Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Συνάντηση Παμπούκη με πολιτικούς υπαλλήλους του πρώην ΥΕΝΑΝΠ

Η συνάντηση...

Οπως γράφαμε την Κυριακή, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ.

Παμπούκης  συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους των πολιτικών υπαλλήλων του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν προκειμένου να του εκφράσουν τις διαμαρτυρίες τους για την αναδιανομή των αρμοδιοτήτων του πρώην ΥΕΝ, βάσει της οποίας η ευθύνη της ποντοπόρου ναυτιλίας περνά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή παραμένει υπό την εποπτεία του Λιμενικού Σώματος.

* * *

Ο κ. Παμπούκης, αφού τους άκουσε προσεκτικά, τους δήλωσε ότι το θέμα τους... «ετελείωσε», αλλά όχι ακριβώς όπως θα το ήθελαν, διότι τους είπε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη ναυτιλία είναι οριστικές και αμετάκλητες και πως είναι θέμα ημερών, ίσως και ωρών, να υπογραφεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα 49/2010 που μεταφέρει την ευθύνη της ποντοπόρου ναυτιλίας στο Λιμενικό Σώμα και στον κ. Μιχ.

Χρυσοχοΐδη, και ως εκ τούτου... τι να συζητάμε τώρα.

* * *

Οι πολιτικοί υπάλληλοι κατηφόρισαν για Πειραιά όπου το έριξαν στη διαβούλευση για το τι μέλλει γενέσθαι. Πάντως ανακοίνωση για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους δεν εξέδωσαν.

Ισως να αποφασίσουν σχετικά σήμερα ή αύριο, αλλά τώρα πια τι νόημα θα είχε;

...και η μεταφορά

Και έτσι έλαβε τέλος ο «εκσυγχρονισμός» της ποντοπόρου ναυτιλίας των Ελλήνων, με μια διαφορά όμως: μέχρι πρότινος και ενώ υπήρχε το παλαιό ΥΕΝ, οι αρμοδιότητες της ποντοπόρου ναυτιλίας υπάγονταν στο υπουργείο και ως διευθύνσεις επανδρώνονταν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
* * *

Αυτή τη φορά οι εν λόγω αρμοδιότητες εκχωρούνται κατευθείαν στο Λιμενικό Σώμα, με πολιτικό προϊστάμενο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αύριο το πρωί, π.χ., αν η κυβέρνηση αποφασίσει να επανασυστήσει το ΥΕΝ ή κάτι άλλο παρόμοιο, απλώς εκχωρεί το Λιμενικό Σώμα και μαζί με αυτό και τις αρμοδιότητες στο νέο πολιτικό σχήμα, χωρίς φασαρίες και μπρος- πίσω. Δεν ξέρουμε αν γίναμε κατανοητοί;

Αυξήσεις

Τα 11 (από εννέα) θα φθάσουν αισίως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ όπως αποφάσισε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Τα δύο νέα μέλη θα εκπροσωπούν το Δημόσιο και την ΟΚΕ.

* * *

Στη γενική συνέλευση εγκρίθηκε επίσης και το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε τη διάθεση του ποσού το οποίο προκύπτει από τη μείωση των μισθών των υπαλλήλων της εταιρείας (με βάση τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης) εφάπαξ στο ταμείο σύνταξης της ΔΕΗ, δηλαδή τον ΟΑΠ ΔΕΗ. Η απόφαση δεν αναφέρει συγκεκριμένο ποσό καθώς ακόμη δεν έχει υπολογιστεί, αλλά μάλλον θα φθάσει τα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Γκρίνια

Οι βενζινοπώλες καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει την τακτική του άτοκου δανεισμού από τους πρατηριούχους με την καθυστέρηση επιστροφής της διαφοράς του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης.

* * *

Οι ίδιοι αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης φορολογημένο με τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης, το διαθέτουν στους καταναλωτές με τον χαμηλό συντελεστή ΕΦΚ και εισπράττουν τη διαφορά (μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Ηφαιστος») από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει προεισπράξει το σύνολο των φόρων κατά την έξοδο του καυσίμου από το διυλιστήριο.

* * *

Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο ανέστειλε τις πληρωμές λόγω εκκαθάρισης και οι πρατηριούχοι κατήγγειλαν την τακτική αυτή. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Το ότι η μείωση των πωλήσεων έκανε τους πρατηριούχους να γκρινιάζουν για όλα.
Πηγή Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: