Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Άδειες και επιδόματα μετά από γέννα

«Η σύζυγός μου γέννησε τον Αύγουστο. Είναι δημόσιος υπάλληλος. Εγώ ανήκω στην Πολεμική Αεροπορία. Είναι εφικτό να μάθω τι δικαιούμαι από άδειες και επιδόματα;».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 3528/2007 και ιδίως του άρθρου 60 παρ. 3 εδ. α, «αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα κατά τα οποία ο καθένας θα κάνει χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια της προηγούμενης παραγράφου». Ειδικώς ως προς το μειωμένο ωράριο ή την άδεια ανατροφής Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 3528/2007 και ιδίως του άρθρου 60 παρ. 3 εδ. α, «αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα κατά τα οποία ο καθένας θα κάνει χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια της προηγούμενης παραγράφου». Ειδικώς ως προς το μειωμένο ωράριο ή την άδεια ανατροφής ισχύει η παρ. 1 της ίδιας ως άνω διάταξης που ορίζει ότι «η προβλεπόμενη από την παρ. 2 του άρθρου 58 του παρόντος άδεια χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών». Κατά δε το άρθρο 58 παρ. 2, «στους υπαλλήλους επιτρέπεται η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές, συνολικής διάρκειας έως δύο (2) ετών, ύστερα από αίτησή τους και γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους». Αναφορικά με το ζήτημα των επιδομάτων ισχύει το άρθρο 11 του ν. 3205/2003, το οποίο ορίζει ότι «1. Για την ενίσχυση της οικογένειας των υπαλλήλων, που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου, χορηγείται μηνιαία Οικογενειακή παροχή, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων, ως εξής:
α. Για έγγαμο υπάλληλο, χωρίς ή με ενήλικα τέκνα, τριάντα πέντε (35) ευρώ.
β. Για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, η ανωτέρω παροχή προσαυξάνεται κατά δεκαοκτώ (18) ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα, κατά σαράντα επτά (47) ευρώ για καθένα από το τρίτο και τέταρτο και κατά εβδομήντα τρία (73) ευρώ για καθένα από το πέμπτο τέκνο και άνω». Δηλαδή, η οικογενειακή παροχή αποτελείται από ένα βασικό ποσό το οποίο στη συνέχεια προσαυξάνεται ανάλογα µε τον αριθµό των παιδιών της οικογένειας. Η κατά το ανωτέρω προσαύξηση δικαιολογείται µόνο για τέκνα προερχόµενα από γάµο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαµα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Η διαπίστωση των προϋποθέσεων χορήγησης της οικογενειακής παροχής καθώς και οποιαδήποτε µεταβολή στον αριθµό των τέκνων που προσαυξάνουν την παροχή αυτή γίνονται µε υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου που υποβάλλεται στον εκκαθαριστή των αποδοχών του.

πηγη Παρασκευή+13

Δεν υπάρχουν σχόλια: