Τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα είναι: Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, η εκτίναξη των spreads στις 463 μονάδες και η παράλληλη πτώση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών , το ενδεχόμενο δανεισμού της χώρας μας αλλά και οι διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, καθώς και οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο,το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση.
Πιο αναλυτικά:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας" Κατηγορηματική δήλωση Τρισέ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας". Τα λόγια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λειτούργησαν για ακόμη μια φορά ως ασπίδα προστασίας στην εκτόξευση του σπρεντ και την κάθετη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έως και 8% σε διάστημα τριών μόλις ημερών".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Το πιστόλι από το τραπέζι στον κρόταφο. Οι αδέξιοι χειρισμοί της κυβέρνησης, τα πολλά λόγια, τα αλλεπάλληλα λάθη αλλά και το ασαφές "σχέδιο στήριξης" της ΕΕ "τρέλαναν" τελικά στα σπρεντ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τις δυνατότητες αναπροσαρμογής του έως τώρα οικονομικού σχεδιασμού για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας εξετάζει σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου, υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων που σημειώνονται στην αγορά των ομολόγων και τείνουν πλέον να καταστήσουν θνησιγενές το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς η απόδοση των μέτρων που προβλέπονται σε αυτό αποκτά αρνητικό πρόσημο από τη στιγμή που το κόστος δανεισμού κινείται σε ανεξέλεγκτα επίπεδα".
Η ΑΥΓΗ: "Χάνονται στα spreads οι θυσίες των Ελλήνων".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μαύρη Πέμπτη για την ελληνική οικονομία η χθεσινή ημέρα. Τα spreads εκτινάχθηκαν στις 450 μονάδες, συμπαρασύροντας τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου στο 7,5%."
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τολμηρή πρωτοβουλία ελληνικών τραπεζών για να γλυτώσει η χώρα από τα νύχια του ΔΝΤ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τολμηρή πρωτοβουλία κορυφαίων Ελλήνων τραπεζιτών βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει την περιπέτεια της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο."
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Κοστούμι ΔΝΤ μας ράβει η Goldman Sachs. Αντεπίθεση με μεταρρυθμίσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση. Παρέμβαση-σωσίβιο από τον Ζαν - Κλοντ Τρισέ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής βοήθειας προεξοφλεί η Goldman Sachs με μυστικό έγγραφό της προς τους μεγάλους πελάτες της, καλλιεργώντας και πάλι αρνητικό κλίμα σε βάρος της χώρας".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ηλεκτροσόκ με τα spreads. Πιέζουν την κυβέρνηση για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με τα spreads στις 456 μονάδες βάσης, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)."Τώρα", πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει βοήθεια από ΕΕ και ΔΝΤ, σε αντίθετη περίπτωση τα spreads θα συνεχίσουν να εκτοξεύονται, ανέφερε χθες ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch Ratings για την Ελλάδα Κρις Πράις".
ΕΘΝΟΣ: "Διορθώσεις σε τεκμήρια και φόρους. Με 30 αλλαγές στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κερδισμένοι από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό είναι όσοι κατοικούν σε ιδιόκτητο ή νοικιασμένο ακίνητο έως 120 τμ. Τεκμήρια θεσπίζονται και για συνταξιούχους άνω των 65 ετών, μειωμένα όμως κατά 30%".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με κεφάλαια του Αραβικού Συνδέσμου και αιχμή του δόρατος τον Τραπεζικό Κολοσσό ZIRAAT συντελείται :Ο εκτουρκισμός Μουσουλμάνων της Θράκης. "
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο πρωθυπουργός κάνει επίδειξη ικανοτήτων στο κανό και δίνει μαθήματα σωματικής αντοχής, όταν δεν ασχολείται με το οικονομικό μας πρόβλημα. Η κυρία Δραγώνα συνεργάτης της 'Αννας Διαμαντοπούλου φροντίζει να πάρει πόδι κάθε Εθνική και Πατριωτική παρουσία από την Θράκη".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χορεύει στους ρυθμούς Ερντογάν ο Παπανδρέου. Η 'Αγκυρα υποδεικνύει και η Αθήνα υλοποιεί".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι " τη σύσταση του Συμβουλίου είχε ζητήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός με την περιβόητη επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου και υιοθέτησε κατ΄εντολήν του τελευταίου ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Δ. Δρούτσας στην 'Αγκυρα. Στην επιτροπή θα προεδρεύουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδος - Τουρκίας και θα μετέχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Υπόγειες κινήσεις για ΔΝΤ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ελληνικό αίτημα για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης άφησε χθες για πρώτη φορά επισήμως η κυβέρνηση, στρώνοντας το έδαφος και επιχειρώντας να προετοιμάσει την ελληνική κοινή γνώμη για την τήρηση της συμφωνίας των Βρυξελλών, που μέχρι χθες χαρακτήριζε...αχρείαστη, με θετικό μόνο το ότι υπάρχει."
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κερδοσκόποι χωρίς φρένο. Εκτροχιασμός των σπρεντ, που ξεπέρασαν κάθε όριο, στα ελληνικά ομόλογα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στα ύψη χθες το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο. Επενδυτές που στοιχηματίζουν υπέρ της κατάρρευσης της Ελλάδας επανήλθαν δριμύτεροι, σαρώνοντας μετοχές και ομόλογα. Στο ΧΑ οι "πωλήσεις αέρα" βύθισαν τις τραπεζικές μετοχές".
ΕΣΤΙΑ: "Νέες αλλαγές στο φορολογικό. Πρωτοφανής η κυβερνητική προχειρότης".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "χθες ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στην δημοσιότητα σειρά νέων αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ήδη συζητείται στη Βουλή. Και όπως αναφέρει, οι αλλαγές αυτές προέκυψαν από παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τους βουλευτές όλων των κομμάτων".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μαύρη Πέμπτη" και στο βάθος ΔΝΤ-ΕΕ. Η Αθήνα αναμένει από τις Βρυξέλλες τον καθορισμό των λεπτομερειών του μηχανισμού διάσωσης".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μαύρη Πέμπτη" ήταν η χθεσινή για την ελληνική οικονομία, καθώς για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το spread των δεκαετών ομολόγων έκανε νέο υψηλό ρεκόρ 12 ετών και το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε κατά 3,11%".
Ο ΛΟΓΟΣ: "23 αλλαγές στο φορολογικό. 'Αμβλυνση των τεκμηρίων και απόσυρση της διάταξης για παρακράτηση του 8%".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η απόσυρση της διάταξης για την παρακράτηση φόρου 8% στις υπηρεσίες και η απαλλαγή παρακράτησης 20% στις συναλλαγές ελευθέρων επαγγελματιών έως 300 ευρώ είναι μερικές από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο "Αποκατάσταση της Φορολογικής Δικαιοσύνης και Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής" που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή".
ΤΑ ΝΕΑ: "23 αλλαγές στους φόρους. Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν. Το τελικό σχέδιο".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "αυστηρότερα τεκμήρια για έχοντες και κατέχοντες, αλλά και ηπιότερα τεκμήρια κυρίως για όσους φορολογούμενους έχουν ακίνητα έως 120 τμ φέρνουν οι αλλαγές στο Φορολογικό τις οποίες ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών".
Η ΝΙΚΗ: "Χοντρό" παιχνίδι και στο βάθος Λούκα. Το παρασκήνιο του πολέμου και οι φήμες για το ...λαρύγγι του Αρσένη".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κραδασμούς και ισχυρές αναταράξεις προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η φημολογία των τελευταίων ημερών, ότι πίσω από τις διαρροές που εκτόξευσαν στα ύψη τα spreads "κρύβεται" ο Γεράσιμος Αρσένης. Η φημολογία μπορεί να διαψεύστηκε κατηγορηματικά, αλλά το γεγονός ότι είναι σύζυγος της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το χοντρό παιχνίδι εξουσίας που παίζεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ".
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Δυόμισι τόνοι λαθραία κοσμήματα! "Χρυσό" τρίγωνο Πετρούπολης - Κύπρου- Αθήνας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οργιάζει το λαθρεμπόριο πολύτιμων λίθων και μετάλλων. Ανύπαρκτες εταιρείες γέμισαν την αγορά με πλαστά τιμολόγια. Απίστευτες καταγγελίες Τούρκων επιχειρηματιών. Φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων διαπίστωσε το ΣΔΟΕ".
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Καυτός φάκελος με "OFF SHORE" και Κόκκινη Μαφία! Το "Π" τολμά και μπαίνει στα άδυτα των τραπεζών".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το "Π" ανοίγει σήμερα έναν νέο φάκελο μιας κρατικής μας τράπεζας και ο φάκελος περιέχει βόμβες εκατομμυρίων ευρώ, off shore εταιρείες που οδηγούν στην Κύπρο και σε γνωστά σκανδαλώδη μεγέθη του ...ελληνικού παρόντος και φυσικά στην ελληνική ελίτ. Η τράπεζα είναι η Αγροτική και η υπόθεση, στην οποία αναφερόμαστε, είναι χαρακτηριστική του πώς έγινε η λεηλασία του κρατικού χρήματος".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ανηλεής επίθεση στο λαό με αφορμή την άνοδο των σπρεντ. Σκληρός ανταγωνισμός Κεφαλαίων-Κυβερνήσεων".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο ντόρος γύρω από την άνοδο των σπρεντ, τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τις ευθύνες στελεχών της στη διαχείριση του προβλήματος με τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, συσκοτίζει το γεγονός του αδυσώπητου ανταγωνισμού κεφαλαίων και κυβερνήσεων μέσα και έξω από την ΕΕ. Στον οποίο συμμετέχουν ενεργά η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, αναζητώντας την πιο επωφελή γι αυτούς συμμαχία".
Η ΣΦΗΝΑ:"Περάστε, πληρωθείτε, τελειώσατε! Απαλλοτριώσεις- εξπρές για χιλιάδες ιδιοκτήτες γης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "λύση-τομή για τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων, προκειμένου να προχωρήσουν πολλά και σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα, ετοιμάζει ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας. Μεγάλα και μικρότερα έργα, για τα οποία είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι κατασκευής τους, απειλούνται να τιναχθούν στον αέρα, αφού δεν υπάρχουν στα δημόσια ταμεία τα επιπλέον περίπου 2 δισ. ευρώ για "πλουσιοπάροχες" αποζημιώσεις πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών. Το "πέρασμα του δρόμου" από απομακρυσμένες και αναξιοποίητες περιοχές και σε πολλές περιπτώσεις έχει ταυτιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με μεγάλη ευκαιρία γρήγορου και εύκολου πλουτισμού, αλλά το σκηνικό αυτό τώρα ανατρέπεται για να επιταχυνθούν τα έργα".
Metro: "Εφιαλτική πίεση με ...εκτόξευση των spreads".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε ελεύθερη πτώση 15 περίπου ημέρες μετά τις αποφάσεις της ΕΕ βρέθηκε χθες η ελληνική οικονομία, με τα spreads να καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο και το χρηματιστήριο να ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πανικός στην οικονομία. Στα ύψη τα σπρεντ, βουτιά στο Χρηματιστήριο".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Το νέο δίλημμα του Παπανδρέου μετά τη χθεσινή κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Φοροκυνηγητό με...βελτιώσεις. Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Ανάχωμα" από την ΕΚΤ στην άγρια κερδοσκοπία".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κατέρρευσε χθες η δευτερογενής αγορά ομολόγων μετά τηνπλήρη επικράτηση των πωλητών και την παντελή απουσία αγοραστών. Στις 12.00 το μεσημέρι το spread στο δεκαετές ομόλογο εκτινάχθηκε στις 465 μονάδες βάσης, με το ομόλογο διετούς διάρκειας να χτυπά τις 700 μονάδες βάσης. Την ώρα εκείνη η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είχε αναρριχηθεί στο εκτός πραγματικότητας ύψος του 8%".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ασφυκτική πίεση των αγορών. Τα spreads μας ωθούν προς ΕΕ και ΔΝΤ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας" ξεκαθάρισε χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι ο μηχανισμός στήριξης αποτελεί "βιώσιμη λύση". Με δηλώσεις του ο αναλυτής του διεθνούς οίκου θεωρεί ότι η προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ δεν μπορεί να καθυστερήσει για πολύ".
ΚΕΡΔΟΣ: "Οι διεθνείς αγορές δοκιμάζουν τις αντοχές της οικονομίας μας. Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, διαβεβαιώνει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στα όρια των αντοχών της εξωθείται η ελληνική οικονομία, μετά τη χθεσινή κορύφωση του κερδοσκοπικού θρίλερ. Τα spreads εκτινάχθηκαν στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 463 μονάδων, προκαλώντας κλυδωνισμούς στο ευρώ και νέα βύθιση του ΧΑ. Οι επιθέσεις αμβλύνθηκαν μετά την παρέμβαση Τρισέ, που επιβεβαίωσε την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος δανεισμού για την Ελλάδα κατά το 2011".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τρισέ: Δεν απειλείται η Ελλάδα με χρεοκοπία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, θα πρέπει όμως να εφαρμόσει με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προσφέροντας παράλληλα "χείρα" βοηθείας στις ελληνικές τράπεζες, με τις ευνοϊκές αλλαγές του πλαισίου που διέπει τα στοιχεία ενεργητικού που γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείων".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου