Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων Τετάρτης 21/04/2010

Τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα είναι: Η έλευση κλιμακίου της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στη χώρα μας και η έναρξη των συζητήσεων σήμερα με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να "κλειδώσουν" οι λεπτομέρειες της έναρξης του μηχανισμού στήριξης, οι αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων, αλλά και των συνδικάτων στα μέτρα που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση, η παρέμβαση Βγενόπουλου για τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα σε κρίση, οι αλλαγές σε Ασφαλιστικό, αγορά εργασίας και κλειστά επαγγέλματα, καθώς και η συγκρότηση ειδικών επιτροπών στις εφορίες της χώρας με συμμετοχή και ιδιωτικών φορέων, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προανήγγειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανοίγει τις πόρτες για προσλήψεις στο Δημόσιο ο Γ. Ραγκούσης. Αντί να συμμαζέψουν το σπάταλο και παρασιτικό κράτος".



Η εφημερίδα γράφει ότι "φουντώνει" το ρουσφετολογικό πάρτι στο Δημόσιο με ενορχηστρωτή τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση που έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την εντολή Παπανδρέου για πάγωμα των προσλήψεων το 2010".



ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εισπρακτικές και για τα χρέη στην εφορία. Στα χέρια ιδιωτών "το κυνήγι" των οφειλετών του Δημοσίου".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων στο κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου, αλλά και ξένων ελεγκτών στα υπουργεία για την παρακολούθηση της εφαρμογής του προϋπολογισμού προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τα άσχημα μηνύματα που έστειλε η πορεία των φορολογικών εσόδων στο πρώτο τρίμηνο".



Η ΑΥΓΗ: "Ξεσηκωμός κατά ΔΝΤ. "Δοκιμάζεται η δημοκρατική αντίληψη και διάρθρωση της ελληνικής Πολιτείας", επισημαίνουν με κοινή διακήρυξη 10 επιστημονικοί φορείς".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μέτωπο κατά της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ συγκρότησαν 10 επιστημονικοί φορείς της χώρας. Οι φορείς, ανάμεσά τους ο ΔΣΑ, το ΤΕΕ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με κοινή διακήρυξη επισημαίνουν ότι η υπαγωγή στο ΔΝΤ δοκιμάζει τη δημοκρατική αντίληψη και διάρθρωση της χώρας και συνιστά "απώλεια της εθνικής κυριαρχίας".



ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οι πολιτικοί χρεωκόπησαν την χώρα. Παρέμβαση-φωτιά του Ανδρέα Βγενόπουλου για τα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής και τολμηρές προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "εγκληματικές ευθύνες των πολιτικών για την κατάσταση χρεωκοπίας στην οποία βρίσκεται η χώρα, διαπιστώνει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για ένα νέο αξιοκρατικό πρόγραμμα σταθερότητας".



ΤΟ ΒΗΜΑ: "Θα κερδίσει 900 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα η Γερμανία. Κατακραυγή στο Ευρωκοινοβούλιο για τη στάση της Μέρκελ".



Η εφημερίδα γράφει ότι "σημαντικά κέρδη θα αποκομίσει η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης αν τελικά η Ελλάδα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Μόνο για τη Γερμανία τα κέρδη υπολογίζονται περί τα 900 εκατ. ευρώ και προκύπτουν από το επιτόκιο 1,25% με το οποίο θα αντλήσει χρήματα από την αγορά για να δανείσει την Ελλάδα με επιτόκιο της τάξεως του 5% για τρία χρόνια".



Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "'Αλμα της ανεργίας υπό τη σκιά των νέων μέτρων. Αρχίζουν σήμερα οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με ΕΕ-ΔΝΤ".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ώρα - μηδέν για την Ελλάδα, έφτασε, Οι ασφυκτικές πιέσεις των αγορών και των ξένων κερδοσκόπων εκβιάζουν την είσοδο της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το θέμα, όμως, είναι τι μας περιμένει μετά την προσφυγή στον μηχανισμό, γιατί η ενεργοποίησή του είναι, πλέον, απλώς θέμα χρόνου".



ΕΘΝΟΣ: "Και ιδιώτες στο κυνήγι των φόρων. Στόχος η είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ εντός 2010".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ομάδες δράσης με τη συμμετοχή και ιδιωτών δημιουργούνται στις εφορίες. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ εφέτος, από ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα, πέντε ελεγκτικές εταιρείες θα παρακολουθούν την πορεία των δαπανών".



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τότε τα τανκς του Παπαδόπουλου τώρα τα... MIG του Βγενόπουλου. 43 χρόνια μετά, η Ιστορία θα επαναληφθεί με διαφορετικά πρόσωπα, με διαφορετικά μέσα, αλλά με τον αυτό σκοπό: Τη Σωτηρία του Τόπου".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τότε, συνταγματικές εκτροπές, πολιτική αστάθεια και κοινωνική αναταραχή, έφεραν τους συνταγματάρχες με τα τανκς στην εξουσία. Τώρα, οικονομική κρίση και ξένη κατοχή, θα φέρουν τα... MIG για να σωθεί ο Τόπος. Σκληρός βομβαρδισμός των πολιτικών από τον Mr. MIG, ο οποίος είπε τα πράγματα με το όνομά τους".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Παρέδωσαν τη διοίκηση του κράτους στους "στρατηγούς" του ΔΝΤ. Σαράντα τρία χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε πως θα εγκατασταθούν από δυο επίτροποι του ΔΝΤ σε υπουργεία, οργανισμούς και νοσοκομεία και θα ελέγχουν τα πάντα. Οι επίτροποι κατά την κρίση τους θα αναθεωρήσουν τους τριετείς προϋπολογισμούς των υπουργείων, ενώ θα έχουν το δικαίωμα και στη λήψη μέτρων για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Οι επίτροποι του ΔΝΤ θα εγκατασταθούν ακόμη και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η παράδοση της διοίκησης της χώρας στους επιτρόπους του ΔΝΤ, με "αντάλλαγμα" την ενεργοποίηση του "μηχανισμού στήριξης" της 25ης Μαρτίου και την εκταμίευση χρημάτων".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νέα στοιχεία για την κομπίνα με τα ομόλογα. Ο Παπακωνσταντίνου κρύβεται πίσω από την Τράπεζα της Ελλάδος".



Σύμφωνα με την εφημερίδα "διογκώνονται καθημερινά οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου για την επίμαχη ρύθμιση της Τραπέζης της Ελλάδος η οποία διευκόλυνε τους κερδοσκόπους να εκτινάξουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων και να οδηγήσουν τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η είδηση και οι "ειδήσεις". Γιατί η "Ε" δεν δημοσίευσε την "εισβολή της ΕΛΑΣ στη γιάφκα".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" στο χθεσινό της φύλλο δεν ανέφερε την είδηση ότι η αστυνομία απέκλεισε μια πολυκατοικία ερευνώντας για τον εξοπλισμό του "Επαναστατικού Αγώνα". Έξι άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί και προφυλακιστεί για συμμετοχή στην οργάνωση αυτή. Προχθές τη νύχτα τα κανάλια διέκοπταν τα προγράμματά τους και παρουσίαζαν έκτακτα δελτία για την αστυνομική έρευνα. Η αστυνομία, ωστόσο, δεν είχε κάνει καμιάν επίσημη ανακοίνωση".



ΕΣΤΙΑ: "Τελευταία ευκαιρία για εξυγίανση. Η έλευσις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "τώρα λοιπόν, ετοιμαζόμαστε να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό στηρίξεως της χώρας μας, που θα σημάνη την ένταξή μας στην δικαιοδοσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εν τούτοις, προτού ακόμη κινήσουμε την διαδικασία, έχουμε φροντίσει να την δαιμονοποιήσουμε. Ενώ θα έπρεπε να την βλέπουμε ως ευκαιρία για την άρση των κακώς κειμένων της οικονομίας μιας και του κράτους μας, για τα οποία πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι".



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "ΔΝΤ: Η Ελλάδα απειλεί την Ευρωζώνη. Εκφράζονται φόβοι για κρίση χρέους-Νευρικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη, εκτιμά το ΔΝΤ, καθώς η ανησυχία για τις προοπτικές της χώρας μας μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση χρέους και να επεκταθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Στην έκθεσή του, που δημοσιοποιείται σήμερα, κι ενώ στην Αθήνα τα στελέχη του μαζί με τους εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και της ΕΚΤ αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και 1,1% το 2011".



Ο ΛΟΓΟΣ: "Στο τούνελ του ΔΝΤ η χώρα. Σήμερα η επίσημη έναρξη των σκληρών διαπραγματεύσεων με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι συζητήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το πακέτο βοήθειας θα ξεκινήσουν επισήμως σήμερα και θα αφορούν κυρίως τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα μέχρι το 2012, είπε χθες η Κομισιόν. Στις κατευθύνσεις των μέτρων , που προβλέπει το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της Ελλάδας, όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, θα γίνει η συζήτηση".



ΤΑ ΝΕΑ: "Δημόσιο: Νάρκη στο εφάπαξ από τη μαζική έξοδο".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "κύμα φυγής στη σύνταξη επικρατεί στο Δημόσιο, με τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση να είναι αυξημένες κατά 30% στο πρώτο τετράμηνο του 2010. Η μαζική έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων δίνει τη "χαριστική βολή" στο εφάπαξ".



Η ΝΙΚΗ: "Η χώρα στη δίνη της χρεοκοπίας. Ξυπνήστε κύριοι της κυβέρνησης γιατί ο λαός δεν αντέχει". 



Η εφημερίδα γράφει ότι "σε ένα ασφυκτικό "σπιράλ θανάτου" εγκλωβίζεται ημέρα με την ημέρα η ελληνική οικονομία, καθώς πλέον η Ελλάδα ουσιαστικά δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια για να καλύψει τις ανάγκες της , ενώ η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης καθυστερεί καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά θολά σημεία".



ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Ραντεβού...στα κρυφά! Η Λούκα είδε μυστικά στελεχάρα της GOLDMAN SACHS".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με πληροφορίες του "Π" είχε "μυστική" συνάντηση με μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs. Συνάντηση για την οποία ενημερώθηκαν εκ των υστέρων ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας είχε τις προηγούμενες μέρες συνάντηση με τον "γκουρού" των αγορών Τζ. Σόρος, ο οποίος...συμπτωματικά βρέθηκε κι αυτός τις προάλλες στην Αθήνα".



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Απεργία σήμερα και αύριο για τη δουλειά, τη ζωή , το μέλλον μας".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "απεργούμε ενάντια στην ισοπέδωση της ζωής των εργατικών, λαϊκών οικογενειών. Να καταργηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να μην περάσουν τα νέα ακόμα πιο άγρια που προετοιμάζουν μαζί κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ. Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός".



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Θεσσαλονίκη: Ζωές...μερικής απασχόλησης". 



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Στα χέρια ήρθαν Ψωμιάδης και Μπίκος. Ρίγκ το νομαρχιακό συμβούλιο για τις απευθείας αναθέσεις των 45.000 ευρώ".



ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ο υποψήφιος πρύτανης του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης προτείνει: Έρευνα= Λύση στην κρίση." 



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΕΞΠΡΕΣ: "Αποσαφήνιση μέτρων για τη διετία 2011-12". 



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στο πρώτο πρώτο 15ήμερο του Μαΐου αναμένεται να έχουν αποσαφηνιστεί τα διαρθρωτικά δημοσιονομικά μέτρα, που θα διασφαλίσουν τη μείωση του ελλείμματος τη διετία 2011-2012 και ...θα απεγκλωβίσουν τη δυνατότητα προσφυγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό".



ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διάγγελμα για το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το αίτημα". 



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών όπου θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για τα επιπλέον μέτρα που θα απαιτηθεί να αναλάβει η Ελλάδα. Δεν αποκλείεται ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο να υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με τον χρόνο προσφυγής στον μηχανισμό".



ΚΕΡΔΟΣ: "'Αμεσα διαθέσιμη η βοήθεια. Εντός τριών εβδομάδων μπορούν να εκταμιευθούν οι πρώτες φθηνές πιστώσεις".



Η εφημερίδα γράφει ότι "βραχυπρόθεσμη και άμεσα καταβλητέα βοήθεια, με στόχο να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες δανεισμού, μπορεί να λάβει η Ελλάδα , εφόσον τελεσφορήσουν οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα της ΕΕ,του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα". 



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Από ιδιωτικές εταιρείες ο έλεγχος φόρων - δαπανών".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "ιδιώτες παίρνουν στα χέρια τους την "τύχη" εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αφού το οικονομικό επιτελείο ζητεί τη συνδρομή στελεχών του ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη των στόχων, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και σε αυτό των δαπανών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: