Διαπλοκές συγγενών, δημοσίων υπηρεσιών, αστυνομικών, αλλά και παραγόντων της Χαλκιδικής κρύβει η δράση του πολυμελούς κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων που αποκαλύφθηκε στη Χαλκιδική. Εκτός από τις υπηρεσίες ασφάλειας και το ΣΔΟΕ, έρευνες πλέον ανέλαβαν να διενεργήσουν και οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, που επικεντρώνονται στην επίμαχη άδεια η οποία εκδόθηκε από τη νομαρχία για την εγκατάσταση ξηραντηρίου τσιγάρων, στο όνομα του χαρακτηριζόμενου ως “εγκέφαλου” του κυκλώματος 53χρονου ιδιοκτήτη εταιρείας σεκιούριτι.
“Η υπόθεση της άδειας μπορεί
να βγάλει λαβράκια για την εμπλοκή και άλλων προσώπων”, υποστηρίζουν σε Κασσάνδρα και Πολύγυρο κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Άλλωστε το θέμα της δράσης του πολυμελούς κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων και των σχέσεων που είχαν με δημόσια πρόσωπα και υπαλλήλους του νομού αποτελεί πλέον μόνιμο θέμα συζήτησης σε όλη τη Χαλκιδική. Θεωρούν πως πίσω από την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση της άδειας και τη μετέπειτα έγκρισή της από την πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου βρίσκονται “ισχυρότερα πρόσωπα” απ’ όσα μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί ακόμη και στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έχει στα χέρια της η αστυνομία και η δικαιοσύνη.
“Λογικά το κύκλωμα πρέπει να κατάφερε να μπει και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες”, παρατηρεί ο πρώην νομάρχης, σήμερα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη νομαρχία Χαλκιδικής, Αργύρης Λαφαζάνης. “Όταν έναν υπάλληλο του λένε να κάνει γρήγορα μια διαδικασία, κάτι συμβαίνει. Όποιος υπάλληλος πήρε τέτοια εντολή για την επιτάχυνση των διαδικασιών της άδειας, καθώς όλοι γνώριζαν την ιστορία με τη φωτιά του παράνομου εργοστασίου, έπρεπε να το είχε υποψιαστεί. Είτε θέλησε να συνεργαστεί είτε έχει πάρει το δωράκι του”, υποστήριξε μιλώντας στη “ΜτΚ”.
Ο κ. Λαφαζάνης και η παράταξή του ήταν αυτοί που αντέδρασαν στο νομαρχιακό συμβούλιο όταν στις 30 Αυγούστου εισήχθη το θέμα της έγκρισης άδειας σκοπιμότητας για το ξηραντήριο καπνού, που σκόπευε να ανοίξει το κύκλωμα ως προκάλυμμα στο παράνομο εργοστάσιο παρασκευής τσιγάρων. “Τους προειδοποιήσαμε ότι η υπόθεση βρομάει, τους είπα ‘αναλάβετε την ευθύνη’”, υπογράμμισε ο πρώην νομάρχης Χαλκιδικής και αφήνει αιχμές σε βάρος των συμβούλων της διοίκησης της νομαρχίας: “Από την επιμονή τους φαίνεται ότι ήταν αποφασισμένοι να περάσουν το θέμα”. Περιέγραψε μάλιστα ότι ο ίδιος και οι σύμβουλοί του εξεπλάγησαν όταν είδαν πως το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, με τη μορφή του κατεπείγοντος, χωρίς να υπάρχει άλλη ενημέρωση. “Μας έφεραν τα σχετικά έγγραφα την ώρα που συνεδριάζαμε, δεν είχαμε δει τίποτε. Ήταν στημένο να μας αιφνιδιάσουν”, παρατήρησε.
Η Κασσάνδρα γνώριζε
Παραπλανητικές πληροφορίες που έστελναν αστυνομικές δυνάμεις σε διαφορετικά σημεία, έλεγχοι των λιμενικών σε πλοιάρια, αλλά και μόνιμοι ψίθυροι πως κάτι παράνομο μαγειρεύεται στην Κασσάνδρα, συνέθεταν ένα θολό τοπίο για κατοίκους αλλά και για αστυνομικούς της περιοχής, πολλούς μήνες πριν από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο τσιγάρων της Σίβηρης και την έφοδο της αστυνομίας στο εργοστάσιο της Νέας Φώκαιας.
Έγκυρες πληροφορίες της “ΜτΚ” αναφέρουν ότι αστυνομικοί που έχουν υπηρετήσει σε τμήματα της περιοχής δέχονταν διάφορες πληροφορίες για παράνομη δραστηριότητα, χωρίς όμως να είναι σε θέση να τις επιβεβαιώσουν, αφού πάντα κάτι “κολλούσε”. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από τα μέσα του 2009 μέχρι και τις αρχές του φετινού χρόνου οργανώθηκαν τουλάχιστον 20 “επιχειρήσεις” για τον εντοπισμό παράνομων φορτίων, χωρίς να είναι γνωστό αν πρόκειται για τσιγάρα, ναρκωτικά ή διακίνηση λαθρομεταναστών, ωστόσο η “πληροφορία” που έφτανε στα αυτιά αστυνομικών πάντα αποδεικνυόταν ανακριβής.
“Οι ψίθυροι ήταν έντονοι, και αστυνομικοί έβλεπαν ύποπτες καταστάσεις και διακινήσεις μεγαλύτερων ποσών - στην κλειστή κοινωνία της περιοχής αυτά είναι εύκολο να ακουστούν. Έφταναν όμως στην πηγή αλλά ποτέ δεν έπιναν νερό”, παρατηρούν παράγοντες της περιοχής που πληροφορήθηκαν διάφορα περιστατικά που σημειώθηκαν. Αυτό που εκτιμούν είναι ότι οι λανθασμένες πληροφορίες σκοπίμως διακινούνταν για να στηθούν επιχειρήσεις σε άλλα σημεία, και τα φορτηγά με τα τσιγάρα -μπορεί και με λαθρομετανάστες- να κινηθούν ανενόχλητα από άλλα σημεία. Επίσης παρατήρησαν ύποπτες παρεμβάσεις σε ερημικές παραλίες της περιοχής, όπως περιορισμένα μπαζώματα για να δημιουργηθεί πρόσβαση σε φορτηγά. Μεταξύ των περιστατικών που έχουν καταγραφεί είναι και οι έρευνες του λιμενικού στην περιοχή σε πλοιάριο που επί μέρες κινούνταν ύποπτα στη θάλασσα. Η καταγγελία στο λιμενικό όμως έφτασε όταν το πλοιάριο ήταν ήδη έτοιμο να αναχωρήσει από την περιοχή και έτσι παρά την έρευνα δεν βρέθηκε τίποτε ύποπτο.
Τα σχόλια που πλέον ακούγονται στην Κασσάνδρα είναι ακόμη περισσότερα, και οι υποθέσεις για επέκταση της δράσης του κυκλώματος και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες οργιάζουν. Πάντως είναι γεγονός ότι στην έρευνα που γίνεται από την πλευρά των εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ “ξεσκονίζεται” το παρελθόν του κάθε εμπλεκόμενου αστυνομικού στην υπόθεση. Μεταξύ των στοιχείων που ελέγχονται είναι και η θητεία του διοικητή του τμήματος Κασσανδρείας στον Έβρο το 2003, όταν υπηρετούσε σε τμήμα συνοριακής φύλαξης. Τότε είχε βρει κατεστραμμένο το αυτοκίνητό του και ενοχοποιήθηκε γνωστός διακινητής μεταναστών που είχε συλληφθεί και είναι πλέον στη φυλακή. Πάντως αξιωματικοί που συνυπηρέτησαν μαζί του την περίοδο εκείνη διαβεβαίωσαν ότι “δεν υπήρχε τίποτε μεμπτό στην υπόθεση, καθώς παρόμοιες καταστροφές είχαν συμβεί σε περιουσίες και άλλων αστυνομικών από τον ίδιο διακινητή, ενώ ο συγκεκριμένος είχε μεγάλες επιτυχίες σε συλλήψεις”, όπως χαρακτηριστικά είπαν.
Οι κάτοικοι της Κασσάνδρας όμως άκουγαν πολλά την περίοδο των τελευταίων δύο ετών, βλέποντας ορισμένα πρόσωπα να κινούνται οικονομικά πολύ άνετα, όταν γνώριζαν πως αντιμετώπιζαν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Η “σιωπή” της Κασσάνδρας επικρίνεται έντονα και από παράγοντες της περιοχής. “Είναι κοινή εκτίμηση ότι στην Κασσάνδρα έχουμε μια μορφή κοινωνικού προβλήματος, μια χαλάρωση συνειδήσεων και μια ευκολία να στηθούν παράνομες δουλειές”, παρατηρεί ο κ. Λαφαζάνης, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται και στη ροή χρήματος στη χρυσοφόρο χερσόνησο.
Νομαρχιακός σύμβουλος πρόσωπο-κλειδί
Οι αποκαλύψεις για τα όσα συνέβησαν με την επίμαχη άδεια του ξηραντηρίου για λογαριασμό του κυκλώματος οδήγησαν τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης να ξεκινήσουν έρευνα για τη διαδρομή της συγκεκριμένης άδειας. Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση και ελέγχεται και από τις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛΑΣ, που σχηματίζουν δικογραφία για το συγκεκριμένο θέμα, είναι πως όλες οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα. “Η αίτηση υποβλήθηκε στην πολεοδομία στις 27 Αυγούστου και την ίδια μέρα συντάχθηκε από την πολεοδομία δισέλιδη χειρόγραφη εισήγηση”, υπογράμμισε πρόσωπο που γνωρίζει την ταχύτητα κίνησης των διαδικασιών. “Φαίνεται ότι ήταν έτοιμοι για όλα”, παρατηρεί από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης.
Στην υπόθεση της άδειας οι ελεγκτές έχουν επισημάνει “περίεργες διαδρομές και επαφές”, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ένας εκ των ερευνητών που πήρε στα χέρια του τα σχετικά έγγραφα. Πρόσωπο-κλειδί θεωρείται νομαρχιακός σύμβουλος, η εμπλοκή του οποίου ερευνήθηκε με την έφοδο της αστυνομίας στις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε επιλήψιμο. Το όνομά του πάντως ακούγεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες των “στελεχών” του κυκλώματος, καθώς είναι αυτός που νοικιάζει στον χαρακτηριζόμενο “εγκέφαλο” μια αποθήκη, ο χώρος της οποίας δηλώθηκε να στεγάσει το νόμιμο ξηραντήριο καπνού. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι στις συνομιλίες τους υποστηρίζουν ότι ο νομαρχιακός σύμβουλος στο μέλλον “θα διεκδικήσει μερίδιο από τις δουλειές τους”. Πάντως τον επικρίνουν έντονα για το γεγονός ότι απαίτησε, όπως λένε, ενοίκιο 5.000 ευρώ, την ώρα που τα συμφωνητικά ενοικίασης του 2009 και του 2010 για την ίδια αποθήκη αναφέρουν ποσά 700 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.
Ο συγκεκριμένος νομαρχιακός σύμβουλος είναι στενός συγγενής με δύο εκ των κατηγορουμένων, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα κατηγορείται ότι έχει ενεργό εμπλοκή στο κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων. Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία που έχει στα χέρια της η “ΜτΚ”, με αναφορά στην ενοικίαση της αποθήκης:
- Και είναι β… αυτός ο (αναφέρει όνομα), πολύ. Πω, πω, Παναγιά μου.
- Εγώ περίμενα ότι πάλι θα το γυρνάει έτσι, θα το γυρνάει αλλιώς.
- Ναι, εντάξει τώρα, να πάει να γ... και αποφάσισα για να ισχυροποιήσουμε την άδεια να πάμε μια εκεί, να δουλέψουμε κανένα χρόνο εκεί πέρα, αλλά παράλληλα θα χτίσουμε ένα μεγάλο ύστερα και για το Slim και γι’ αυτό εδώ και τους χώρους όπως ακριβώς τους θέλουμε εμείς, έτσι;
- Τώρα αφού πιαστήκατε εκεί πέρα, ας γίνει το ξεκίνημα εκεί.
- Ναι, να γίνει το ξεκίνημα μη φάμε καμιά ήττα με την άδεια, γιατί αν πούμε ότι θα πάμε αλλού, θέλει ξανά μανά από την αρχή.
- Άντε ξανά περίμενε μετά, ξανά τρέχα.
- Θα μπορούν να ισχυροποιηθούν, να κάνουν, να αντιδράσουν, ενώ τώρα τελείωσε.
- Ας ξεκινήσει μια εδώ.
- Οπότε είναι μετεγκατάσταση, δεν θα είναι άδεια έτσι, κατάλαβες;
- Καλά και τι στύλωσε κι αυτός ρε παιδί μου;
- Μ... είναι, τον δώσαμε και 5.000 ευρώ τον μήνα, ούτε 1.000 ευρώ δεν αξίζει αυτό που παίρνουμε, τέλος πάντων.
- Αντί να πει κι ευχαριστώ.
- Δεν ξέρω, ειλικρινά σου λέω έχω απελπιστεί από τους ηλ...
- Εδώ άλλοι κρα κάνουν όχι για 5.000 αλλά για 1.000 ευρώ.
- Κι αυτός κάνει κρα, δεν έχει να φάει.
- Τώρα τι κάνει; Το παίζεις και δύσκολος μήπως του δώσεις κάτι παραπάνω;
- Σου λέει να κρατήσω κι εγώ ένα κομμάτι και μετά να φανεί ότι έχει υπόσταση. Θα λέει να έχω κι εγώ ένα μερίδιο εδώ και τέτοια.
- Μερίδιο μπορεί να έχει, αλλά το θέμα είναι ότι δεν θα έχει.
www.makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου