Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

«Το αγαθό της ασφαλούς διαβίωσης στη σκιά της κρίσης. Ώρα Πολιτικής, Αστυνομικής και Συνδικαλιστικής Ευθύνης»

Αθήνα, 22 Μαΐου 2010
Αρ. Πρωτ.: 701/8/12θ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

20ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Το αγαθό της ασφαλούς διαβίωσης στη σκιά της κρίσης.
Ώρα Πολιτικής, Αστυνομικής και Συνδικαλιστικής Ευθύνης»

Ολοκληρώθηκαν την 20 Μαΐου 2010 στη Θεσσαλονίκη οι διήμερες εργασίες του 20ου Πανελλαδικού μας Συνεδρίου με κυρίαρχο θέμα «το αγαθό της ασφαλούς διαβίωσης στη σκιά της κρίσης. Ώρα Πολιτικής, Αστυνομικής και Συνδικαλιστικής Ευθύνης».

Σύσσωμο το σώμα των αντιπροσώπων των 50 Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων της Ομοσπονδίας μας, ενέκρινε το σχέδιο Ψηφίσματος και επιβεβαίωσε την αγωνιστική, δυναμική πορεία μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των αστυνομικών της χώρας, σε μια περίοδο πρωτόγνωρη τόσο για το συνδικαλιστικό κίνημα όσο και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, που βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση και την καταβύθιση της πατρίδας μας στην άβυσσο των επιβληθέντων οικονομικών μέτρων.

Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία μας για την καταλήστευση του εισοδήματός μας, για την υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου και για την αδυναμία συνολικά του πολιτικού συστήματος να καταθέσει χωρίς αντιπαραθέσεις και μικροπολιτικούς υπολογισμούς, μια αξιόπιστη και ελπιδοφόρα, εθνική πρόταση πολύπλευρης ανάπτυξης της χώρας και του λαού μας.

Το μέλλον, δυστυχώς, δεν διαγράφεται ευοίωνο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε τη μαχητική, αγωνιστική παρουσία και συμμετοχή όλων των υγιών δυνάμεων του συνδικαλιστικού μας κινήματος, το οποίο ενδυναμωμένο με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις του 20ου Πανελλαδικού Συνεδρίου μας, θα αγωνιστεί για την κατάκτηση των στόχων μας.

Γνωρίζοντας, επίσης, ότι οι ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις στην ελληνική κοινωνία, πρέπει να επισημάνουμε ότι η ασφαλής διαβίωση των συμπολιτών μας θα δοκιμαστεί τα μέγιστα. Γι’ αυτό τούτες τις δύσκολες ώρες η στάση ευθύνης όλων, -πολιτικών, συνδικαλιστών, αστυνομικών-, πρέπει να χαρακτηρίζει τις αποφάσεις μας με γνώμονα την προσφορά υπηρεσιών για το κοινό καλό, με μια αστυνομία σύγχρονη και δημοκρατική, η οποία θα παίξει το θεσμικό της ρόλο, πάντα με σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπολιτών μας.

Ποτέ πια ο τόπος μας δεν πρέπει να γνωρίσει διχαστικές λογικές και πρακτικές.
Ποτέ πια η Ελληνική Αστυνομία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως κατασταλτικός μηχανισμός – φόβητρο του εργατικού και λαϊκού μας κινήματος. Τα προβλήματα των εργαζομένων δεν λύνονται με την αστυνομική καταστολή, αλλά με διάλογο και πειθώ, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων.

Είμαστε κι εμείς εργαζόμενοι, κομμάτι του λαού μας, με τα δικά μας ιδιαίτερα προβλήματα και αγωνίες, που αγωνιζόμαστε για την επίλυσή τους, όπως ειδικότερα καθορίσαμε με το διεκδικητικό μας πλαίσιο.

Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου «το αγαθό της ασφαλούς διαβίωσης στη σκιά της κρίσης. Ώρα Πολιτικής, Αστυνομικής και Συνδικαλιστικής Ευθύνης» ανέπτυξε, ο Δικηγόρος, Διδάκτωρ του ΑΠΘ και πρώην Εισαγγελέας κ. Κωνσταντίνος ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ (το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. ΛΟΓΟΘΕΤΗ θα αποσταλεί στις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις, μόλις απομαγνητοφωνηθεί, τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του έχουν να κάνουν με την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κρίση, ώστε άνθρωποι από την μια πλευρά όπως είναι εργαζόμενοι, απολυμένοι κ.λ.π. άνθρωποι δηλαδή που τους έχει «χτυπήσει» η κρίση, να αντιπαρατίθενται από την άλλη πλευρά με ανθρώπους εργαζόμενους, όπως είναι οι αστυνομικοί που δεν ευθύνονται αυτοί για την κρίση ενώ οι λυμεώνες του δημόσιου χρήματος, παρακολουθούν ανέπαφοι και προκλητικά την κατάσταση χωρίς να πληρώσουν για ότι έχουν κάνει, τόνισε επίσης ότι τις κρίσιμες αυτές στιγμές απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση γύρω από το συνδικαλιστικό μας κίνημα) .

Ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου κ. Αλέξης ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ανέπτυξε το θέμα «ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και οικονομικό μέλλον των αστυνομικών μπροστά στα αρνητικά δεδομένα της οικονομικής κρίσης».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΕΑΠΑΣΑ κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ μίλησε για τα ασφαλιστικά μας ταμεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Επίσης, η Υ/Α Ψυχολόγος κ. Βασιλική ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ παρουσίασε την εργασία «ψυχοσωματική εξουθένωση του Αστυνομικού.

Τo Συνέδριο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τον Οικονομικό και Διοικητικό Απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ άξιο επισήμανσης είναι το γεγονός ότι με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. ο πρωτεργάτης του συνδικαλιστικού μας κινήματος και ιδρυτής της Ομοσπονδίας μας κ. Δημήτρης ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ.

Την Κυβέρνηση και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος ΒΟΥΓΙΑΣ, ο οποίος χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στην ανοικτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με την Πολιτική όσο και με τη Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και παρουσίασε τις βασικές πτυχές της πολιτικής που εφαρμόζεται. Κάλεσε το συνδικαλιστικό μας κίνημα «να φιλοτεχνήσουμε μαζί το νέο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας», αξιοποιώντας τη συγκυρία του σχεδίου «Καλλικράτης» που αφορά στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της Χώρας, αλλά και την προωθούμενη ήδη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με στόχο τη δημιουργία μιας Αστυνομικής Ακαδημίας, πραγματικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε και στα πρόσφατα δυσμενή οικονομικά μέτρα, ενώ έκανε μνεία της ευεργετικής διάταξης για όσους θεμελιώνουν ή έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης εντός του 2010. Είπε επίσης ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ως τον Ιούνιο, χωρίς όμως να εξειδικεύσει εάν αυτό αφορά και τους ένστολους ή όχι.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος ΔΕΝΔΙΑΣ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σύντομα το κόμμα του θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση «να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς παραμυθίες». Ο ίδιος άσκησε κριτική στην Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την πολιτική που ακολουθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που αναλογεί στο κόμμα του για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι αστυνομικές υπηρεσίες και το αστυνομικό προσωπικό, υποστηρίζοντας ωστόσο την ορθότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων που έγιναν επί των ημερών του για τις «κουκούλες», τις κάμερες κλπ.

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε η Βουλευτής κ. Μαρία ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ, η οποία άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα και την αποξήλωση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων, σημειώνοντας την αναγκαιότητα της οργανωμένης πάλης του λαού μας για την ανατροπή της αδιέξοδης πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Εκ μέρους του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ο κ. Απόστολος ΑΛΕΚΟΥ μίλησε για τις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα τη Χώρα μας και στάθηκε ιδιαίτερα στη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αστυνομικοί.

Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς κ. Γιώργος ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ αναφέρθηκε στα αιτήματα του συνδικαλιστικού μας κινήματος και στην αναγκαιότητα των μαζικών αγώνων μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι θα υπάρξει όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκ μέρους του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Ελευθέριου ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ, του Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη ΨΩΜΙΑΔΗ ο κ. Ιάκωβος ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΗΣ, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, Αντιστράτηγος ε.α., ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. κ. Δημήτρης ΓΕΩΡΓΑΤΖΗΣ, ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. κ. Νίκος ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. κ. Γιώργος ΠΗΛΙΟΥΡΑΣ και εκ μέρους της Ε.Α.Π.Σ. ο κ. Σπυρίδων ΒΑΡΣΑΜΗΣ.



Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π. Ο. ΑΣ. Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: