες - ληστές - κλέφτες κι όλα τα αποβράσματα της Κοινωνίας έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των φιλήσυχων Ελλήνων".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι αδίστακτοι τρομοκράτες που παριστάνουν τους προστάτες των φτωχών και των αδυνάτων σκοτώνουν αθώα παιδιά, ανυποψίαστους πεινασμένους λαθρομετανάστες. Αυτά τα "αγαπημένα" παιδιά της "ριζοσπαστικής" αριστεράς, οι λαθρόβιοι της ζωής και επαναστάτες του γλυκού νερού. Οι τυφλοί και κωφοί δολοφόνοι είναι οι Δον Κιχώτηδες της κακιάς ώρας".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φροντιστήριο σε υπουργούς από Αμερικανό καθηγητή του Χάρβαρντ. Το παρακολούθησαν και υφυπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φροντιστηριακά μαθήματα άρχισαν υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να μπορούν να διαχειρίζονται κρίσεις καθώς η συγκυρία προοιωνίζεται ραγδαίες και κυρίως απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "'Ανευ όρων παράδοση Χρυσοχοϊδη στο έγκλημα. Οργιάζουν οι ληστές. Χτυπούν ανενόχλητοι οι τρομοκράτες".



Σύμφωνα με την εφημερίδα "αποτέλεσμα της προσωπικής "βεντέτας" που έχει ανοίξει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τους τρομοκράτες ήταν το πρωτοφανές μακελειό στα Πατήσια, με την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του αθώου 15χρονου προσφυγόπουλου από το Αφγανιστάν που στοίχισε τη ζωή στο ίδιο και προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό της 11χρονης αδελφής του".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα 5 "γιατί" του μακελειού. Η Αστυνομία φωτογράφισε τους "Πυρήνες", αλλά αυτοί διαψεύδουν".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αναπάντητα ερωτήματα για τον χρόνο τοποθέτησης της βόμβας, την απουσία προειδοποίησης, τις συνθήκες υπό τις οποίες εξερράγη στα χέρια του άτυχου 15χρονου Αφγανού, τραυματίζοντας την αδελφή του και τη μητέρα του, αλλά και για τη στάση της αστυνομίας, που έσπευσε να φωτογραφίσει του "Πυρήνες", που τη διαψεύδουν με ανακοίνωσή τους".



ΕΣΤΙΑ: "Αυθαίρετα τα τεκμήρια. Πρόχειρα, άδικα και παράλογα".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "κάποια τεκμήρια εισοδήματος ασφαλώς πρέπει να ισχύουν. Δεν είναι δυνατόν ένας που διάγει ζωή της τάξεως των 100 ή 200 χιλιάδων ευρώ ετησίως, να δηλώνη ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 20 ή 30 χιλιάδων ευρώ και να κλέβη φόρους της τάξεως των 50 ή των 80 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Όμως τα τεκμήρια πρέπει να διέπονται από λογική και να είναι δίκαια. Και τα τεκμήρια που θεσπίζονται με το φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στην Βουλή είναι παράλογα και άδικα. Στην πραγματικότητα έχουν αποφασισθή στο γόνατο".



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κρούσματα σκληρής βίας. Τρεις νεκροί από τρομοκρατικό χτύπημα και από ένοπλες ληστείες στα Πατήσια".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "λίγα μόλις οικοδομικά τετράγωνα χωρίζουν τα σημεία στα Πατήσια, όπου ο εκρηκτικός μηχανισμός έσκασε στα χέρια 15χρονου Αφγανού διαμελίζοντάς τον, 55χρονος ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ έπεσε νεκρός από σφαίρες ληστών, 22χρονος Αφγανός συνιδιοκτήτης ανταλλακτηρίου συναλλάγματος, τραυματίστηκε σοβαρά στη μέση κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας".



ΤΑ ΝΕΑ: "Πανελλαδικές: Πόσοι μπαίνουν σε ποιες σχολές. Από 14 Μαΐου οι εξετάσεις - όλο το πρόγραμμα".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά -Παρασκευή 14 Μαΐου- αρχίζουν οι εφετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ τα μαθήματα τελειώνουν δύο μέρες πριν. Στους περίπου 123.000 υποψηφίους αναλογούν συνολικά 88.165 θέσεις, από τις οποίες όμως εκτιμάται ότι ποσοστό γύρω στο 20% θα μείνει ακάλυπτο".



Η ΝΙΚΗ: "Ο τρόμος μπήκε στο σπίτι μας. Σαρώνει η εγκληματικότητα με αύξηση έως και 400%".



Η εφημερίδα γράφει ότι "οι πολίτες, με την εγκληματικότητα να βρίσκεται στο κατώφλι της πόρτας τους, έχουν γίνει ιδιαίτερα ανήσυχοι. Πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταδεικνύει ότι πέντε στους δέκα Έλληνες βλέπουν την εγκληματική δραστηριότητα να αυξάνεται στη γειτονιά τους, ενώ οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι αυξήθηκε σε σύγκριση με πέρυσι".



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ξεσηκωμός τώρα κόντρα στη θυσία λαϊκών δικαιωμάτων. ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ οδηγούν το λαό σε τραγική θέση".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση έχει συναποφασίσει στην ΕΕ το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τη Στρατηγική "ΕΕ-2020". Αποφάσεις που προδικάζουν ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων, θα βρεθούν σε τραγική θέση. Κανένα μέτρο δεν αποβλέπει στη βελτίωση της θέσης του λαού. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι στυλοβάτες".



City Press: "Καμπούλ" η Αθήνα. Το ελληνικό Δημόσιο "υιοθέτησε" την τραγική Αφγανή μητέρα και τη 10χρονη κόρη της".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τον αποτροπιασμό της πολιτείας και της κοινής γνώμης και τον έντονο προβληματισμό των διωκτικών Αρχών έχουν προκαλέσει τα αιματηρά περιστατικά βίας που εκδηλώθηκαν χθες και προχθές το βράδυ στην Αθήνα και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τριών".



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στο χορό" των πανελληνίων. 88.165 θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ".



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "'Ανοιξε πόλεμο με το προξενείο. Θεωρίες συνωμοσίας από τον Β. Παπαγεωργόπουλο".



ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ανοιγο-κλείνουν τα Τέμπη".



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΕΞΠΡΕΣ: "Δάνειο 5 δισ. με 7ετή και με επιτόκιο 5,90%. Προσφορές 7 δισ. με αυξημένο αλλά όχι παράλογο κόστος απέφερε η προσφυγή στις αγορές".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε χθες το ποσό των 5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με έκδοση 7ετών ομολόγων και επιτόκιο 5,9%. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας υποβλήθηκαν προσφορές 7 δισ. ευρώ από 150 θεσμικούς επενδυτές και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,90% μετά τη χθεσινή κατά 20 μονάδες βάσης αύξηση του γερμανικού ομολόγου αναφοράς από 3% σε 3,20%".



ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ναι" με αστερίσκους στο τεστ δανεισμού. 5 δισ. ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου, αλλά με επιτόκιο 5,9%". 



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με σχετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκδοση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Το θετικό είναι ότι η χώρα επέστρεψε στις αγορές με έκδοση πολυετών τίτλων. Η προσφορά ήταν σχετικά περιορισμένη και το επιτόκιο ελαφρά κάτω από το 6%. Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη, καθώς κάλυψε τις δανειακές ανάγκες του Απριλίου".



ΚΕΡΔΟΣ: "Πάλι καλά πήγε το ομόλογο. Τι έδειξε η πρώτη -μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών- προσφυγή στις αγορές".



Η εφημερίδα γράφει ότι "με σχετική άνεση, αλλά πάντως με υψηλό κόστος, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις διεθνείς αγορές 5 δισ. ευρώ μέσω της διάθεσης 7ετών ομολόγων. Η πρώτη αναμέτρηση με τις αγορές, μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, αν και δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες, κρίνεται ικανοποιητική. Οι προσφορές ανήλθαν σε 7 δισ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 5,9%, επίπεδο που δείχνει ότι οι αγορές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους έναντι της Ελλάδας, αν και είναι σαφές ότι αν δεν υπήρχε η συμφωνία οι εξελίξεις θα ήταν απρόβλεπτες".



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ψυχρή υποδοχή" στη νέα έκδοση ομολόγων. Στο 6% διαμορφώθηκε το επιτόκιο με το spread στις 334 μονάδες βάσης".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "ψυχρή υποδοχή επιφύλαξε η αγορά στην έκδοση των επταετών ομολόγων, αφού λίγες μέρες μετά τις προσδοκίες και τις ελπίδες που δημιούργησε η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, για τον μηχανισμό στήριξης, το επιτόκιο δανεισμού παρέμεινε στο 6%. Η απόδοση του επταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 6%, με το spread έναντι των γερμανικών επταετών τίτλων να φτάνει στις 334,3 μονάδες βάσης, στις 310 μονάδες βάσης πάνω από τα mid-swaps".

Δεν υπάρχουν σχόλια: