Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Χωρίς ναυτιλία η Λούκα

Σε αιφνιδιαστικό ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων της Λούκας Κατσέλη προχωρεί η κυβέρνηση αφαιρώντας τον τομέα της Ναυτιλίας από την ευθύνη της υπουργού και εκχωρώντας τον στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αφαιρέσει τη Ναυτιλία από το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας σκόνταψε αρχικώς στις αντιρρήσεις της υπουργού, ύστερα όμως από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεσή της. Μάλιστα έχει συνταχθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την αποκοπή του τομέα της Ναυτιλίας από τις αρμοδιότητες της κ. Κατσέλη και επομένως θεωρείται θέμα χρόνου η δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνοντας χθες την περικοπή του τομέα ευθύνης της Λούκας Κατσέλη επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι και να υποβαθμίσει τη διάσταση του ζητήματος, λέγοντας ότι είναι λογικό «από τη στιγμή που το Λιμενικό υπάγεται ως Σώμα Ασφαλείας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να συμπαρασύρει τον τομέα της ποντοπόρου ναυτιλίας που αφορά κυρίως τους εφοπλιστές». Η ίδια υψηλόβαθμη πηγή εξηγούσε πως κάποια εφοπλιστικά γραφεία διαβίβασαν αρμοδίως ότι δεν αισθάνονται ασφάλεια στον τομέα των μεταφορών και επομένως για πρακτικούς λόγους μεταφέρεται η ευθύνη της Ναυτιλίας στον κ. Χρυσοχοΐδη. Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες στην προσπάθειά τους να περιγράψουν ως διαδικαστικό το ζήτημα, σχολίαζαν χθες ότι δεν πρόκειται για ουσιαστική αλλαγή αφού η κ. Κατσέλη θα εκπροσωπεί τη χώρα μας στα Συμβούλια των ευρωπαίων υπουργών. Αισθάνονται ασφάλεια
Εκ των πραγμάτων η Λούκα Κατσέλη διατηρεί μόνο την ευθύνη για τα λιμάνια και την ακτοπλοΐα, ενώ οι άγονες γραμμές παραμένουν στην αρμοδιότητα του υφυπουργού Μεταφορών Νίκου Σηφουνάκη. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ουσιαστικά την αλλαγή ζήτησαν έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι διαμήνυσαν στην κυβέρνηση πως αδυνατούν να συνεννοηθούν με την υπουργό και δεν αισθάνονται ασφάλεια στον τομέα των μεταφορών. Μάλιστα έπειτα από διαβουλεύσεις λέγεται ότι συμφώνησαν να είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το πρόσωπο που θα αναλάβει την επικοινωνία μαζί τους. Υπενθυμίζεται ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης οι εφοπλιστές με επιστολές τους είχαν διαμαρτυρηθεί εντόνως για την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη πλήττει την επιχειρηματικότητα.


Η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από την εξέλιξη και μάλιστα σε μία από τις πολλές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για να δρομολογηθεί η «μετάβαση» του τομέα της Ναυτιλίας από το υπουργείο της στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε απολύτως αρνητική. Η απόφαση πάντως πιθανότατα ελήφθη σε άλλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού, του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Παμπούκη αλλά και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.

της Βούλας Κεχαγιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: