Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων Τρίτης 27/04/2010

Τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα είναι: Οι επιταχύνσεις των διαπραγματεύσεων για το δανεισμό της χώρας μας από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, τα νέα σκληρά μέτρα για επιπλέον τρία χρόνια, που ζητεί η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγεκλα Μέρκελ πριν δώσει τη συγκατάθεσή της για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης του ελληνικού δανεισμού, καθώς και το ενδεχόμενο μπαράζ απολύσεων από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οι μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καταργούνται ή συγχωνεύονται εκατοντάδες Δημόσιες Υπηρεσίες. Έτοιμο το νομοσχέδιο".



Η εφημερίδα γράφει ότι "τον δρόμο της εξόδου από το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τόσο σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου όσο -σε ορισμένες περιπτώσεις- και σε αορίστου ανοίγει η κυβέρνηση, επιλέγοντας, ήδη, τις πρώτες δεκάδες οργανισμών που θα "βάλουν λουκέτο".



ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ξηλώνουν και το ΕΣΥ. Δραστικές περικοπές των δαπανών για την υγεία και λουκέτα σε νοσοκομεία ζητεί το ΔΝΤ".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αυστηρά μέτρα που θα οδηγήσουν σε δραματική συρρίκνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ζητούν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας".



Η ΑΥΓΗ: "Ανοιξαν παράθυρο για απολύσεις στο Δημόσιο. Καταργούνται σε πρώτη φάση 75 δημόσιοι οργανισμοί".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σενάριο για απολύσεις ακόμη και δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου, που οι οργανισμοί στους οποίους υπηρετούν θα καταργηθούν, τροφοδοτεί η κυβέρνηση. Χθες, στο Μαξίμου, συζητήθηκε το σχέδιο κατάργησης των 6.000 δημοσίων φορέων που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου".



ΑΥΡΙΑΝΗ: "Απεργούν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας. Επικίνδυνα συμπτώματα διάλυσης και ξεχαρβαλώματος του κράτους προκαλεί η οικονομική κρίση".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "πόλεμος με απρόβλεπτες συνέπειες ξέσπασε χθες ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο και στα στελέχη συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων, με αφορμή μία συμβολική "λευκή απεργία" που έκαναν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλες τις Πτέρυγες Μάχης της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις αδικίες που περιέχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ως προς την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των ειδικών επιδομάτων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση των ετήσιων αποδοχών τους, με τα νέα μέτρα, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 35%".



ΤΟ ΒΗΜΑ: "Επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας. Στο όριο της κοινωνικής αντοχής οι πιέσεις για λιτότητα".



Η εφημερίδα γράφει ότι "για ακόμη μία φορά το θετικό κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί για την Ελλάδα με την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης αντιστράφηκε από ύποπτα σενάρια που κάνουν λόγο για χρεοκοπία της χώρας. Τα σενάρια αυτά τροφοδοτεί και η παράταση της αβεβαιότητας για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας".



Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κι άλλο αίμα ζητά η Μέρκελ. Νέο πρόγραμμα λιτότητας με ορίζοντα τριετίας προανήγγειλε ο υπ. Οικονομικών".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το λέω ξεκάθαρα: η Γερμανία θα βοηθήσει (την Ελλάδα) αν πληρούνται οι προϋποθέσεις", σημείωσε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ. Στη συνέχεια τόνισε ότι "κατανοεί πολύ καλά τις ανησυχίες των ανθρώπων στη Γερμανία" και προσέθεσε ότι γι' αυτό επιμένει "σε ένα πλήρες, καλά προετοιμασμένο πρόγραμμα".



ΕΘΝΟΣ: "Ολη η λίστα με τα λουκέτα στο Δημόσιο. Ποιοι φορείς καταργούνται και ποιοι συγχωνεύονται".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με στόχο το νοικοκύρεμα του κράτους, προωθούνται συγχωνεύσεις και καταργήσεις εκατοντάδων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Αποφάσεις πάρθηκαν χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό".



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μπέηδες της Θράκης Μουφτήδες - Χοτζάδες. Με λεφτά των Ορθοδόξων Ελλήνων το ελληνικό κράτος πληρώνει τους θρησκευτικούς λειτουργούς των Μουσουλμάνων της Θράκης με μισθό Γενικού Διευθυντή".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Κυριάκος Βελόπουλος, βουλευτής του ΛΑΟΣ αποδεικνύεται καθημερινά ως ο βουλευτής με τις περισσότερες Εθνικές ανησυχίες. Δεν υπάρχει μέρα που να μην καταθέτει και μία ερώτηση σε κάποιον Υπουργό για θέματα Εθνικού ενδιαφέροντος".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φλέγεται" το Μαξίμου από τις αντιδράσεις για το ΔΝΤ. Ξεσηκώθηκαν τα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δεν αποκλείονται ραγδαίες και απρόβλεπτες εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση του Γιώργου να στείλει την Ελλάδα στα νύχια του ΔΝΤ".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο. Πογκρόμ λόγω συγχωνεύσεων και καταργήσεων 75 οργανισμών".



Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε μετατάξεις αλλά και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα οδηγεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ως τις 15 Μαΐου και θα αφορά καταργήσεις και συγχωνεύσεις σε ένα πρώτο πακέτο οργανισμών του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θα σας δώσουμε, αλλά θα ματώσετε. Μέρκελ: Χρειάζονται επιπλέον μέτρα λιτότητας για 3 χρόνια".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με χθεσινές δηλώσεις της στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα δοθεί μόνον αφού το ΔΝΤ και η Γερμανία πειστούν ότι η χώρα μας είναι συνεπής με την τήρηση των νέων σκληρών μέτρων που χρειάζονται".



ΕΣΤΙΑ: "Υστατη ευκαιρία για την Ελλάδα. Η άμεση ενεργοποίησις του μηχανισμού στηρίξεως".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "προ ημερών δημοσιεύσαμε τον πίνακα με τα δημόσια ελλείμματα και τα χρέη των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Από αυτόν προέκυπτε ότι το 2009 όλα ανεξαιρέτως τα κράτη είχαν ελλείμματα και είναι χρεωμένα. Ο μέσος όρος των ελλειμμάτων ήταν 6,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ, έναντι μόλις 2,3% του έτους 2008".



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μέρκελ: Βοήθεια, αλλά με νέα μέτρα. Νέο ρεκόρ στα spreads-Έως το Σαββατοκύριακο η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είπε χθες δημοσίως "ναι" στη συμμετοχή του Βερολίνου στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι η Αθήνα "είναι έτοιμη να δεχθεί σκληρά μέτρα για σειρά ετών." Εμμέσως πλην σαφώς, με τη συγκεκριμένη αποστροφή της , η κ. Μέρκελ παρέπεμπε στην υπό διαμόρφωση συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Κομισιόν , της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο".



Ο ΛΟΓΟΣ: "Γκρίζα Δευτέρα για την ελληνική οικονομία. Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και των spread".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την κατάθεση στη Βουλή νέου προγράμματος τριετούς διάρκειας, το οποίο θα περιλαμβάνει τα μέτρα που ζητούν Ευρωζώνη και ΔΝΤ, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης κοινοβουλευτικών επιτροπών τη στιγμή που τα spread εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ."



ΤΑ ΝΕΑ: "Θυσία δύο μισθοί στην ποδιά της Μέρκελ. Επιμένει για σκληρότερα μέτρα πριν πει το "ναι".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο τραπέζι είναι πλέον η πλήρης περικοπή των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, μετά την απαίτηση της γερμανικής πλευράς για νέα μέτρα λιτότητας πριν από το "ναι" της κ. Ανγκελα Μέρκελ στη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης του ελληνικού δανεισμού. Η Αθήνα πιέζεται επίσης για άμεση εφαρμογή του "σκληρού" Ασφαλιστικού".



Η ΝΙΚΗ: "5-1 συμβουλές για να μη χάσουμε τα χρήματά μας. Προτάσεις από ειδικούς που εξασφαλίζουν τις αποταμιεύσεις μας".



Η εφημερίδα γράφει ότι "διάχυτη αίσθηση τρόμου και αβεβαιότητας προκάλεσε στους Έλληνες η έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μέσω του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας μας. Εκτός από τα εισοδήματα που πλέον είναι ολοφάνερο ότι θα περικοπούν στο πλαίσιο των προθέσεων του μηχανισμού και των εντολών του ΔΝΤ, οι πολίτες πλέον φοβούνται και για την ....εξαφάνιση των οικονομιών τους, που προβλέπουν ότι θα θυσιαστούν στον κυκεώνα των εξελίξεων που προγραμματίζονται για την ελληνική οικονομία".



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ο δρόμος ανάπτυξης του λαού επίκαιρος όσο ποτέ. Συνέντευξη τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "δική μας στρατηγική είναι να εμποδιστούν, όσο γίνεται στις σημερινές συνθήκες, τα βάρβαρα μέτρα, να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού, να διαχωρίσουνοι εργαζόμενοι τις ευθύνες τους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και την πολιτική τους, να γίνει ανασύνταξη του κινήματος και να ξεκινήσει η πορεία αντεπίθεσης για ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δύναμης".



City Press: "Γερμανικά νούμερα".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η καγκελάριος Α. Μέρκελ ζητά από την κυβέρνηση Παπανδρέου να εφαρμόσει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας".



Metro: "Λεπίδι και στον ιδιωτικό τομέα".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "επιβεβαιώνει η κυβέρνηση το σενάριο για "ψαλίδισμα" του 13ου και του 14ου μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων. Επιταχύνονται οι διαρθρωτικές αλλαγές ενόψει της ενεργοποίησης του μηχανισμού. "Κρίσιμη ημερομηνία η 19η Μαΐου", διαμηνύει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου".



Metropolis: "Το πρώτο "κύμα"...".



Η εφημερίδα γράφει ότι "συγχωνεύσεις στο Δημόσιο. Στην άμεση συγχώνευση και κατάργηση περίπου 70 φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα κατέληξε η σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου και του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη."



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Κόψτε τώρα από παντού! Συστάσεις ΔΝΤ-ΕΕ στα υπουργεία".



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ποιοι χάνουν τη δουλειά τους. Τσουνάμι ανέργων στο δημόσιο".



ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ψάχνουν ελπίδες, γεμίζουν τα μπαρ. Οι νέοι της Θεσσαλονίκης ενάντια στην οικονομική κρίση".



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΕΞΠΡΕΣ: "Πρόσθετη εξοικονόμηση 7,8 δισ. για το 2011-2013".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε τροποποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας με πρόσθετα μέτρα 7,8 δισ. στην τριετία 2011-2013 (με έμφαση στις δαπάνες) οδηγούν οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα του μικρού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".



ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Βοήθεια με σκληρούς όρους. Συναγερμός στην ΕΕ-Φόβος για ντόμινο".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χρειαζόμαστε μία θετική εξέλιξη στην Ελλάδα, παράλληλα με επιπλέον μέτρα περιστολής των δαπανών. Η Γερμανία θα βοηθήσει στην περίπτωση που δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Η Γερμανία αισθάνεται μια τεράστια υποχρέωση απέναντι στη σταθερότητα του ευρώ. Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί σκληρά μέτρα, όχι μόνο για ένα έτος αλλά για αρκετά, τότε έχουμε καλές πιθανότητες να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ για όλους".



ΚΕΡΔΟΣ: "Αφόρητες πιέσεις για τους μισθούς και περικοπές δαπανών παντού. Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση για νέα μέτρα πριν από το δάνειο".



Η εφημερίδα γράφει ότι "εντείνονται οι πιέσεις τόσο από τους Κοινοτικούς εταίρους όσο και από τις αγορές, με την πτήση των αποδοχών των ομολόγων, για πρόσθετα μέτρα πριν από την εκταμίευση της βοήθειας. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται νέο τριετές πρόγραμμα λιτότητας από το 2011 και μετά, που θα οδηγήσει σε μηδενισμό του ελλείμματος το 2014 και την κατάρτιση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Χθες το κλιμάκιο της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επισκέφθηκε σειρά υπουργείων και ζήτησε περικοπές, ενώ το δώρο των Χριστουγέννων και τα επιδόματα αδείας και Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα παρεμένουν ανοιχτά στο τραπέζι".



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τελική ευθεία για νέο τριετές "πακέτο" μέτρων".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις με την "τρόικα" των ελεγκτών ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και η λήψη των πρόσθετων διαρθρωτικών και επώδυνων μέτρων μέτρων, με στόχο τον κατευνασμό των αγορών, αλλά και των Ευρωπαίων ηγετών. Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, προανήγγειλε τα μέτρα. "Απαιτείται η δραστική μείωση του ελλείμματος στα επόμενα χρόνια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: