Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Αρχηγείο Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής !!!

Αποκλειστικό θέμα στο ΕΘΝΟΣ σήμερα από την ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

Το δικό του αρχηγείο υπό την επωνυμία «Αρχηγείο Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής» αποκτά, μετά από 91 χρόνια






προσφοράς στην ελληνική ναυτιλία, το Λιμενικό Σώμα με την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν προβλήματα ετών. Το «Εθνος» παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα την αιτιολογική έκθεση του νόμου για το αρχηγείο, στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 


Οπως προκύπτει από αυτή, στα χέρια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, περνούν πλέον οι κρίσιμες αρμοδιότητες, σε σχέση με το προσωπικό, αφού με το άρθρο 14 παρέχεται η εξουσιοδότηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ρυθμίζει με Προεδρικά Διατάγματα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία, την οργάνωση και τις αρμοδιότητες του Σώματος, αλλά και θέματα ιεραρχίας, κρίσεων, προαγωγών και πειθαρχικού ελέγχου του προσωπικού.

Με το άρθρο 5 συστήνεται το Αρχηγείο Ελληνικής Ακτοφυλακής ως ανώτατη επιτελική υπηρεσία, με την οποία ασκεί τη διοίκηση του Σώματος για την εξασφάλιση της επιχειρησιακής και λειτουργικής του αυτοτέλειας. Η έκθεση κάνει λόγο για κάθετη δομή, ενώ αναβαθμίζει και συγκεκριμενοποιεί το έργο σε αστυνομικό και επιχειρησιακό.

Το Σώμα παραμένει Στρατιωτικό, έχει σαφείς και οροθετημένες αρμοδιότητες, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως:

Εξασφαλίζεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της πολιτείας απέναντι στο προσωπικό για εξοπλισμό, μέσα, εκπαίδευση, πρόνοια και ανάδειξη του έργου του. 
Ρυθμίζεται (με το άρθρο 11) ότι το προσωπικό του Λ.Σ., που θα ενταχθεί στην Ελληνική Ακτοφυλακή εξακολουθεί να ασφαλίζεται στους φορείς που ασφαλιζόταν, κατοχυρώνονται δηλαδή οριστικά και αμετάκλητα όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού. 
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 
Οι αρμοδιότητες για πλοία, θάλασσες, λιμάνια

Με το άρθρο 5 της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου δημιουργείται το Αρχηγείο της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ο αρχηγός ασκεί τη διοίκηση με τις παρακάτω αρμοδιότητες:

Αστυνόμευση των χωρικών υδάτων των πλοίων, των λιμένων και λοιπών χώρων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος. 
Αστυνόμευση θαλάσσιων συνόρων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις διεθνείς συμβάσεις. 
Τροχαίος έλεγχος στη χερσαία ζώνη λιμένων. 
Συντονισμός και παρακολούθηση θεμάτων, όπως αλιεία, έκδοση κανονισμού λιμένων, δημόσια και κρατική ασφάλεια, δίωξη ναρκωτικών, έλεγχος θαλάσσιων συνόρων και λαθρομετανάστευσης. 
Επιθεώρηση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας, έλεγχος διαχείρισης της ασφάλειας πλοίων, των οποίων η διαχείριση γίνεται σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση SOLAS. 
Εξασφάλιση προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. 
Ελεγχος και εφαρμογή των σχετικών διεθνών συμβάσεων SOLAS, MARPOL περί πιστοποίησης ναυτικών, περί γραμμών φορτώσεων και περί ναυτικής εργασίας (Maritime Labour Convention 2006). 
Ασκηση διοίκησης και λειτουργίας του προσωπικού. 
Πάσης φύσεως οικονομικά θέματα, νέες τεχνολογίες, πληροφορική. 
Συντονισμός και εύρυθμη λειτουργία Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών. 
Συνεργασία με Ενοπλες Δυνάμεις, παρακολούθηση των αρμόδιων οργάνων του ΝΑΤΟ σχετικά με την εξέλιξη των θαλάσσιων στρατηγικών μεταφορών. Σε ό,τι αφορά την κάθετη δομή εξουσίας, ορίζεται πλέον πως οι αρμοδιότητες είναι του Σώματος και όχι του υπουργείου.

Νέο νομικό πλαίσιο 
Ριζικές αλλαγές για το Λιμενικό Σώμα 

Με το νέο νομικό πλαίσιο που προωθείται, το Λιμενικό Σώμα αλλάζει ριζικά. Αν και υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα συναφή με τον χαρακτήρα και την εσωτερική του λειτουργία, κατά τα λοιπά ρυθμίζονται χρόνια προβλήματα του προσωπικού.

Οι αλλαγές είναι οι εξής:


Προβλέπονται τα μέσα της υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και ο οπλισμός που μπορεί να φέρει ο λιμενικός. 
Καθιερώνεται Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων. 
Προσδιορίζεται το χρονικό όριο απόσπασης του προσωπικού στις υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ. 
Προβλέπονται οι βαθμοί της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε επίπεδο αξιωματικών και συνδυάζονται με τις υπάρχουσες θέσεις. 
Θεσμοθετείται θέση επιτελάρχη ως γενικού συντονιστή όλων των κλάδων, αντικαθιστώντας τη θέση του β’ υπαρχηγού. 
Δημιουργείται ειδικός φορέας για τις δαπάνες σε σχέση με τη μέριμνα του προσωπικού, αλλά και την επισκευή μέσων, παρέχεται δυνατότητα εγγραφής στον προϋπολογισμό πρόσθετων αναγκαίων δαπανών, ενώ συστήνεται Επιτροπή Υπηρεσίας Ελεγκτηρίου Δαπανών. 
Απλοποιούνται οι διαδικασίες για επισκευή-συντήρηση σκαφών. Σημαντικό το γεγονός πως με διάταξη, προμήθειες μέχρι 45.000 ευρώ διενεργούνται από καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΩ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΑΝΑΞΙΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΑΥΤΟ. ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΦΙΜΩΝΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΕΝΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΑΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και άλλη Ακτοφυλακή παγκοσμίως που να ασκεί τροχονομία???

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΑΠΟΥΤΣΩ-ΜΕΝΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ !!!

Ανώνυμος είπε...

tha fate kala ............

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο ρε παιδια... και τα υπολοιπα ποιος θα τα κανει? κατι εκδοσεις ανανεωσεις αλιευτικων αδειων και πλωων, κατι στατιστικα για τους καταποπλους των σκαφων, κατι ΝΑΤ, Οικο Ναυτου???

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ. Ας ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΜΜΙΑΣ Α4 ΚΑΙ ΤΟΝΕΡ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΕΤΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ........

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον ιδεολόγο από την Αχαία, γίνονται τόσες αλλαγές, αλλά το Σώμα παραμένει Στρατιωτικό;!;!;! Αφού είναι τόσο αποτελεσματικό γιατί δεν επανιδρύουν και τη Χωροφυλακή;

Ανώνυμος είπε...

ελπιζω τωρα να ειστε ευχαριστιμενοι οι φανατικοι ακτοφυλακες.......
το σιγουρο ειναι οτι θα φατε καλα.......

Ανώνυμος είπε...

με την τροπη που παιρνουν τα πραγματα υποτιθεται οτι ολοι πρεπει να ειναι ευχαριστημενοι αφου και αυτοι που επιζητουσαν το πρωην ΥΕΝ και τα ''παρεργα'' ικανοποιουνται αλλα και οι αλλοι που επιθυμουσαν τη δημιουργια Ακτοφυλακης στα προτυπα των ΄΄σοβαρων Ακτοφυλακων ΄΄ του υπολοιπου κοσμου βλέπουν την προθεση να δημιουργειται κάτι τετοιο.
Ανηκω στους δευτερους αλλα δυστυχώς δεν βλέπω φως στο τουνελ διοτι πιστευω πως η διασπαση μας σε δυο Υπουργεια μονο κακο θα κάνει. Επισης αμφιβάλω για το ποσο θα οργανωθει η συγχρονη Ακτοφυλακη που ευαγγελιζονται οι Υπουργοί μας. Πιστευω πως θα γινουμε περισσότερο μπάχαλο απο οσο ειμαστε τωρα και αν ειναι να απαξιωθουμε μεσω της αποδυναμωσης μας λόγω της διασπασης ..ισως καλυτερα να μέναμε στο ΥΘΥΝΑΛ αφου στο ΥΠΠ δεν υπηρχε περιπτωση να μας αφήσουν οι εφοπλιστες.
Θα συμφωνειτε ολοι πως αν έχουμε μεγάλες διαφωνιες μεταξυ μας και αλληλοκραζομαστε στα blog (επιθυμουντες Ακτοφυλακη και επιθυμουντες γραφειοφυλακη)φανταστείτε τι έχει να γινει στις Υπηρεσιες που θα ειναι χωρισμένες στα 2 (παντα με την προυποθεση οτι το σύστημα θα λειτουργει οπως σήμερα)

Ανώνυμος είπε...

Και δεν μου λετε ρε παιδια εγω που ειμαι πλωτατζης (ΥΠτΠ) αλλά εχω χρεωμενο και γραφειο (ΥΘΥΝΑΛ) λογω ελειψης προσωπικου (Ανατολικο Αιγαίο γαρ) υπαρχει περιπτωση τωρα να ξεφορτωθω ενα απ τα δυο ή θα ειμαστε παγκοσμια δημοσια πατεντα που θα ανηκουμε σε δυο Υπουργεια?