Σε ενδοκυβερνητική διαμάχη, αλλά και διαμάχη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να εξελίσσονται οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις σχετικά με την τύχη του τομέα της Ναυτιλίας. Η «διαρροή» (από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη) την περασμένη εβδομάδα για Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι αρμοδιότητες της ποντοπόρου ναυτιλίας αφαιρούνται απ’ το ΥΠΟΙΑΝ και υπάγονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκαλεί αντιδράσεις που ιδίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τείνουν να λάβουν εκρηκτικό χαρακτήρα.
Κατ’ αρχήν κανείς δεν έχει δει ακόμη το περίφημο αυτό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο υποτίθεται είναι έτοιμο εδώ και μέρες. Η επισήμανση μάλιστα αυτή που προέρχεται και από κυβερνητικά στελέχη, ουσιαστικά αμφισβητεί, αν όχι την ύπαρξη ενός τέτοιου Προεδρικού Διατάγματος, τουλάχιστον το γεγονός ότι είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφαση για αλλαγή του υπουργείου που θα εποπτεύει τον τομέα της ποντοπόρου ναυτιλίας. Η ίδια η κα. Λούκα Κατσέλη φέρεται να δήλωσε στους συνδικαλιστές του πολιτικού προσωπικού του πρώην ΥΕΝ, ότι ενημερώθηκε απ’ τις εφημερίδες (!) για την αλλαγή, και δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση. Αντίθετα, είπε, η ίδια είχε στείλει στον πρωθυπουργό, πριν από 15 ημέρες, προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του τομέα της Ναυτιλίας, για τις οποίες περιμένει απαντήσεις.
Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικού Προσωπικού ΥΕΝ (που ελέγχεται απ’ το ΠΑΣΟΚ), συνεχίζει να αντιδρά και μάλιστα, την Τρίτη μέλη της πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά στο κτήριο του πρώην ΥΕΝΑΝΠ, στην Δραπετσώνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ της Α’ Πειραιά και Νήσων, κ. Δ. Καρύδης, ο οποίος δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση των συνδικαλιστών, ότι συμφωνεί με το αίτημά τους για την μη υπαγωγή τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αίτημα που όπως είπε, θα στηρίξει και με παρεμβάσεις του μέσα στην Βουλή!
Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστές εξέδωσαν και ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν με πολύ σκληρούς όρους τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.
Δεν ξέρουν τι παίρνουν!
Από την άλλη πλευρά, πολιτικά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εμφανίζονταν μεν ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις που ουσιαστικά καθιστούν το υπουργείο τους, υπερυπουργείο, αν και εμφανίζονταν επιφυλακτικοί για το εύρος των αρμοδιοτήτων απ’ τον τομέα της Ναυτιλίας, που τελικά θα τους ανατεθούν. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούσαν ότι πιθανότατα, θα τοποθετηθεί υφυπουργός για τα θέματα της Ναυτιλίας. Αν και αυτή η εξέλιξη αντιφάσκει με τους υποτιθέμενους λόγους που οδήγησαν την ανάθεση της ποντοπόρου στο χαρτοφυλάκιο του Μιχ. Χρυσοχοϊδη.
Υπενθυμίζεται ότι, υποτίθεται πως οι εφοπλιστές που δήλωναν «αδυναμία συνεννόησης» με την ΥΠΟΙΑΝ, έδειξαν να προτιμούν τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη, ως συνομιλητή, και έτσι προετοίμασαν το έδαφος για αυτήν την (θρυλούμενη ακόμη), αλλαγή της κυβερνητικής δομής. Από την άλλη πλευρά όμως, είναι οι ίδιοι οι εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει πολλές φορές, ότι δεν θέλουν υφυπουργό, αλλά υπουργό Ναυτιλίας.
Ανεξάρτητα από αυτά πάντως, στο Λιμενικό Σώμα, επικρατεί αναβρασμός, μεταξύ άλλων, διότι σε στελέχη του έγινε γνωστό πως στα Ποσειδώνια, θα είναι το Λ.Σ. υπό το υπ. Προστασίας του Πολίτη, αυτό που θα εκπροσωπήσει την ελληνική Ναυτιλία, και όχι το ΥΠΟΙΑΝ, στελέχη του οποίου προετοιμάζονταν εδώ και καιρό, για το μεγάλο αυτό ναυτιλιακό event που φιλοξενεί κάθε δύο χρόνια η χώρα. Μάλιστα, στο κτήριο της Δραπετσώνας, παρατηρούσε κανείς ότι υπήρχε και μια σχετική γκρίνια, καθώς λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της Έκθεσης, καλούνταν στελέχη του Λ.Σ. να κάνουν τη δουλειά απ’ την αρχή, ενώ γι’ αυτήν είχαν προετοιμαστεί εδώ και μήνες, άλλα στελέχη του ΥΠΟΙΑΝ.
Γενικευμένη σύγχυση
Σε κάθε περίπτωση, η όλη κατάσταση με την Ναυτιλία, αντί να αποσαφηνίζεται, εξίμισι μήνες μετά τις εκλογές, φαίνεται να μπερδεύεται ακόμη περισσότερο. Τόσο ώστε, στελέχη που γνωρίζουν καλά τον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εδώ και χρόνια, θεωρούσαν πιθανότατο να μην είναι αυτό το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των κυβερνητικών αναδιαρθρώσεων, αλλά να υπάρξει και άλλη αλλαγή δομής στο μέλλον.
Στην όλη διαμάχη, ιδιαίτερα αισθητή γίνεται η πολιτική εμπλοκή του ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ, με τις συνεχείς παρεμβάσεις του βουλευτή του στην Α’ Πειραιά, κ. Θ. Δρίτσα. Μάλιστα την Τρίτη, ο βουλευτής της Αριστεράς, κατέθεσε ερώτηση προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και την ΥΠΟΙΑΝ, στην οποία εύστοχα, όπως σημείωναν ναυτιλιακοί παράγοντες, ρωτούσε μεταξύ άλλων, αν υπάρχουν πολιτικά και επιστημονικά κριτήρια, βάσει των οποίων αποφασίστηκε η υπαγωγή μιας αναπτυξιακής δραστηριότητας, όπως είναι η Ναυτιλία, σε ένα στρατιωτικοποιημένο υπουργείο όπως είναι το Προστασίας του Πολίτη.
πηγή Portnet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου