Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Οργισμένη αντίδραση από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού

Βαριές «καμπάνες» περιμένουν όσους λιμενικούς διαπιστωθεί πως ευθύνονται για τα ρατσιστικά και... αιμοβόρα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, στο κέντρο της Αθήνας. Ηδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεών του αναφέροντας σε δηλώσεις ότι «αυτοί οι κύριοι δεν έχουν θέση στο Λιμενικό Σώμα».
Με εποπτεία του ίδιου του αρχηγού του Λιμενικού Αθ. Μπούσιου ξεκινούν εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου στο Λιμενικό για να εντοπιστούν και να «ξηλωθούν» στοιχεία και συμπεριφορές στην εκπαίδευση και στη λειτουργία των επίλεκτων μονάδων, που ευνοούν την ανάπτυξη ακραίων συμπεριφορών.
Με αυτές τις κινήσεις η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την επαπειλούμενη εκκόλαψη του «αβγού του φιδιού» και ειδικά σε ένα Σώμα, όπως το Λιμενικό, που δεν έχει έντονη κατασταλτική δράση.
Βέβαια, το θέμα «αγγίζει» και το Πολεμικό Ναυτικό, που καλείται να εξετάσει την υπόθεση, αφού μέρος της εκπαίδευσής τους οι «βατραχάνθρωποι» του Λιμενικού την λαμβάνουν στις Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ. Γι’ αυτό στο βίντεο που αποκαλύφθηκε, και προκάλεσε σάλο, εμφανίζονται οι λιμενικοί αρχικά να φωνάζουν «ΟΥΚ» και όχι «ΜΥΑ», όπως είναι τα αρχικά της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ. Ακολούθως ξεκίνησαν τα ακραίου περιεχόμενου ρατσιστικά συνθήματα.
«Θα γίνει μακελειό»
Τα συνθήματα, που είχαν ως αντικείμενο κυρίως τους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς, ακούστηκαν στη διαδρομή επί της οδού Πανεπιστημίου και το περιεχόμενό τους ήταν ανατριχιαστικό με αναφορές σε... αίμα και άλλες αγριότητες. Το πιο... ήπιο, που θα μπορούσε να μεταφερθεί, έλεγε ότι «θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό».
Αξιοσημείωτη, πάντως, ήταν η συμμετοχή σε όλο το «σκηνικό» και ανθρώπων με πολιτικά, που βρίσκονταν στον χώρο των θεατών, ακόμα και ενός κληρικού, που εμφανίζεται να φωνάζει κάτι για το Αιγαίο. Αυτή η εικόνα, άλλωστε, ενισχύει την ευρύτερη σημασία του θέματος, αφού όλο και πιο τακτικά καταγράφονται κρούσματα ακραίας ρατσιστικής συμπεριφοράς.
Η αντίδραση της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του Λιμενικού ήταν άμεση. Ο υπουργός ζήτησε να επιβληθούν γρήγορα οι αυστηρότερες των κυρώσεων, ενώ και ο αρχηγός του Λιμενικού, που δεν έκρυβε την οργή του για το συμβάν, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ηδη τέθηκε στη διάθεση της υπηρεσίας ο αξιωματικός που είχε ορισθεί επικεφαλής της διμοιρίας της ΜΥΑ, που συμμετείχε στην παρέλαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την ολοκλήρωση της ΕΔΕ θα επιβληθούν οι αυστηρότερες διοικητικές κυρώσεις σε όσους διαπιστωθεί ότι ευθύνονται, ενώ όλο το υλικό θα διαβιβαστεί και στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

EPANERXOMASTE STA PALI ...... APAGOREFSI EFIMERIDON -INTERNET STIS IPIRESIES MAS -OXI POLITIKES SIZITISIW -OXI STIS APOPSIS MAS KAI DIAFORA TETIA PALION EPOXON.....
KALO INE AFTO GIA NA KSEXORISOYME TELIKA TI INE PIOS.....

στ@βεντο είπε...

ας τιμωρήσουν και αυτόν εδώ... το δανείστηκα από σχόλιο ανώνυμου στο μπλογκ σας.