Είμαι συνοριακός φύλακας και μητέρα 4 παιδιών εκ των οποίων το ένα με ειδικές ανάγκες λόγω ενός σπανιότατου συνδρόμου (κλάμα γαλής) από το οποίο πάσχει. Τον Ιούνιο του 2010 έφερα στον κόσμο δύο δίδυμα αγοράκια και τώρα είμαι σε άδεια ανατροφής των παιδιών. Ξέρω ότι έχει δοθεί άδεια για δίδυμα δύο εννεάμηνα και όχι ένα. Δεν γνωρίζω τον κανονισμό ή αν υπάρχει δεδικασμένο, όμως γνωρίζω ότι υπάρχει προηγούμενο. Παρακαλώ αν μπορείτε να με διαφωτίσετε ούτως ώστε να προβώ στις απαιτούμενες ενέργειες και να λάβω και το 2ο εννεάμηνο.
Ο νόμος δεν έχει καλύψει ρητά και ειδικά το ερώτημα αυτό αφήνοντας ένα νομοθετικό κενό, που καλύπτεται νομολογιακά και μέσω εγκυκλίων και γνωμοδοτήσεων.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε σχετική γνωμοδότησή του, την οποία επίσημα αποδέχεται το υπουργείο Παιδείας, καθώς και υπουργικές εγκύκλιοι και αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και του Συμβουλίου Επικρατείας ορίζουν το δικαίωμα της ανατροφής τέκνου ως αυτοτελές. Αυτό συνεπάγεται ότι με τη γέννηση κάθε τέκνου γεννάται δικαίωμα λήψης εννεάμηνης άδειας ανατροφής για καθένα ξεχωριστά. Επομένως, η ταυτόχρονη γέννηση δύο ή περισσότερων τέκνων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των διδύμων, δεν αποδυναμώνει ούτε αποσβήνει το δικαίωμα λήψης δεύτερης ή περισσότερων αδειών.
Ειδικότερα, ο υπάλληλος-γονέας δίδυμων τέκνων, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης, δικαιούται να απολαμβάνει τη χορήγηση διπλής εννεάμηνης άδειας διαδοχικά ή μη. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αποδεκτή η εν λόγω αίτηση είναι, εάν δεν πρόκειται για δίδυμα, το δεύτερο τέκνο να γεννηθεί πριν το πρώτο συμπληρώσει τα τέσσερα έτη με σημείο αναφοράς το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Οφείλει να επισημανθεί εδώ ότι ο αδειούχος γονέας έχει επιπλέον την ευχέρεια να χειριστεί με ορισμένη ευελιξία την άδειά του. Συγκεκριμένα, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο της πρώτης άδειάς του, εφόσον προφανώς αυτή δεν έχει ακόμα εξαντληθεί, αθροιστικά με την άδεια που δικαιούται για το δεύτερο τέκνο.
Είναι αναμφισβήτητο ότι ο υπάλληλος-γονέας έχει αναφαίρετο δικαίωμα λήψης τόσων αδειών ανατροφής όσων και τα γεννηθέντα τέκνα υπό τις ως άνω προϋποθέσεις. Συνεπώς, εάν υποβάλει τη σχετική αίτηση χορήγησης άδειας ανατροφής νόμιμα και εμπρόθεσμα τηρουμένων όλων των προϋποθέσεων και δεν ικανοποιηθεί, δικαιούται να προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο εντός σαράντα ημερών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου