Ένταση επικράτησε στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου, όπου άνδρες του λιμεναρχείου ακινητοποίησαν ένα γρι γρι μετά από καταγγελίες αλιέων ότι το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την Άνδρο, ψάρευε στα απαγορευμένα όρια. Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις έντεκα το πρωί όταν ερασιτέχνες αλιείς εντόπισαν το γρι γρι στην περιοχή του Πηγιανού Κάμπου και σύμφωνα με τις δικές τους μετρήσεις, το σκάφος διερχόταν σε απαγορευμένη ζώνη, καταστρέφοντας την «Ποσειδωνία». Άμεσα ειδοποιήθηκε το λιμεναρχείο, άνδρες του οποίου έφτασαν λίγο αργότερα στο σημείο και μετέφεραν το σκάφος στο λιμάνι του Ρεθύμνου προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Αρκετοί ψαράδες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ζητώντας από τους λιμενικούς την τιμωρία του ιδιοκτήτη του γρι γρι.
Σε αρκετές περιπτώσεις ανέβηκαν οι τόνοι και προκλήθηκε αναστάτωση, αφού τόσο για τους δημοσιογράφους όσο και για τους αλιείς το λιμεναρχείο απαγόρευε την πρόσβαση στο σκάφος.
Μετά από τρεις και πλέον ώρες ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τον λιμενάρχη Ρεθύμνου κ. Ιερωνυμάκη, δεν διαπιστώθηκε παράνομη αλιεία καθώς το μήκος των δικτύων ήταν στα 790 μέτρα, κάτι που δεν συνιστά παράβαση, αφού όπως τόνισε η νομοθεσία επιτρέπει μήκος στο δίχτυ μέχρι και 800 μ.
Ωστόσο στον ιδιοκτήτη του γρι γρι επιβλήθηκε από το λιμεναρχείο διοικητικό πρόστιμο καθώς το σκάφος διερχόταν σε απαγορευμένη ζώνη χωρίς όμως όπως πάντα, υποστηρίζει ο λιμενάρχης, να αλιεύει σε αυτήν.
Οργισμένοι όμως εμφανίστηκαν και οι αλιείς οι οποίοι έκαναν λόγο για μεγάλη καταστροφή, σημειώνοντας παράλληλα τις οικονομικές επιπτώσεις που αυτό έχει για τους ίδιους. Ειδικότερα, ο Επιμενίδης Μαρούλης ανέφερε: «Το πρωί είδαμε το γρι γρι να ψαρεύει στις 13,5 οργιές βάθος. Ενημερώσαμε το λιμεναρχείο προκειμένου να μας πει αν επιτρέπεται η αλιεία στη συγκεκριμένη περιοχή, επειδή η τοποθεσία είναι προστατευόμενη, είναι «Ποσειδωνία». Η πρόταση μάλιστα του καπετάνιου ήταν να μου δώσει ένα ψαράκι και να φύγω. Λες και είμαστε λιγούρια. Αυτό είναι γενοκτονία, είναι καταστροφή της θάλασσας».
Την πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων προκειμένου να μπει «φρένο» σε αυτή την καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου ζήτησε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαδάκης, πρόεδρος των ερασιτεχνών αλιέων: «Είναι ενθαρρυντικό που το λιμενικό επενέβη στην καταγγελία μας. Οι εκκλήσεις μας είναι συνεχείς από πέρυσι, ζητάμε να γίνονται έλεγχοι εντατικοί και αυστηροί. Το δίχτυ του γρι γρι πρέπει να έχει ύψος (άλτο λέγεται) μικρότερο από το βάθος του νερού και από ό,τι φαίνεται στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν. Μας ενδιαφέρει το περιβάλλον περισσότερο από όλα και πρέπει να το διαφυλάξουμε και θα το κάνουμε με κάθε τρόπο».
Το περιστατικό αυτό επανέφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο τέτοιο μήνα οι αλιείς του νομού, αφού βλέπουν σκάφη, τύπου γρι γρι να «λεηλατούν» τον θαλάσσιο πλούτο ψαρεύοντας μέσα σε μια μέρα όσα ψάρια ψαρεύουν όλο το χρόνο, όλοι μαζί οι αλιείς του Ρεθύμνου, προκαλώντας ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζουν τεράστια καταστροφή στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Λευτέρης Τσουντάνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε τρομερό πρόβλημα με τα γρι γρι. Κάθε τέτοια εποχή το Μάιο έρχονται τα μαγιάτικα ψάρια για να γεννήσουν και αφού πολλαπλασιαστούν τα ψαρεύουμε με το αγκίστρι.
Τα τελευταία δύο χρόνια όμως έρχονται αυτά τα σκάφη 30 μέτρων, σιδερένια, με τεράστια δίχτυα και ψαρεύουν όλα τα κοπάδια. Εμείς για παράδειγμα πιάνουμε όλοι οι ψαράδες το χρόνο δυο τόνους ψάρια και αυτοί σε μια ώρα έπιασαν τέσσερις τόνους. Φαντάζεστε αν δουλέψει όλο το μήνα Μάιο πόσα ψάρια θα πιάσει και τι θα σημαίνει αυτό για εμάς. Εμείς θα αντιδράσουμε και θα προσφύγουμε ακόμα και στη δικαιοσύνη αν συνεχιστούν τέτοια φαινόμενα».
Από την πλευρά του ο Αποστόλης Αποστολάκης, αλιέας τόνισε;
«Εδώ και πέντε χρόνια έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι παρανομίες. Τα στίγματα που έχουμε πάρει εμείς από το γρι γρι ήταν ότι ψάρευε στην «Ποσειδωνία». Δεν γνωρίζουμε τι θα δείξουν οι μετρήσεις του λιμεναρχείου. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να σταματήσουμε».
Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου