ΜΕ ΣΕΙΡΑ νομοθετικών ρυθμίσεων και διοικητικών πράξεων επιχειρεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ανακόψει τον αυξημένο ρυθμό παραιτήσεων στρατιωτικών λόγω των επικείμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, αλλά και να εκτονώσει τη δυσφορία που επικρατεί στις τάξεις τους από τα έκτακτα
οικονομικά μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από κυβερνητικές συσκέψεις περιελήφθη σαν στα δύο νομοσχέδια, η συζήτηση των οποίων ήδη άρχισε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τρεις ειδικές ρυθμίσεις για τους στρατιωτικούς – εν ενεργεία και αποστρατεία:
1. Με την πρώτη προβλέπεται ρητά ότι όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι στρατιωτικοί που έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν μέχρι 31/12/2010 συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ημερομηνία αυτή και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους.
2. Με τη δεύτερη εξαιρούνται από τη ρύθμιση – η οποία προβλέπει ότι δεν καταβάλλονται καθόλου επιδόμα τα (δώρα) Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών – οι στρατιωτικοί που αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας τους (λόγω εξάντλησης του ορίου ηλικίας, του βαθμού τους, επει δή τερμάτισαν ευδοκίμως την υπηρεσία τους, λόγω προαγωγής νεωτέρων κ,λπ.).
3. Με την τρίτη ρύθμιση παρέχεται νομοθετικά η δυνατότητα να αποκατασταθεί το εισόδημα των πιλότων και των άλλων δικαιούχων του επιδόματος κινδύνου από τις απώλειες που επέφεραν οι τελευταίες φορολογικές ρυθμίσεις, όπως είχε ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση πριν από τη «λευκή
απεργία» των πιλότων. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, με τη ρύθμιση «παρέχεται η εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας με κοινή απόφασή τους να αναπροσαρμόσουν τα επιδόματα κινδύνου (π.χ. ιπταμένων) λόγω της μείωσης που επέρχεται με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους».
Ακόμη, δόθηκαν οδηγίες στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων να επεξεργαστούν και να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα που διευκολύνουν τους στρατιωτικούς και τις οικογένειες τους. Ως τέτοια προσδιορίστηκαν οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις (π.χ. συνυπηρέτηση συζύγων κοντά σε πόλη που εί \ναι φοιτητής κάποιο παιδί τους κ.ά.), η μείωση του ενοικίου που καταβάλλουν στα στρατιωτικά οικήματα, η μείωση του εισιτηρίου και των άλλων χρήσεων στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις, η αύξηση των δρομολογίων των «χακί» λεωφορείων, η δρομολόγηση ανέγερσης και άλλων στρατιωτικοί οικημά \των, ο περιορισμός κάποιων παρακρατήσεων στη μισθοδοσία που δεν ανταποκρίνονται σε πραγματική παροχή και άλλα.
Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να προμηθεύεται μαζικά το υπ. Αμυνας τα αεροπορικά εισιτήρια για τις μετακινήσεις των αδειούχων, ώστε να μειωθεί το κόστος, όπως και το ενδεχόμενο να εκδοθεί «χακί» πιστωτική κάρτα με έκπτωση στις αγορές αλλά όχι μεγάλο όριο για να μην οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.
Του Λουκά Δημακα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου