Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Σκέψεις και απόψεις του Τάσου Μαυρόπουλου για τον Σ. Π. Κ

21 AΠΡΙΛΙΟΥ 2010


ΠΡΟΣ «ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ»-"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ"

Με αφορμή, κάποια δημοσιεύματα ,στο «πειρατικό» και στην «Ελληνική Ακτοφυλακή», θα ήθελα να καταθέσω, κάποιες σκέψεις και απόψεις μου για τον Σ. Π. Κ.
Ο Σ. Π. Κ επιβλήθηκε από την ανάγκη πειθαρχίας στις πολεμικές επιχειρήσεις, χρησιμοποιήθηκε για να διοικηθούν στρατόπεδα και αφορά, καθαρά Στρατιωτικά Σώματα.Τον κουβαλάμε ως προίκα, επειδή, το Λ. Σ προήλθε από το Π. Ν και επειδή, οι πρώτοι του αξιωματικοί ήταν Πινίτες.Το Λ. Σ Η ΕΛ. ΑΚ έχει αστυνομικά καθήκοντα , ασκεί δημόσια διοίκηση , έχει κοινωνικό ρόλο και καθημερινά συναναστρεφόμαστε με πολίτες.Οι αρμοδιότητες, πού έχουμε και ασκούμε καθημερινά, δεν είναι πολεμικές επιχειρήσεις.

Σώματα, πού έχουν τις δικές μας αρμοδιότητες και έχουν Σ. Π. Κ, συναντάμε μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα και τριτοκοσμικές χώρες.Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων στα Ναυτοδικεία αφορούν λιμενικούς και όχι Πινίτες, οι οποίοι αριθμητικά είναι διπλάσιοι απιο εμάς. Και το περίεργο είναι ότι οι περισσότερες υποθέσεις είναι για χαμηλόβαθμους.Δηλαδή, οι λιμενικοί είναι οι χειρότεροι και οι τρισχειρότεροι τους είναι οι χαμηλόβαθμοι;
Φυσικά και όχι !

Η φύση και η πολυπλοκότητα της δουλειάς μας και η καθημερινή συναναστροφή με τον πολίτη, μας κάνει πιο ευάλωτους και αυξάνει τις πιθανότητες ποινικής δίωξης, ακόμα και για αδικήματα, που, αν δεν υπήρχε, ο Σ. Π. Κ , θα ήταν ανάξια λόγου και θα εξέλιπε η ψυχολογική πίεση και η οικονομική αιμορραγία των στελεχών.Αν ανατρέξει κάποιος στα αποτελέσματα της ημερίδας, που έκανε,η Π.Ο. Ε.Π. ΛΣ , το 2003 για τον Σ. Π. Κ , θα δει, ότι δεν υπήρχε, ούτε ένας λόγος, για να παραμένουμε σε αυτό το καθεστώς.Και μάλιστα υπήρξε συμφωνία όλων των κομμάτων ότι έπρεπε να απεμπλακούμε.Ως αίτημα έχει ωριμάσει και στην κοινωνία και στο Σώμα.

Το ότι παραμένουμε, όμως είναι, γιατί ,το θέλει ένα μικρό ποσοστό υψηλόβαθμων , οι οποίοι ,πιθανόν κολακεύονται με τον ρόλο του δικαστή στα Ναυτοδικεία και πιθανόν τον θεωρούν απαραίτητο για την επιβολή της κακώς εννοούμενης διοίκησης και πειθαρχίαςΕίναι όμως υπερβολικό, ο άνθρωπος, που σε διοικεί , σε αξιολογεί και έχει τον πειθαρχικό σου έλεγχο, να είναι και δικαστής σου.Τέτοιες αρμοδιότητες, χωρίς να θέλω να γίνω βλάσφημος, μόνο ο Θεός μπορεί να έχει.
Το παράδοξο είναι ότι την απεμπλοκή από τον Σ. Π. Κ , την θέλει η πλειοψηφία των χαμηλόβαθμων , πού έχει υπηρετήσει στο στρατό και επιχειρησιακά βρίσκεται κάθε μέρα στην πρώτη γραμμή.Την ισχύ του, την θέλουν κάποιοι από αυτούς, που υπηρετούν σε επιτελικές θέσεις, δεν έχουν υπηρετήσει στις Ε. Δ, δεν έχουν υιοθετήσει τίποτα από τα τα θετικά, που ισχύουν για το προσωπικό των Ε. Δ , διαχρονικά έχουν απαξιώσει την επιχειρησιακή ικανότητα του Σώματος και θεωρούν ότι με τον Σ. Π. Κ, κρατάνε αξιόμαχο το Σώμα.

Αξιόμαχος δεν γίνεσαι με τον Σ. Π. Κ.
Αξιόμαχος γίνεσαι, όταν πετάνε τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, όταν λειτουργούν τα πλωτά, καλύπτεις με προσλήψεις τις κενές θέσεις, όταν ενισχύεις τον ρόλο των ΕΒ/ΛΣ, όταν το προσωπικό πληρώνεται για τις μετακινήσεις του, τους γιατρούς και τα φάρμακα, όταν έχεις αντικειμενικότητα στις προσλήψεις, στις μεταθέσεις και στην πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαίδευση, όταν έχεις διοικητική μέριμνα, που επιτρέπει στο προσωπικό να εργάζεται απερίσπαστα και φροντίζεις να ενισχύεις τα ταμεία, αξιοποιώντας τον ιδρώτα του, όταν παρέχει υπηρεσίες σε τρίτους.Οι λάτρεις, όμως του Σ. Π. Κ, για αυτά δεν έχουν κάνει τίποτα.Οι φανατικοί υποστηρικτές του, προκειμένου να αλλάξουν την άποψη της πλειοψηφίας ,διαδίδουν ψευδώς ότι, αν φύγουμε από τον Σ. Π. Κ , θα χάσουμε στα οικονομικά και συνταξιοδοτικά μας.

Το επιχείρημα αυτό, εκτός από ψέμα είναι και εκβιαστικό , αφού, η ποινική διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με μισθολόγια και συντάξεις.Και παράδειγμα αποτελεί, το κομμάτι της ΕΛ. ΑΣ ,που έχει μετοχική σχέση με ΜΤΣ και ΤΑΣ, χωρίς να έχει Σ. Π. Κ. Επίσης, όλοι οι ένστολοι Ε. Δ και Σ. Α, διεπόμαστε από τις ίδιες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις , ανεξάρτητα του Σ. Π. Κ .Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις σε επικουρικά ταμεία, έχουν να κάνουν, με αποφάσεις των Σωμάτων και είναι ανάλογες των εισφορών, που καταβάλλουν, οι ασφαλισμένοι. Και, αν ο Σ. Π. Κ, μας διασφάλιζε προνόμια, γιατί τόσα χρόνια δεν μας καταβάλλονται τα φύλλα πορείας , που καταβάλλονται σε όλο το στράτευμα ;
Που είναι τα υφάσματα και οι στολές, κάθε διετία;
Που είναι οι προμήθειες, όπως στις Ε. Δ ;
Που είναι οι παιδικές κατασκηνώσεις και οι εξοχικές κατοικίες ;
Που είναι οι κατοικίες για το προσωπικό σε όλη την Ελλάδα ;
Έχουν οι Ε. Δ τέτοια τεράστια ανοίγματα σε οδοιπορικά, φάρμακα και γιατρούς ;

Αντίθετα, από τα ταμεία μας έχουν κρούσει το καμπανάκι ,ότι, αν δεν εισφέρουμε περισσότερα, μπορεί να μας σουτάρουν κι ας έχουμε Σ. Π. Κ ...Ακόμα επιχείρημα αυτών, που δεν θέλουν να απεμπλακούμε από τον Κώδικα, είναι ότι τώρα, με τέτοια οικονομική κατάσταση και ανασφάλεια και τόσες αλλαγές στο Υπουργείο και στο Σώμα , έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες.Ίσα-ίσα , που η απεμπλοκή από τον Σ. Π. Κ. είναι κάτι, που δεν έχει οικονομική επιβάρυνση ,δεν εμπλέκεται με τις υπόλοιπες αλλαγές και το μόνο, που απαιτεί είναι πολιτική βούληση.Αφού, αντί να μας δίνουν λεφτά, μας παίρνουν, ας κάνουν κάτι θετικό για το προσωπικό , που υλοποιείται, με δύο μόνο λέξεις σε νόμο.
Ας μην ξεχνάμε ότι είναι και δέσμευση της κυβέρνησης.

Οι ένθερμοι υποστηρικτές του Σ. Π. Κ πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μελετάνε σχέδια για σαρωτικές αλλαγές του Κώδικα.Και μάλιστα υπάρχουν προτάσεις ακόμα και για πλήρη απεμπλοκή .Για όσους δε φοβούνται ότι, αν φύγουμε από τα Ναυτοδικεία, το Σώμα θα χάσει την αποδοτικότητά του, ας μας πουν ,που το στηρίζουν ;Αν κοιτάξουν γύρω τους, θα δουν δεκάδες υπηρεσίες και οργανισμούς , που μπορούν να λειτουργούν, ακόμα και καλύτερα από εμάς, χωρίς Σ. Π. Κ .

Οι εποχές άλλαξαν. Είμαστε επαγγελματίες Πρέπει να υπάρχει πειθαρχία, η οποία θα είναι συνειδητή και θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός σε διοικούντες και διοικούμενους.Για τις πιθανές παρεκτροπές, υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, στο Σώμα.Αν ποτέ χρειαστεί να εμπλακούμε σε πολεμικές επιχειρήσεις, τότε, είναι δεδομένο ότι ο Σ. Π. Κ θα ισχύσει, αυτομάτως.

ευχαριστώ

ΤΑΣΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τασο σ΄αγαπαμε γι΄αυτο κανε σωστες κινησεις... και οχι σαν αυτες των προηγουμενων εκλογων.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟΜΕΝΟ.ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΧΡΟΝΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΧΡΟΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΧΡΟΝΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Τα συγχαρητήρια μου για την άψογη ερμηνεία του Σ.Π.Κ. μέσα στα πλαίσια της υπηρεσιακής μας ζωής. Είναι απόφαση των στελεχών του Λ.Σ. η αποστρατικοποίηση και δεν κάνουμε πίσω ...