Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Παρανομούν αναγκαστικά 200 μυδοκαλλιέργειες

Στην παρανομία και αναγκασμένοι να δουλεύουν βραδινές ώρες, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί από το Λιμενικό, εργάζονται εκατοντάδες μυδοκαλλιεργητές και οστρακοπαραγωγοί από τη Χαλάστρα, τη Μηχανιώνα και την ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την έκδοση αδειών για τους οστρακοπαραγωγούς, που από το 1999 δουλεύουν χωρίς άδεια και δηλώνονται ακόμη και ως... αγελαδοτρόφοι.

Το πρόβλημα θα λύσει η δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου μέχρι στιγμής λειτουργούν 60 νόμιμες μονάδες και 200 παράνομες μονάδες μυδοκαλλιέργειας. Το σχέδιο για την περιοχή έχει «κολλήσει» στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο φόβος των προστίμων αναγκάζει τους «παράνομους» να δουλεύουν μετά τις οκτώ το βράδυ και κάποιες φορές ώς τα ξημερώματα, ενώ τα μύδια τους τα πωλούν με παραστατικά τρίτων. «Εχω να δουλέψω μέρα εδώ και ένα χρόνο», εξηγεί ο μυδοκαλλιεργητής Μιχάλης Γιαγιάς, τονίζοντας πως αυτό που συνέβη στο συνάδελφό του ήταν αναμενόμενο.


«Δουλεύουμε με το φόβο του Λιμενικού και των προστίμων. Μπορούμε με μοναδικό παράγοντα το άγχος να πάθουμε οποιοδήποτε ατύχημα», λέει ο πρόεδρος των οστρακοπαραγωγών.
Του Δημήτρη Κακανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: