Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων Πέμπτης 22/04/2010

Τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα είναι: Η εκτίναξη των spreads στις 529 μονάδες βάσης και η έναρξη των διαπραγματεύσεων του Ελληνα υπουργού των Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 15 Μαΐου, καθώς και το μέτωπο των απεργιών που κήρυξαν τα συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας των κυβερνητικών μέτρων. 
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Και κατ' εξαίρεση προσλήψεις! Κυβερνητικό όργιο στο Δημόσιο".



Η εφημερίδα γράφει ότι "προσωπικό με συμβάσεις μερικής απασχόλησης διάρκειας 6 μηνών, ακόμη και εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ, θα μπορούν να προσλάβουν όλες οι ΔΕΚΟ, κατ΄εξαίρεση του κανόνα περί "απαγόρευσης των προσλήψεων" που ψήφισε η κυβέρνηση και που όπως αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά τον εφαρμόζει".



ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αρένα τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ! Πρωτοφανές επεισόδιο μεταξύ του Σ. Ξυνίδη και συνδικαλιστών του Αθλητισμού".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "άγριες συγκρούσεις εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας, ενώ κορυφαία στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ενότητα του κόμματος σε περίπτωση που ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα κατ' απαίτησιν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".



Η ΑΥΓΗ: "Φραγμός τώρα στη χρεωκοπημένη πολιτική. Σήμερα 24ωρη απεργία στο Δημόσιο".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με τη σημερινή απεργία η ΑΔΕΔΥ πρωτοστατεί στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για να αποτραπεί η προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό ΔΝΤ - ΕΕ, εξέλιξη που ξεκλειδώνει πολυετή επίθεση εις βάρος των εισοδημάτων των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και της δημοκρατίας στη χώρα μας".



ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταγγέλλει τη σύμβαση με το C4I και παρακρατεί τις εγγυητικές 18.877,376 ευρώ. Τόλμησε ο Χρυσοχοΐδης να σταματήσει το γιγαντιαίο σκάνδαλο που είχε αποκαλύψει η "Αυριανή".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "με την παρακράτηση των εγγυητικών που κατατέθηκαν από την κοινοπραξία της SAIC για το σύστημα - απάτη C4I, που παραγγέλθηκε για τις ανάγκες ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν λειτούργησε ποτέ και η προμήθειά του αποκαλύφθηκε ως το σκάνδαλο των σκανδάλων της SIEMENS στην Ελλάδα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέτει οριστικό φραγμό στην αμαρτωλή σύμβαση, καταγγέλλοντας την συμφωνία και αφήνοντας μηδενικά περιθώρια αντίδρασης από πλευράς προμηθεύτριας εταιρίας".



ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τυφώνας ΔΝΤ για μισθούς, συντάξεις, απολύσεις. "Μεταρρυθμίσεις παντού ή πτωχεύετε".



Η εφημερίδα γράφει ότι "όλα τα επώδυνα μέτρα - μειώσεις μισθών, συντάξεων, απολύσεις - μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο "ευρω-ατλαντικό κλιμάκιο βοήθειας" ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που έπιασε δουλειά στην Αθήνα. Στην πρώτη μαραθώνια συνάντηση, οι ξένοι τεχνοκράτες έθεσαν στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το δίλημμα "μεταρρυθμίσεις παντού ή πτώχευση".



Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "'Αλλοθι για την προσφυγή στο ΔΝΤ. Επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης εναντίον της ΝΔ".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να μεταθέσει το πολιτικό κόστος της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που κατέστη μονόδρομος μετά την εκτίναξη των spreads στις 529 μονάδες βάσης, αλλά και της άμεσης λήψης νέων επώδυνων μέτρων. Εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες του SPD μπλοκάρουν την παροχή της βοήθειας, αντίθετα με τον συντηρητικό Σαρκοζί που εξασφάλισε ήδη 3,9 δισ. ευρώ".



ΕΘΝΟΣ: "6 ενέσεις για ενίσχυση του Τουρισμού. Μέτρα και εξαγγελίες Γιώργου εν όψει δύσκολου καλοκαιριού".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και δέσμη αναπτυξιακών μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Ο τουρισμός "μπορεί να βοηθήσει για να βγει η Ελλάδα από την κρίση" τόνισε ο κ. Παπανδρέου".



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μπαμπέσικο αλβανικό χτύπημα. Η Ένωση Αλβανικών Βιομηχανιών καλεί τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στις αλβανικές τράπεζες".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η Ένωση Αλβανικών Βιομηχανιών ενσπείρει τους Αλβανούς μετανάστες την ανησυχία με την ανακοίνωσή της, στην οποία παρουσιάζει τις ελληνικές τράπεζες ανίκανες ν' αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ενώ ο επικεφαλής της Ένωσης παρουσιάζει ασφαλέστερο το αλβανικό σύστημα απ' ό,τι το ελληνικό".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τρελή κομπίνα από υπαλλήλους του ΟΑΕΔ. "Έκανε φτερά" περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε εξέλιξη μεγάλη εσωτερική έρευνα στον ΟΑΕΔ, σχετικά με υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ)".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκβιάζουν οι κερδοσκόποι. Παρέμβαση εισαγγελέα για την αποκάλυψη του "Ελεύθερου Τύπου".



Η εφημερίδα γράφει ότι "οι 22 μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες εκβιάζουν τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να επαναφέρουν το καθεστώς που εξέθρεψε την κερδοσκοπία σε βάρος των ελληνικών ομολόγων και το οποίο με συνεχή δημοσιεύματα αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξακολουθεί να μιλά για ευφάνταστα σενάρια την ώρα που η Δικαιοσύνη ξεκινά τη διερεύνηση της υπόθεσης".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πρέσα για είσοδο με... ελεύθερη έξοδο. 'Αρχισε το παζάρι με την τρόικα για τον μηχανισμό στήριξης".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το σπρεντ και οι τελευταίες εκθέσεις ΕΕ και ΔΝΤ βάζουν στην πρέσα την κυβέρνηση, δείχνοντάς της τον μηχανισμό δανεισμού ως λύση στην κρίση. Η έξοδος θα είναι ελεύθερη, όπως προκύπτει από τη χθεσινή πρώτη μέρα διαβουλεύσεων του Γ. Παπακωνσταντίνου με την πολυπληθή ομάδα των ελεγκτών από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Διαρθρωτικά μέτρα φέτος, δημοσιονομικά για τα επόμενα χρόνια¨.



ΕΣΤΙΑ: "Πρωτεία στην διαφθορά. Συγκλονιστικά στοιχεία του Ιδρύματος Brookings".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "προχθές ανακοινώθηκε μία έκθεσις του Ιδρύματος Brookings για την διαφθορά, με ειδικώτερη ανάλυση του πως αυτή επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά των ανεπτυγμένων χωρών. Η Ελλάς λοιπόν εμφανίζεται πρώτη, με την υψηλότερη επίπτωση της διαφθοράς στα δημόσια οικονομικά της. Το κόστος της διαφθοράς υπολογίζεται στο 8% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, ήτοι σε 20 δις ευρώ ετησίως".



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μέρες αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Σε κρίσιμο σημείο η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ-Απρόβλεπτη η Γερμανία-Ασφυξία στην αγορά".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "έως τις 15 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις που άρχισαν χθες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Κομισιόν και την ΕΚΤ για τη βοήθεια που θα χορηγήσουν στην Ελλάδα και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η χώρας μας."



Ο ΛΟΓΟΣ: "Μεγάλο παζάρι" στην σκιά των spreads. 'Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις, με αβέβαιη κατάληξη".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε καλό κλίμα εξελίχθηκε χθες η πρώτη συνάντηση της τρόικας των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον υπουργό Οικονομικών , Γ. Παπακωνσταντίνου". 



ΤΑ ΝΕΑ: "Μάχη με τον χρόνο παζάρι με το ΔΝΤ. Στο τραπέζι οι όροι του δανεισμού".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας με τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο τραπέζι έπεσαν εξαρχής τα καυτά θέματα, όπως οι επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα".



Η ΝΙΚΗ: "Εδώ...παπάς, εκεί υπουργός. Σε ποια κυβερνητικά στελέχη ποντάρουν "πράσινοι" βουλευτές". 



Η εφημερίδα γράφει ότι "έξι μήνες συμπλήρωσε ήδη η κυβέρνηση και το περίφημο "βαθμολόγιο " των υπουργών από τον Θόδωρο Πάγκαλο αποτελεί, σύμφωνα με τους γνωρίζοντας, έναν πρώτο...έλεγχο προόδου για το κυβερνητικό έργο, το οποίο σε ορισμένους τομείς έχει "σκαλώσει" και παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις".



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σήμερα στο Σύνταγμα χτυπά η καρδιά των εργατών με το ΠΑΜΕ. Τεράστια η απήχηση της 48ωρης απεργίας που συνεχίζεται σήμερα".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μια σκληρή και κρίσιμη ταξική μάχη ξεκίνησε να δίνει η εργατική τάξη της χώρας από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης προς Τετάρτη. Μάχη που δίνουν παλικαρίσια με σχέδιο και αποφασιστικότητα, χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας , ηπειρωτική και νησιωτική , από κάθε κλάδο".



Metro: "Σκληρό παζάρι στο παρά πέντε...".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "ασφυκτική είναι η πίεση που ασκούν στο ελληνικό δημόσιο χρέος οι αγορές για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, καθώς αλλεπάλληλα ρεκόρ καταγράφουν τα spreads του δεκαετούς ομολόγου, που χθες έφτασε στις 521 μονάδες βάσης".



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Θεσσαλονίκη: Ο κατήφορος της κτηματαγοράς". 



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ακίνητα: 20% κάτω οι τιμές. Έρευνα των μεσιτών για τη Θεσσαλονίκη".



ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ψηλά τα spreads, χαμηλά η Ελλάδα. "



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΕΞΠΡΕΣ: "Οι αγορές...απαγορεύουν τον δανεισμό στην Ελλάδα". 



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι αγορές εξέδωσαν χθες απαγορευτικό για τον δανεισμό της Ελλάδας εκτινάσσοντας το spread του 10ετούς ομολόγου έως τις 529 μονάδες βάσης (το οποίο αντιστοιχεί σε επιτόκιο 8,35%) και το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) στο επίπεδο- ρεκόρ των 490 μονάδων βάσης". 



ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στο τραπέζι οι όροι του ΔΝΤ. Ψαλίδι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα". 



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συζήτηση σήμερα στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο για να ομογενοποιηθούν οι απόψεις των υπουργών στο κρίσιμο θέμα της προσφυγής στο σχέδιο διάσωσης. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει ταυτόχρονα να προβάλει κυρίως το ευρωπαϊκό σκέλος της βοήθειας και να βάλει σε δεύτερο πλάνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν τονίζει ότι αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης".



ΚΕΡΔΟΣ: "Πυρετώδεις προετοιμασίες για την εκταμίευση της βοήθειας, ενώ τα spreads των ομολόγων ξεπέρασαν χθες τις 500 μονάδες βάσης".



Η εφημερίδα γράφει ότι "αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας σήμανε στην ευρωζώνη , με τον χρονικό ορίζοντα για την επίσημη υποβολή του αιτήματος της Αθήνας να προσδιορίζεται στις 10 με 15 ημέρες και με το τελικό "πακέτο βοήθειας" από Ευρώπη και ΔΝΤ να υπολογίζεται στα 42 εκατομμύρια ευρώ."



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συζητήσεις για τα μέτρα με το spread στις 500 μ.β.".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής για το 2011 και το 2012 ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, κατά την πρώτη πολύωρη συνάντηση που είχαν χθες, υπό τη σκιά του νέου ρεκόρ που σημείωσε το spread των δεκαετών ομολόγων, ξεπερνώντας τις 500 μ.β. Μέχρι το Eurogroup της 17ης Μαΐου όλες οι χώρες θα είναι έτοιμες για την έγκριση των δανείων, διαβεβαίωσε πηγή της Ευρωζώνης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: