Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Νέο ασφαλιστικό καθεστώς για τους ένστολους

Την υπαγωγή των ένστολων στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα μελετά η κυβέρνηση ώστε να μη συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκές προϋποθέσεις, όπως οι σημερινές, και να παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην υπηρεσία τους.
Ταυτόχρονα, όμως, η ένταξή τους σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών θα σηματοδοτήσει τη συνταξιοδότησή τους νωρίτερα και με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας από τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, φαίνεται να εξετάζεται μία πρόταση που θα κατοχυρώνει όλους όσοι έχουν θεμελιώσει ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και να προκρίνεται μια λύση που θα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό καθεστώς των ένστολων να συνδυάζεται με τη νέα λίστα που θα εφαρμοστεί για τα βαρέα και ανθυγιεινά από το 2011.
Το ασφαλιστικό καθεστώς των ένστολων χειρίζεται διακριτικά το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, αφού θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα. Και αυτό διότι αφενός μεν έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις από την εξαίρεση των ένστολων από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφετέρου δε πρόκειται για επαγγέλματα με ιδιομορφία.
Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης από τη ΝΕΤ επισήμανε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας άνθρωπος που μπαίνει στα 18 του στην εργασία, στα 42 του χρόνια να παίρνει σύνταξη γήρατος. Γιατί αυτό είναι άδικο για όλους τους υπόλοιπους που δουλεύουν πολύ περισσότερα χρόνια για να εξασφαλίσουν τη σύνταξη».
Ο υφυπουργός παραδέχθηκε πως οι ένστολοι έχουν λόγους να αξιώνουν τη συνταξιοδότησή τους σε μικρότερες ηλικίες, αλλά σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μπορώ να σας βρω χίλιες δικαιολογίες για τον κάθε κλάδο που θέλει την εξαίρεσή του».
Σήμερα οι ένστολοι συνταξιοδοτούνται με 24,5 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων και των ετών φοίτησης στη σχολή. Αν ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα μπορούν ή να συνταξιοδοτούνται στα 55 τους χρόνια ή χωρίς όριο ηλικίας με 35 χρόνια υπηρεσίας.
Την ίδια ώρα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο τομέα, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όσων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με στελέχη της ΑΔΕΔΥ, ολόκληρη την περσινή χρονιά, υπεβλήθησαν 12.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Φέτος, μόνο το πρώτο τετράμηνο, οι αιτήσεις έφτασαν τις 5.000 και αυξήθηκαν κατά 44,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα του 2009.
Ταυτόχρονα, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων καταγράφεται ουσιαστικά οικονομικό αδιέξοδο. Σήμερα, παραμένουν σε εκκρεμότητα περίπου 19.000 αιτήσεις που για να εξυπηρετηθούν χρειάζονται πάνω από 850 εκατομμύρια €. Η καθυστέρηση για την απονομή του εφάπαξ σήμερα ξεπερνάει τα 2 χρόνια και η τάση είναι ανοδική.
Ο ΟΠΑΔ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος του χρόνου θα χρειαστεί επιπλέον της τακτικής επιχορήγησης 350 εκατομμύρια ευρώ.
Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας ανέφερε ότι στο υψηλό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων και όχι στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα οφείλεται το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.
Ο κ. Παναγόπουλος, απαντώντας στις απαιτήσεις στελεχών του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, περί ανάγκης μείωσης μισθών, τόνισε ότι την τελευταία 15ετία το κόστος εργασίας αυξήθηκε μόλις κατά 1%, ενώ η ανταγωνιστικότητα παρουσίασε μείωση της τάξης του 27%.
της ΣΙΣΣΥ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: