Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Στην τελική ευθεία το Π.Δ.

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ώρες η διαδικασία έκδοσης του νέου Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα ρυθμίζονται οριστικά τα θέματα λειτουργίας του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, έξι μήνες μετά την κατάργησή του. Με το νέο Π.Δ. ουσιαστικά η κυβέρνηση οπισθοχωρεί από την αρχική της απόφαση να απομακρύνει πλήρως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος από τη διαχείριση των ναυτιλιακών θεμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος σήμερα ή το αργότερο αύριο διαβιβάζεται από την κυβέρνηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον προβλεπόμενο νομικό έλεγχο και στη συνέχεια προωθείται για υπογραφή.
Όπως προκύπτει από τις υπάρχουσες πληροφορίες με το νέο Π.Δ. ουσιαστικά επέρχεται ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας - Ναυτιλίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσον αφορά τη διοικητική μηχανή της ναυτιλίας και τον Έλληνα ναυτικό. Στο υπουργείο ΥΠΟΑΝ παραμένουν τα θέματα που αφορούν το επιβατηγό πλοίο και τα λιμάνια.
Ρυθμίζονται
Με το Π.Δ. αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να ρυθμίζονται με σαφήνεια ζητήματα τα οποία αφορούν το Λιμενικό Σώμα, το οποίο θα υπάγεται για όλα τα θέματα στη στρατιωτική του ηγεσία. Στις υπηρεσίες που θα υπάγονται στο ΥΠΟΑΝ θα υπηρετούν ένστολοι με αποσπάσεις και δεν θα προβλέπεται η αντικατάστασή τους από πολιτικό προσωπικό.
Η κυβέρνηση αναμένει ότι με αυτές τις ανακατανομές και διευκρινίσεις θα λειτουργήσει και πάλι με επάρκεια για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής ναυτιλίας ο μηχανισμός που υπήρχε πριν από τη διάλυση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Για τις αλλαγές αυτές, το Μέγαρο Μαξίμου λέγεται ότι είχε συνεργασία και με τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της ναυτιλίας, όπως την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της σχετικά με την κατάργηση του ΥΕΝ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τελικα πολυ ντορος για το τιποτα.ουτε οικος ναυτου φευγει ουτε τροχαια ουτε τιποτα.απλψς θα εχουμε 2 υπουργους?να χαρω εγω λιμενικο.

Exantas είπε...

Πιθανολογούμε ότι η Ηγεσία του Λ.Σ, (πολιτική & Στρατιωτική ουδεμία σημασία έχει) αναμένει την έκδοση του νέου Π.Δ ώστε να ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις Αξιωματικών, οι κρίσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν από την 18η Μαρτίου!!! Και ενώ το αδελφόν Σώμα της ΕΛΑΣ εντός 5μέρου είχε ολοκληρώσει κρίσεις & τοποθετήσεις & απερίσπαστοι ασχολούνται με το αντικείμενο τους, το "ομόσταυλο" λιμενικό συνεχίζει να παλινδρομεί, να παραπαίει & απογοητευμένο να αναλώνεται σε εσωτερικούς διαξιφισμούς, αντιπαραθέσεις & πισώπλατα μαχαιρώματα των επιγόνων του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απαξιωμένου Οργανισμού με καταστροφική εσωστρέφεια. Τι θα αναφέρει άραγε ο ιστορικός του μέλλοντος για την λαμπράν αυτή περίοδο?
"Είναι ευκολότερο να μην κάνεις σφάλματα παρά να τα διορθώσεις" Μέγας Ναπολέων.
Με θαλασσινούς χαιρετισμούς