Σημαντική μείωση των συντάξεων, της τάξης του 10% στους ήδη συνταξιούχους θα προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Λόγω της ανάγκης για άμεση εξοικονόμηση πόρων και κατά δεύτερο λόγο η επιδίωξη μεγαλύτερης δικαιοσύνης στο σύστημα, ώστε για το σημερινό πρόβλημα να μην πληρώσουν μόνο οι νέοι αλλά και οι παλαιοί ασφαλισμένοι, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί ρύθμιση βάσει της οποίας θα τεθεί ειδική εισφορά της τάξης του 10%, τύπου ΛΑΦΚΑ, στις υψηλές συντάξεις. Η εισφορά αυτή που θα παρακρατείται από τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ θα είναι κλιμακωτή, θα ανεβαίνει δηλαδή όσο αυξάνεται το ύψος της καταβαλλόμενης παροχής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπολογίζεται πως από το συγκεκριμένο μέτρο θα εξοικονομηθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δεν αποκλείεται μάλιστα, το μέτρο να εφαρμοστεί από το τρέχον έτος. Η αρχή άλλωστε θα γίνει με τους συνταξιούχους των ταμείων του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ και της ΔΕΗ. Και αυτές οι ομάδες που θεωρείται ότι λαμβάνουν υψηλή σύνταξη, από το 2011 και μετά θα ενταχθούν στη γενικότερη ρύθμιση που θα προβλέπει την εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ.
Παράλληλα, κατά το χθεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της επιστολής που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών προς την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, εγκρίθηκε χωρίς σημαντικές αλλαγές το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μένει βέβαια να εγκριθεί και από την Ε.Ε. στις 26 Απριλίου, κάτι που θεωρείται πιο δύσκολο, καθώς μπορεί οι προωθούμενες αλλαγές να κρίνονται σε εγχώριο επίπεδο ως σκληρές, όμως σε κοινοτικό επίπεδο, θεωρούνται ήπιες και απαιτείται τουλάχιστον επίσπευση των διαδικασιών, υπό και την καθοδήγηση του ΔΝΤ που πιέζει να πέσει στο μισό η κρατική χρηματοδότηση στην ασφάλιση που σήμερα φθάνει το 4,8% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα το νέο ασφαλιστικό θα επιφέρει μείωση των κατώτερων συντάξεων που σήμερα φθάνουν στα 650 - 700 ευρώ (μαζί με το ΕΚΑΣ) καθώς οι αποδοχές μετά από 15 χρόνια εργασίας θα πέσουν στα 360 ευρώ, ενώ κοντά στο 40% υπολογίζεται το ποσοστό αναπλήρωσης, με βάσει τους νέους συντελεστές. Βέβαια, για όσους ενταχθούν στην αγορά εργασίας μέχρι το 2013, θα ισχύει ένα διπλό σύστημα υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης. Για τα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012, η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση το σημερινό σύστημα. Για τα έτη ασφάλισης από το 2013 και μετά, η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με το νέο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ασκηθούν ιδιαίτερα ασφυκτικές πιέσεις, ώστε το διπλό σύστημα, για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2018 και μετά, να ισχύει από το 2008 και μετά.
Η ανταποδοτική - αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (από 0,9 έως 1,6, έναντι 2% που ισχύει για κάθε έτος ασφάλισης) και θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, στο 40%, για το σκέλος της αναλογικής σύνταξης.
Στόχος του υπουργείου είναι, στους νέους ασφαλισμένους, η πλήρης σύνταξη να δίνεται με την συμπλήρωση 40 ετών συνεχούς εργασίας, ενώ καταργούνται οι έξοδοι με τη συμπλήρωση 35 ετών εργασίας και σε ηλικία 60 ετών, αλλά και η συνταξιοδότηση με 37 χρόνια ανεξαρτήτως ηλικίας.
Εχθές, κλείδωσε επίσης, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο που θα επιβαρύνει γυναίκες και μητέρες με επιπλέον 17 χρόνια εργασίας. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2013.
Της Ρούλας Σαλούρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου