Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Πρωτοσελιδα Εφημερίδων Πέμπτης 15/04/2010

Τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα είναι: Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία με το ενδεχόμενο άμεσης ενεργοποίησης του Μηχανισμού Στήριξης προς τη χώρα μας, αλλά και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ευρωζώνη για σκληρές ποινές σε χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέη, η κόντρα στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό υπό τις πιέσεις των αγορών, καθώς και οι οδηγίες για ελέγχους και άμεση είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες όλης της χώρας.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Συντάξεις: Ποιες μειώνονται και για ποιους ασφαλισμένους. Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το Προσχέδιο".



Η εφημερίδα γράφει ότι "μείωση συντάξεων φέρνει το προσχέδιο των ρυθμίσεων για το νέο ασφαλιστικό, που αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Κορμός των αλλαγών θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γ. Κουτορυμάνη".



ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μέσω ΑΣΕΠ οι διορισμοί και στα ιδιωτικά σχολεία. Θα εφαρμοστεί σύστημα αντίστοιχο με αυτό του δημόσιου τομέα".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "από τους επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που θα διενεργούνται ανά διετία, θα επιλέγονται και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, βάσει του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα".



Η ΑΥΓΗ: "Υπό διωγμόν υπάλληλοι και συνταξιούχοι. Μέτρα υποδοχής του ΔΝΤ βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "θέμα ημερών είναι η ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και η κυβέρνηση προετοιμάζεται να υποδεχθεί το ΔΝΤ εξαγγέλλοντας νέα σκληρά μέτρα με τα οποία υλοποιείται το πρόγραμμα του διεθνούς οργανισμού. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής παραδέχθηκε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τελικά θα διαμορφωθεί με βάση τις "τεχνικές γνώσεις".



ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σε δίνη θανάτου βυθίζεται η χώρα. Βρείτε λεφτά ή... φωνάξτε τώρα το ΔΝΤ".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε ισχυρή πίεση συνεχίζει να βρίσκεται η ελληνική αγορά ομολόγων και το ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά την... ακριβή ανάσα στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου".



ΤΟ ΒΗΜΑ: "Αρον άρον περικοπές σε συντάξεις και όρια. Πιο σκληρό Ασφαλιστικό κάτω υπό την πίεση των spreads".



Η εφημερίδα γράφει ότι "η κυβέρνηση υπό την πίεση των αγορών επισπεύδει τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις που εξελίχθηκαν χθες το βράδυ αποφασίστηκε να εφαρμοστούν από το 2011 μέτρα όπως η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η αύξηση της "ποινής" σε περιπτώσεις πρόωρης εξόδου και να ισχύσει από το 2013 (αντί του 2018) ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και τα ενιαία όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Ακόμη συζητούνται περικοπές στις υψηλές συντάξεις των ΔΕΚΟ και επιβολή εισφοράς "τύπου ΛΑΦΚΑ".



Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ανάπτυξη ή στην άβυσσο του ΔΝΤ; Σε 15 ημέρες θα καταφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης, σύμφωνα με τον οίκο FITCH".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας είναι η ανάπτυξη, δηλαδή οι επενδύσεις, οι αυξήσεις των μισθών, η μείωση της φορολογίας, η ενίσχυση και η αναθέρμανση της αγοράς. Δυστυχώς, η ΕΕ αλλά και το ΔΝΤ επιβάλλουν μια αντιαναπτυξιακή πολιτική΄, η οποία θα βυθίσει ακόμη περισσότερο στην ύφεση την οικονομία".



ΕΘΝΟΣ: "Συναγερμός για ζεστό χρήμα στις εφορίες. "Έφοδος" τον Απρίλιο με εντολή του υπ. Οικονομικών".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "υστέρηση εσόδων από 10% έως 20% σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί, καταγράφεται στις 64 από τις 67 εφορίες της Αττικής. Για "απαράδεκτη εικόνα" μιλάει το υπουργείο Οικονομικών και ζητάει αποτελέσματα μέσα στον Απρίλιο".



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στα χέρια ξένων στρατός και δημόσιο. Με απόφαση του Βενιζέλου μπαίνουν στις στρατιωτικές σχολές ξένοι, χωρίς Ιθαγένεια ή Ελληνικό γένος από μάνα και πατέρα".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η παγκοσμιοποίηση πλέον δεν είναι επί θυρών αλλά εντός των τειχών της Ελληνικής πόλης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε τις πόρτες των στρατιωτικών Σχολών για όλους τους ξένους που θέλουν να γίνουν αξιωματικοί χωρίς να έχουν πάρει την Ελληνική Ιθαγένεια ή να έχουν Ελληνικό γένος".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σπρώχνουν τους εργαζόμενους σε παράλληλη ιδιωτική ασφάλιση. Με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά".



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το άρθρο 22 του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή ανοίγει τον δρόμο σε ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς κολοσσούς για επαγγελματική - συμπληρωματική ασφάλιση".



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Όχι στο ΔΝΤ. Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Ξεκάθαρη θέση Σαμαρά για την οικονομία".



Η εφημερίδα γράφει ότι "τη θέση του πως με το κατάλληλο μίγμα οικονομικής πολιτικής η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση μόνη της χωρίς την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως χωρίς την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επανέλαβε στον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς".





ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μη μιλάς, κινδυνεύει η Ελλάς... Παπανδρέου - Σαμαράς απεύχονται ΔΝΤ και ζητούν χαμηλούς τόνους".



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μετά το σιωπητήριο που επέβαλε προχθές στους υπουργούς ο Γ. Παπανδρέου, χθες και ο Αντ. Σαμαράς βγαίνοντας από το Μαξίμου είπε ότι "όσο λιγότερο μιλάμε τόσο καλύτερα". Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι στόχος είναι η μη ενεργοποίηση του μηχανισμού, εκτός "αν χρειασθεί". Είχε προηγηθεί στη Βουλή η έκκληση του πρωθυπουργού προς όλα τα κόμματα για συστράτευση".



ΕΣΤΙΑ: "Έτσι αποκλίναμε από την Ευρώπη. Το κοινό νόμισμα και η αδυναμία υποτιμήσεως".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "γράψαμε χθες ότι το μεγαλύτερο ίσως λάθος που διέπραξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία, μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ, είναι ότι δεν έδωσαν το απαιτούμενο βάρος στην εξέλιξη του πληθωρισμού".



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Όλα δείχνουν προσφυγή σε ΔΝΤ-ΕΕ. Το σχέδιο διάσωσης κυριάρχησε στη συνάντηση Παπανδρέου και Σαμαρά - Νέα εκτόξευση των spreads".



Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στον κοινό μηχανισμό στήριξης Ευρωζώνης - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ωθούν την Ελλάδα οι αγορές, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στα ομόλογα, καθώς ενισχύεται η πεποίθηση ότι χωρίς διεθνή οικονομικό έλεγχο, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα τις επιπτώσεις από τη διόγκωση του δημόσιου χρέους".



Ο ΛΟΓΟΣ: "Η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Σκληρή κόντρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του φορολογικού".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σκληρή κόντρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής με ψήφους 158 υπέρ, έναντι 128 κατά. Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, λέγοντας ότι με αυτό αποκαθίσταται η δικαιοσύνη στη φορολόγηση των εισοδημάτων".



ΤΑ ΝΕΑ: "Ασφαλιστικό: 20%-30% θα μειωθούν οι συντάξεις από το 2018."



Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "η μείωση των συντάξεων μετά τον νέο τρόπο υπολογισμού τους (από το 2018 ή και νωρίτερα) είναι το μεγάλο αγκάθι στο νέο ασφαλιστικό τοπίο. Σίγουρα θα υπάρξει μείωση συντάξεων από 20% έως και 30% ενώ για να λάβει ένας ασφαλισμένος αξιοπρεπή σύνταξη θα πρέπει να εργάζεται 37-40 χρόνια".



Η ΝΙΚΗ: "Τρώει πόρτα το λαϊκό ΠΑΣΟΚ. Στο περιθώριο η "Αριστερή Πρωτοβουλία" του Γ. Παναγιωτακόπουλου". 



Η εφημερίδα γράφει ότι "ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς σε ρήξη φαίνεται ότι οδηγούνται η "Αριστερή Πρωτοβουλία" του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου και τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος".



ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Συνωμοσία Πυρήνων της ....Διαπλοκής. Πάλι στον αφρό σενάρια για κυβέρνηση "Εθνικής Σωτηρίας".



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "όταν το "Π" στις 10 Δεκεμβρίου 2009, κυκλοφορούσε με πρωτοσέλιδο τίτλο "Θέλουν κυβέρνησης εθνικής ανάγκης", αναφερόμενο σε πολιτικούς επιχειρηματίες και ΜΜΕ, που έσπρωχναν εκείνες τις μέρες το σενάριο με αιχμή την αντιμετώπιση της κρίσης, ένα ήταν βέβαιο, ότι δεν επρόκειτο για πυροτέχνημα. Ήταν θέμα χρόνου να επανέλθει το ...αίτημα και αυτές τις μέρες ζούσε την αναζωπύρωσή του".



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ξαναγράψιμο της Ιστορίας και επιχείρηση θεσμοθέτησης του αντικομμουνισμού".



Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η πρόκληση ενάντια στους λαούς κλιμακώνεται με την προαναγγελία συγκρότησης στις 21 Απρίλη, στο Στρασβούργο, στη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, αντικομμουνιστικής "ομάδας εργασίας", με διακηρυγμένο στόχο το ξαναγράψιμο της Ιστορίας και την "ανάπτυξη μιας κοινής αντίληψης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένου του κομμουνιστικού καθεστώτος στην ΕΣΣΔ".



City Press: "Οικονομία: Μεγαλώνει η αβεβαιότητα."



Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σκληρές "τιμωρίες" για τις δημοσιονομικά "άτακτες" χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, αλλά σε καμία περίπτωση αποπομπή τους από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, προτίθεται να προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή". 



Metro: "Γκαζώνουν" τις Εφορίες για έσοδα".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "πατήστε γκάζι και φέρτε έσοδα" ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες στις Εφορίες ο γγ φορολογικών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δημ. Γεωργακόπουλος."



Metropolis: "Αποκαθήλωση on line!".



Η εφημερίδα γράφει ότι "στο ξήλωμα όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκονται διάσπαρτες στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, και τις οποίες ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας , χαρακτήρισε "αντιαισθητικό και επικίνδυνο τσουνάμι, προχωράει το υπουργείο σε συνεργασία με την Τροχαία και τις νομαρχίες".



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στο σφυρί" 100 σπίτια το μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης". 



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Γερουλάνος κατά Παπαγεωργόπουλου. Ο υπουργός Πολιτισμού στη "Μ" για τον ανδριάντα Καραμανλή".



ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Guns n' roses. Γκαζοκρατία και ανθοπόλεμος "τάραξαν" χθες τη Θεσσαλονίκη".



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στο κατώφλι ΕΕ- ΔΝΤ. Οι αγορές πιέζουν για άμεση προσφυγή". 



Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εκτιμά η Fitch ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Η Moody's δίνει πιθανότητες πάνω από 50% στο ενδεχόμενο να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας".



ΚΕΡΔΟΣ: "Συναγερμός στις εφορίες. Μόνο τρεις από τους 67 εφόρους κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους".



Η εφημερίδα γράφει ότι "λεφτά υπάρχουν αλλά μόνο ...τρεις από τις 67 εφορίες της Αττικής καταφέρνουν να τα εισπράξουν! Οι υπόλοιπες, όπως διαπιστώθηκε σε χθεσινή σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάζουν υστέρηση εσόδων της τάξης του 10%-20%, υποχρεώνοντας τον γενικό γραμματέα κ. Δ. Γεωργακόπουλο να κάνει λόγο για απαράδεκτα φαινόμενα, που βάζουν σε κίνδυνο την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας".



ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σκληρές ποινές για χώρες με υψηλά ελλείμματα- χρέη".



Η εφημερίδα τονίζει ότι "αυστηρότατες κυρώσεις σε χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέος που δεν συμμορφώνονται αλλά και διάσωση από χρεοκοπία ως έσχατο μέτρο θα προβλέπει το "πακέτο" των προτάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη που θα υιοθετήσει η Κομισιόν στις 12 Μαΐου". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: