Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Με επηρρεάζουν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό???

Ανήκω στο πολεμικό ναυτικό και υπηρετώ στα υποβρύχια. Με όσα ίσχυαν θεμελίωνα δικαίωμα σύνταξης το 2011. Πόσο με επηρεάζουν οι αλλαγές που έχουν θεσπιστεί και ποιο το ύψος της σύνταξης που θα λάβω;

Σύμφωνα με την ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διασφαλίζονται πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2010. Αυτά ως περιουσιακά δικαιώματα δεν θίγονται, εάν ο στρατιωτικός εξακολουθήσει να παραμένει στην υπηρεσία και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2010, καθώς τυχόν αλλαγές της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας δεν μπορούν να επηρεάσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (θεμελίωση δικαιώματος και τρόπου υπολογισμού της σύνταξης) ή το δικαίωμα απόληψης και καταβολής της σύνταξης. 

Ειδικότερα για όσους λαμβάνουν επιδόματα κινδύνου (ιπτάμενοι, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, υποβρύχιοι κ.λπ.) και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τέλος του 2010 (20 έτη υπηρεσίας) δεν θίγονται από την νέα ασφαλιστική νομοθεσία. Όσοι εκ παραπάνω κατηγοριών θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 01- 01-11 και μέχρι και 31-12-2004 πρέπει να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία 5 επιπλέον έτη εφόσον έχουν υπηρετήσει 15 έτη στις ειδικές υπηρεσίες.

Τέλος στην προσθήκη-τροπολογία αναφέρεται ότι: Για όσους λαμβάνουν επιδόματα κινδύνου (ιπτάμενοι, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, υποβρύχιοι κ.λπ.) και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά, καθώς και για όσους εντάσσονται από τώρα και στο εξής στη στρατιωτική υπηρεσία και ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία θα απαιτούνται είκοσι πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας, οπότε και θα αναγνωρίζονται επιπλέον τουλάχιστον δεκαπέντε έτη ως συντάξιμα και άρα θα υπερκαλύπτεται η προϋπόθεση των σαράντα ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: