Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον Χρήστο Παπουτσή και του ανέθεσε τα υπουργικά καθήκοντα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Η οδηγία που του έδωσε ήταν ρητή: «Θέλω να οργανώσεις τη FRONTEX για την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων. Είναι η προτεραιότητά σου».
Οι πολιτικοί συντάκτες που πληροφορήθηκαν αυτήν τη μυστική όσο και αυστηρή οδηγία του πρωθυπουργού την αξιολόγησαν «χαμηλά», αλλά όχι και ο Χρήστος Παπουτσής. Επιστράτευσε όλη την ευρωπαϊκή πείρα του, γνωριμίες και θεσμικές δεσμεύσεις και αυτήν την εβδομάδα, δηλαδή πολύ σύντομα σε σύγκριση με τους ρυθμούς που όλα γίνονται στην Ελλάδα, υλοποίησε την οδηγία του πρωθυπουργού.
Αρχικά εφάρμοσε αυστηρά την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων με τη FRONTEX, την οποία είχε ξεκινήσει και υλοποιήσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αποτέλεσμα -επειδή έγινε πλέον πολύ δύσκολος ο διάπλους των λαθρομεταναστών από το Αιγαίο- να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που μπαίνουν κάθε μέρα από τον Εβρο. Είναι τουλάχιστον 150 άτομα την ημέρα που περνούν τα σύνορα με τα πόδια και οι Ελληνες αγρότες της περιοχής τούς βλέπουν κάθε πρωί να βαδίζουν στους δρόμους μέχρι να βρουν τρόπο να συνεχίσουν ή να συλληφθούν.
Ο Χρήστος Παπουτσής, έχοντας κάνει όλη την προεργασία, απηύθυνε το αίτημα επίσημα προς την Κομισιόν και η θετική απάντηση ήρθε γρήγορα. Ηδη έχουν φτάσει οι παρατηρητές, τις επόμενες ημέρες θα έρθουν τα μέσα και ο εξοπλισμός, και σε λίγες εβδομάδες θα αναπτυχθούν 200 συνοριοφύλακες της FRONTEX στον Εβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, για την επιτήρηση του χώρου μαζί με τους 450 Ελληνες συνοριοφύλακες… Η άμεση ανταπόκριση, εκτός από την Κομισιόν, ήρθε και από τη Γαλλία και τον υπουργό Μετανάστευσης, ο οποίος όχι μόνον είπε ότι θα στείλει τους Γάλλους, αλλά και παρότρυνε τους άλλους Ευρωπαίους να κάνουν το ίδιο.
Το ίδιο ζήτημα της αύξησης των λαθρομεταναστών που περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα έθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα, καθώς η Τουρκία τα τελευταία χρόνια ούτε εμποδίζει τα παράνομα κυκλώματα να διακινούν λαθρομετανάστες ούτε δέχεται να επαναπροωθούνται στην Τουρκία όσοι συλλαμβάνονται να έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα. Πάντως αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί υποχρεωτικά, καθώς έχει αναλάβει ήδη αυτήν τη δέσμευση. Απλώς πρέπει να την εφαρμόσει.
Η πίεση λοιπόν που δέχεται από τον Χρήστο Παπουτσή είναι προφανής. Η FRONTEX μέσα σε λίγες εβδομάδες θα έχει πιστοποιήσει εμπράκτως αυτό που και η Ελλάδα έχει αποδείξει, ότι δηλαδή το 50% των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ε.Ε. περνούν μέσω της χώρας μας και η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αναλάβει μόνη της και με δικούς της πόρους να λύσει αυτό το πρόβλημα για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Επίσης, είναι δεδομένο ότι αν δεν οργανωθούν αντίστοιχοι χώροι υποδοχής, και με ευρωπαϊκά χρήματα, στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία, το πρόβλημα δεν θα λυθεί.
Ο Χρήστος Παπουτσής έχει αναλάβει να επιλύσει αυτό το ζήτημα ως ευρωπαϊκό και φυσικά όχι ως ένα θέμα αντιδικίας Ελλάδας και Τουρκίας, και αυτό ακριβώς κάνει. Είναι ένα από τα θετικά που πρέπει να αναγνωρίσουμε στην ελληνική κυβέρνηση. Μετά την αποχώρηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αναμφισβήτητα έκανε τη διαφορά κινητοποιώντας την Αστυνομία που επί Ν.Δ. ήταν ημιδιαλυμένη, ο διάδοχός του Χρήστος Παπουτσής φαίνεται το ίδιο ικανός. Και να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και να προωθήσει λύσεις μακροπρόθεσμες για τα μεγάλα προβλήματα επιτήρησης των ελληνικών / ευρωπαϊκών συνόρων.
Ο Λαρισαίος Χρήστος Παπουτσής καλείται να οργανώσει τους «ακρίτες» και να το κάνει με τον ευρωπαϊκό τρόπο. Είναι το κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτό και εκ των υστέρων φαίνεται πως η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου στο πρόσωπό του δεν ήταν τυχαία. Εχει διατελέσει για τρεις θητείες ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, επίτροπος της Κομισιόν τέσσερα χρόνια για ενεργειακά θέματα και η προϋπηρεσία του τώρα αξιοποιείται. Το Λιμενικό Σώμα παραμένει επιχειρησιακά στις αρμοδιότητές του, παρά την επανίδρυση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που μετονομάστηκε, αλλά και σε αυτό το υπουργείο είχε μια «άδοξη» (λόγω του ναυαγίου του «ΣΑΜΑΙΝΑ») διετή θητεία, συνεπώς γνωρίζει και τα ζητήματα και τα προβλήματα των ανθρώπων του Λιμενικού Σώματος.
Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ
Δεν αποκλείεται επίσης να αναλάβει από τον πρωθυπουργό και την ευθύνη του «υπουργού συντονιστή» για θέματα και προβλήματα του κέντρου της Αθήνας, για τα οποία είναι συναρμόδια οκτώ υπουργεία και ώς τώρα δεν έχει βγει άκρη. Ο Γιάννης Σγουρός είναι αυτός που φώναζε ότι, αν δεν αναλάβει ο πρωθυπουργός τον συντονιστικό ρόλο, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Και όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να διορίσει σύντομα έναν «υπουργό συντονιστή για την Αθήνα» και τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο. Από παράνομους εμπόρους ή μετανάστες, εγκληματικότητα και γκετοποίηση μέχρι αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και διάσωση της ζωής των πολιτών / κατοίκων του κέντρου της πρωτεύουσας. Και στο ζήτημα αυτό ο Παπουτσής έχει την προϋπηρεσία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, μιας και για τέσσερα χρόνια ήταν επικεφαλής της παράταξης «Ομορφη πόλη».
espressonews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου