Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Σε επαγρύπνηση για το Αιγαίο

Η Τουρκία σεβάστηκε χτες την Εθνική Επέτειο και μαχητικά της αεροσκάφη δεν πέταξαν στο Αιγαίο, ωστόσο τρεις φορές μέσω ασυρμάτου προειδοποίησε το ελικόπτερο του Λιμενικού να αποχωρήσει από την περιοχή του Φαρμακονησίου καθ' ότι τη χαρακτηρίζει "τουρκική περιοχή"!
"Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση τις καθημερινές πια αεροναυτικές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, χωρίς ούτε να τις υποβαθμίζει αλλά και ούτε να τις διογκώνει τεχνητά". Τη δήλωση αυτή έκανε χθες, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ο Β. Βενιζέλος, αφού προηγουμένως είχε προκληθεί έντονη ανησυχία και σύγχυση από την πορεία που είχε τα μεσάνυχτα της 24ης Μαρτίου η τουρκική κορβέτα "BAFRA" στο στενό του Καφηρέα.
Η κυβέρνηση ναι μεν αναγνωρίζει δημοσίως ότι η τουρκική κορβέτα παραβίασε τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης και μπήκε μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο για ευνόητους λόγους δεν επιβεβαιώνει την αρχική εικόνα που είχαν τα κέντρα επιχειρήσεων του Λιμενικού και του ΓΕΕΘΑ ότι η "BAFRA" ενώ έπλεε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο στενό του Καφηρέα επιχείρησε να κάνει έλεγχο στο διερχόμενο εμπορικό πλοίο "Αρχάγγελος"!
Η κυβερνητική στρατηγική εκφράζεται απόλυτα από την επισήμανση Βενιζέλου: "Δεν έχουμε εξαρτημένα αντανακλαστικά, δεν τρέχουμε πίσω από προκλήσεις. Πάντα έχουμε έναν σταθερό άξονα: την ειρήνη στην περιοχή που προκύπτει μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, μέσα από τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, των υφισταμένων συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των διοικητικών αρμοδιοτήτων που έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς συμβάσεις και αποφάσεις διεθνών οργανισμών".
Ωστόσο, στο ΓΕΕΘΑ αλλά και στο Λιμενικό Σώμα επικρατεί ανησυχία από τη "διπλωματία των κανονιοφόρων" που ασκεί η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες με συνδυασμένες επιθετικές κινήσεις. Την παραμονή της Εθνικής Επετείου εκτός από την παράνομη πλεύση της κορβέτας "BAFRA" στο Αιγαίο, παρενοχλήθηκε από τουρκικό ασύρματο το ελικόπτερο του Λιμενικού που πετούσε στο Φαρμακονήσι, ενώ δεκαέξι τουρκικά μαχητικά παραβίασαν έξι φορές τον εθνικό εναέριο χώρο.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα έντασης ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέβαλε την επίσκεψή του στην Τουρκία, ενώ από το υπουργείο Εξωτερικών έγινε διάβημα στην Τουρκία τόσο για την παρενόχληση του ελικοπτέρου του Λιμενικού που ανήκει στην ευρωπαϊκή δύναμη FRONTEX, όσο και για την παραβίαση των κανόνων αβλαβούς διέλευσης της τουρκικής κορβέτας. Επίσης, ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών Δ. Δρούτσας που επρόκειτο να επισκεφθεί την Αγκυρα τη Μ. Τετάρτη ανέβαλε την επίσκεψη για μετά το Πάσχα.
Ο Β. Βενιζέλος δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ότι "η Ελλάδα ανήμερα της εθνικής της επετείου, στέλνει και πάλι μήνυμα συνεργασίας, σταθερότητας, ειρήνης και αλληλοκατανόησης προς όλους τους γείτονες. Αλλά βεβαίως δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στη ρητορεία, πρέπει να προχωρούμε σε πράξεις και πρωτοβουλίες".
Το ΚΚΕ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Θ. Παφίλης με τον Β. Βενιζέλο, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει και να υποβαθμίσει τις απανωτές προκλήσεις της τουρκικής κορβέτας που, ενώ έπλεε για ώρες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιχείρησε να ελέγξει τα στοιχεία δρομολογίου εμπορικού πλοίου.
Ο Γ. Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κατήγγειλε στη Βουλή την προκλητική πορεία της τουρκικής κορβέτας "BAFRA", εκφράζοντας τον φόβο ότι οι στρατηγοί της Αγκυρας καλλιεργούν το έδαφος για θερμό επεισόδιο. Την εκτίμηση Καρατζαφέρη συμμερίσθηκε και ο Β. Πολύδωρας που εκείνη την ώρα ήταν στο Προεδρείο της Βουλής.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: