Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Το νέο ΠΔ από το SEANATION

Προς το Προεδρικό Μέγαρο οδεύει σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος 49/10 με το οποίο αναδιανέμονται οι αρμοδιότητες του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως καθορίζονταν από το Π.Δ. 189/2009.

Το νέο Π.Δ. 49/10 που παρουσιάζει σήμερα, σε αποκλειστικότητα, το TheSeaNation, αποτελείται από επτά άρθρα εκ των οποίων τα τρία τροποποιούν τις βασικές παραμέτρους του Π.Δ. 189, περνώντας το σύνολο των αρμοδιοτήτων του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πλην των λιμανιών και της ακτοπλοΐας.

Συγκεκριμένα το νέο Π.Δ. 49/10, για το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί πως παραμένει ανοικτό σε τυχόν νέες τροποποιήσεις, αναφέρει για τις αρμοδιότητες της ναυτιλίας, τα ακόλουθα:

Άρθρο 1

Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του Π.Δ. 189/2009 αντικαθίσταται ως εξής:

«α) Στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μεταφέρεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως σύνολο υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, (άρθρο 1, περιπτ. β. Υποπεριπτ. 33 π.δ.184/2009) η οποία συγχωνεύεται με τις ακόλουθες υπηρεσίες του τέως υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και αποτελεί τη Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής :

αα) Το τμήμα Ναυτιλιακής Οικονομίας της Διεύθυνσης Ναυτιλιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (άρθρο 19, παρ.2 περιπτ. Β π.δ.242/1999). Εξαιρούνται οι αρμοδιότητες του τμήματος σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων εγκατάστασης στην Ελλάδα ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων και την εποπτεία της λειτουργίας της υπηρεσίας Μητρώου Ναυτικών Εταιριών (πρώτο και τελευταίο εδάφιο, της υποπεριπτ.β. της περίπτ.β της παρ.3 του άρθρου 19 του πιο πάνω π.δ.).

ββ) Τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών (άρθρ. 22 π.δ. 242/1999).

γγ) Από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του τέως υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τους πλοηγικούς σταθμούς.

δδ)Τη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης (άρθρο 2, παρ.1, περιπτ. γ π.δ. 242/1999), με εξαίρεση τη Διεύθυνση Υποστήριξης Ασφαλιστικών Οργανισμών (άρθρο 2, παρ.1, περιπτ. Ιγ, υποπεριπτ.δδ, του ίδιου π.δ.)

β) Στη Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής ανήκει η εποπτεία των Λιμενικών Ταμείων (άρθρ.1, π.δ. 362/1997)

γ) Όλες οι υπηρεσίες αρμοδιότητες, θέσεις και προσωπικό του τέως υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής οι οποίες δεν ανήκουν σύμφωνα με την περιπτ. α στη Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής, μεταφέρονται και αποτελούν υπηρεσίες, αρμοδιότητες, θέσεις και προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ασφάλειας – Ναυσιπλοΐας, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (άρθρο.5, του π.δ. 189/2009), η οποία μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας.

δ) Από τις μεταφερόμενες υπηρεσίες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι πιο κάτω υπηρεσίες εξυπηρετούν και τη Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής, του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έως ότου συγκροτηθούν αντίστοιχες υπηρεσίες σε αυτήν :

αα) Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (άρθρο.12 π.δ. 242/1999), η Διεύθυνση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (άρθρο.13 π.δ. 242/1999), το Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (άρθρο. 42 π.δ. 242/1999), και το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων (άρθρο.41 π.δ. 242/1999), της Γενικής Γραμματείας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας.

ββ) Το Γραφείο νομικού Συμβούλου του Κράτους, το Γραφείο Παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (άρθρο 1, παρ.5, π.δ. 242/1999).

γγ) Οι Περιφερειακές Αρχές του Λιμενικού Σώματος, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Λιμενικές Αρχές Εσωτερικού και Εξωτερικού (άρθρο 43, π.δ. 242/1999 και 1 π.δ. 115/2209).

ε) Η Διεύθυνση Ποιότητας και Αποδοτικότητας (άρθρο 1. π.δ.122/2005), η Διεύθυνση Οργάνωσης (άρθρο. 36 π.δ. 242/1999 και 1 παρ.4 π.δ. 122/2005), η Διεύθυνση Προμηθειών και Κτιριακών Εγκαταστάσεων (άρθρο. 37 π.δ. 242/1999) και η Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού (άρθρο 35 π.δ. 242/1999) της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής εξυπηρετούν και τη Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας έως ότου συγκροτηθούν αντίστοιχες υπηρεσίες σε αυτήν».

Άρθρο 3

Το Άρθρο 10 του π.δ. 189/2009 αντικαθίσταται ως εξής :

«Όργανα και Αρχές του Λιμενικού Σώματος που ασκούν αρμοδιότητες οι οποίες έχουν μεταφερθεί ή μεταφέρονται με το παρόν στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δρουν εφεξής κατά το μέρος αυτό ως όργανα του υπουργείου αυτού.

Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που υπηρετεί στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διέπεται ως προς τα θέματα της υπηρεσιακής του κατάστασης από τις διατάξεις που ισχύουν για το Λιμενικό Σώμα και υπάγεται ιεραρχικώς στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

Μετακινήσεις προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, από και προς τα υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη γίνονται μετά από σύμφωνη γνώμη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη».

Άρθρο 4

Έως τη συγκρότηση ενιαίων υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων στα υπουργεία στα οποία μεταφέρεται το προσωπικό το μεταφερόμενο με το παρόν υπηρεσιών, το προσωπικό αυτό εξακολουθεί να υπάγεται στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια στα οποία υπάγονταν κατά την έκδοση του παρόντος». Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: