Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Σαλπάρει για άλλες πολιτείες το πλοίο “ΦΩΣ”

Έφυγε χθές 14/04/2010 από το μόλο του Αγίου Νικολάου το πλοίο “ΦΩΣ”, αφού ο ιδιοκτήτης, κ. Παναγόπουλος, ενημέρωσε χθες το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο, ότι θα βρίσκονται στη Ζάκυνθο ρυμουλκά, ούτως ώστε να οδηγήσουν το πλοίο στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε δύο ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που έχει δώσει η Λιμενική Επιτροπή, ούτως ώστε να απομακρυνθούν από το λιμάνι όλα τα ανενεργά πλοία, όπως είναι το “ΦΩΣ”, το “Ζάκυνθος Ι”, ο “Οδυσσέας Ελύτης”, καθώς και το “Σοφία”.
Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, θα γίνουν δικαστικές ενέργειες κατά όσων εταιρειών δεν απομακρύνουν τα πλοία τους. Θα πρέπει ν΄ αναφερθεί πως τόσο το Λιμενικό Ταμείο, όσο και το Λιμεναρχείο, έχουν δώσει πολλές προθεσμίες στις εταιρείες, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν για αδράνεια όλο αυτό το διάστημα, ενώ άλλοι τόνιζαν πως εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πλοιοκτητών.
Τώρα, όμως, οι δύο υπηρεσίες αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν ακόμη και την τελευταία στιγμή από τις εταιρείες, δεν υποχώρησαν. Η απομάκρυνση του πλοίου “ΦΩΣ” (πρώην “Ούγκο Φώσκολο”), “χρεώνεται” στον νυν πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής, Διονύση Καρδιανό, καθώς και στα υπόλοιπα μέλη, τα οποία πήραν αποφάσεις, οι οποίες είχαν σαν σκοπό να βελτιωθεί η κατάσταση στο λιμάνι.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοι της πλοιοκτήτριας εταιρείας του “ΦΩΣ” έψαξαν τις νομικές διαδικασίες που ακολούθησε όλο αυτό το διάστημα το Λιμενικό Ταμείο, ούτως ώστε να βρουν ένα “ψεγάδι” και το πλοίο να παραμείνει για περισσότερο χρονικό διάστημα στο λιμάνι.
Εντούτοις, η προσπάθειά τους δεν απέδωσε καρπούς και διαπίστωσαν πως η σχετική Νομοθεσία δεν είναι με το μέρος τους, επομένως αποφάσισαν να πάρουν το πλοίο από τη Ζάκυνθο, διότι γνωρίζουν πως αν έκαναν προσφυγή στη Δικαιοσύνη, θα είχαν μόνο κόστος.
Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ζάκυνθο. Θα πρέπει και αυτές να φροντίσουν άμεσα για την απομάκρυνση των πλοίων τους από το λιμάνι, διότι τα δεδομένα που υπάρχουν δεν είναι με το μέρος τους. Εξάλλου, αν μια “ξένη” εταιρεία βοηθά τη Ζάκυνθο με την κίνησή της, θεωρούμε ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι ντόπιοι πλοιοκτήτες, διότι ξέρουν πως τα περιθώρια υπομονής του Λιμενικού Ταμείου και του Λιμεναρχείου, έχουν εξαντληθεί.
Τέλος, ευχάριστα είναι τα νέα και για το πλοίο “Σοφία’, το οποίο βρίσκεται στο μόλο του Αγίου Νικολάου για αρκετούς μήνες. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το καράβι έχει πωληθεί και είναι θέμα ημερών να φύγει και αυτό από τη Ζάκυνθο.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, το λιμάνι αρχίζει και καθαρίζει από τα ανενεργά πλοία, επομένως θα “ελευθερωθούν” αρκετές θέσεις ελλιμενισμού, μια εξέλιξη που είναι σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς ότι η νέα καλοκαιρινή περίοδος βρίσκεται προ των πυλών.
Του Γιώργου Γκόγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: