Την ίδρυση αρχηγείου Ακτοφυλακής προβλέπει νοµοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που πρόκειται να πάει για ψήφιση στη Βουλή τις επόµενες ηµέρες.
Η ίδρυση της Ακτοφυλακής αποτελεί για τον Γιώργο Παπανδρέου µια από τις βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και γι’ αυτό, σύµφω να µε κυβερνητικές πηγές, ζήτησε από τον Χρήστο Παπουτσή «να είναι το ένα από τα δύο θέµατα µε τα οποία πρέπει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα». «Με την ίδρυση της Ακτοφυλακής εκτιµάται πως θα υπάρξει ουσιαστική και όχι ευκαιριακή αντιµετώπιση του προβλήµατος της λαθροµετανάστευσης», επισηµαίνουν στα «ΝΕΑ» παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το µοντέλο το οποίο επελέγη για την ελληνική Ακτοφυλακή είναι η Coastal Guard των ΗΠΑ. Το νέο σώµα θα κληρονοµήσει το σύ νολο των αρµοδιοτήτων που έχει σήµερα το Λιµενικό. Επιπλέον, θα έχει στρατιωτική δοµή και αρµοδι ότητες σε αρκετά πεδία.
Η διοίκηση και λειτουργία του προσωπικού του Λιµενικού Σώµατος, µε τον νέο νόµο, ασκείται πλέον από την Ακτοφυλακή. Ωστόσο οι εργαζόµενοι στο Λιµενικό θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το σώµα στο οποίο επιθυµούν να υπηρετήσουν. Αµέσως µόλις ολοκληρωθεί η κατανοµή του προσωπικού µεταξύ των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Θαλασσίων Υποθέσεων, είναι πιθανό να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για το νέο σώµα. Μια από τις σηµαντικές διαφοροποιήσεις στην Ακτοφυλακή σύµφωνα µε το νοµοσχέδιο είναι η σαφής οροθέτηση των αρµοδιοτήτων, ενώ µέχρι σήµερα οι αρµοδιότητες ήταν του υπουργείου Εµπορικής Ναυτιλίας και ασκούνταν διά του Λιµενικού Σώµατος.
Σύµφωνα µε το σχέδιο νόµου η εξουσία της Ακτοφυλακής επεκτείνεται επί παντός υπό ελληνική σηµαία πλοίου όπου και αν βρίσκεται, στα υπό ξένη σηµαία εφόσον διαπλέουν ελληνικά χωρικά ύδατα ή βρίσκονται εντός των ελληνικών λιµανιών, καθώς βεβαίως και σε όλα τα ελληνικά λιµάνια και τις εγκαταστάσεις τους όπως και σε εγκαταστάσεις ναυτικού ενδιαφέροντος, για παράδειγµα τα ναυ πηγεία.
Στο αρχηγείο της Ακτοφυλακής θα λειτουργούν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισµού, Ερευνας και Διάσωσης και το Κέντρο Επιχειρήσεων, τα οποία υπάγονται απευθείας στον αρχηγό του σώµατος. Καταργείται η θέση του β’ υπαρχηγού και δηµι ουργείται θέση επιτελάρχη.
1 σχόλιο:
http://www.youtube.com/watch?v=-Eodjw-gg_g
http://www.youtube.com/watch?v=jO0JONGdmEM&feature=related
Δημοσίευση σχολίου