Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Κλείνει ο Οίκος Ναύτου...

NEXTOK

Εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση, αποφάσισε η κυβέρνηση την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον υπό σύσταση Οργανισμό Παροχών Υγείας (Ο.Π.Υ.) πράγμα που αναστάτωσε τους ναυτικούς. Όπως δήλωσε στο nextok o Γ.Γ. της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, κανείς δεν διερωτήθηκε για την ιδιετερότητα του ναυτικού επαγγέλματος, πράγμα που δεν αφήνει περιθώρια για ένταξη του Οίκου Ναύτου σ' έναν Οργανισμό που καλύπτει στεριανά επαγγέλματα.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης του Προσχεδίου Νόμου που αφορά τον Οίκο Ναύτου αναφέροντας τα ακόλουθα:
Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της ενημερώθηκε δια μακρών για το Προσχέδιο Νόμου : «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» και κατέληξε ότι η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον υπό σύσταση Οργανισμό Παροχών Υγείας (Ο.Π.Υ.) είναι απαράδεκτη και σαν τέτοια απορρίπτεται από την Ομοσπονδία.

Η επιχειρούμενη νομοθετική ρύθμιση, χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τους εμπλεκομένους κοινωνικούς φορείς της ναυτιλίας, ως όφειλε στοιχειωδώς η Κυβέρνηση να πράξει, συνιστά δυσάρεστη έκπληξη και αιφνιδιασμό αφού κανένας φανερός ή άλλος λόγος δεν συνηγορεί για το εγχείρημα αυτό.

Η ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι αποκομμένη από την γενικότερη κατεδάφιση των κεκτημένων εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, θαλασσίου και χερσαίου χώρου, αλλά και της απώλειας της αυτονομίας και αυτοτέλειας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά πρέπει να προσεγγισθεί στο πλαίσιο των βίαιων ανατροπών της Κυβέρνησης σε μια σειρά θεμάτων και θεσμών που έχουν κατακτηθεί σε μεγάλο βάθος χρόνου και με πλήθος κοινωνικών αγώνων.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό επιτέλους ότι οι ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος δεν μπορούν να αγνοούνται και ειδικότερα ότι οι ναυτεργάτες κατά τον χρόνο υπηρεσίας τους στα πλοία, αλλά και για αρκετούς μήνες μετά την απόλυσή τους καλύπτονται από πλευράς ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης από τους εργοδότες τους χωρίς καμία επιβάρυνση του μέχρι σήμερα φορέα τους, δηλ. του Οίκου Ναύτου.

Πρέπει να κατανοηθεί όσο υπάρχει καιρός, ότι τυχόν πλήγμα που θα καταφέρει η Πολιτεία με άστοχες και εξωπραγματικές νομοθετικές ρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, αλλά και των οικογενειών τους, θα λειτουργήσει ως ένα ακόμη σοβαρότατο αντικίνητρο για την προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα. Και μάλιστα, σε στιγμή που το ζήτημα αυτό, της προσέλκυσης, έχει αναχθεί ως πρώτη προτεραιότητα της ΠΝΟ και σαν τέτοια έχει διακηρυχθεί από τα καταστατικά όργανα της Ομοσπονδίας.

Ύστερα από τα παραπάνω, επιβάλλεται η άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης του Προσχεδίου Νόμου που αφορά τον Οίκο Ναύτου και η διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μακαρι...μπας και τα ξεφορτωθουμε

Exantas είπε...

Η αποκαθήλωση της ναυτιλίας & η απαξίωση των ανθρώπων του κόπου & του δουλειάς της ναυτοσύνης, άρχισαν από καιρό & συνεχίζονται. Μετά το ασφαλιστικό ταμείο & την εκπαίδευση, τώρα & στη περίθαλψή τους, η πολιτεία χάραξε πορεία για την ξέρα!

ΜΘΧ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Γιατί τόσο μένος κατά του Οίκου Ναύτου ανώνυμε @7:00:00 μμ ???

Ανώνυμος είπε...

γιατι υπογραφω χωρις καμια υποστηριξη για 6 χιλιαδες ατομα

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Οι μόνοι που φταίνε είναι αυτοί που σου φόρτωσαν τις υπογραφές για 6.000 άτομα.
Δεν σου φταίει ούτε ο Οίκος Ναύτου...
Ούτε οι ασφαλισμένοι του...

Ανώνυμος είπε...

ANTE GEIA ANTE GEIA!!EPITELOYS THA APEMPLAKOYN APO TA PARERGA OI SINADELFOI OI OPOIOI EINAI POLLOI KAI DEN THELOYN NA DOYLEYOYN
(YPARXOYN ALLOI POY THELOYN)GIA TON OIKO NAYTOY GIATI DEN EIMASTE GIATROI OYTE FARMAKOPOIOI POY ERXONTAI KATHE TELOS TOY MHNA GIA NA PAROYN TA XRHMATA APO TO LIMENARXEIO(OI OPOIOI SHMEIOTAION DEN MAS DINOYN KAI FARMAKA AFOY DEN ANAGNORIZOYN THN ASFALEIA MAS EEEETSI DEN EINAIIII)!!!

Ανώνυμος είπε...

τελικα το προβλημα στο λιμενικο ηταν ο Οίκος Ναύτου.τωρα χωρις αυτον ειμαστε καλα .ΓΙΝΑΜΕ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ!!!!
κοιμηθείτε, κοιμηθείτε, κοιμηθείτε .

Ανώνυμος είπε...

μα δεν εγραψα οτι μου φτανε οι ασφαλισμενοι...εγραψα ακριβως αυτο που περιγραφεις κι εσυ....οτι δεν θα επρεπε να εχουμε κι αυτο το φορτιο στο κεφαλι μας....και θα ηταν καλο να το ξεφορτωθουμε

Ανώνυμος είπε...

Μάλον αυτό που θα γίνει με τον Οικο ναυτου δεν θα ειναι καλό για τους ναυτικούς ...μήπως γινεται και τίποτα καλο για κανενα εργαζόμενο ή συνταξιουχο τον τελευταίο καιρό; To θεμα ειναι πως ενα ΄΄κακο΄΄ για τον οικο ναυτου ισως προκαλεσει κατι καλο για τον δικο μας ΄΄οικο΄΄ αφου θα απεμπλακουμε απο το πάρεργο που καβατζωνει αρκετους συναδελφους ΄΄Δημ.Υπαλληλους΄΄ σε Λιμεναρχεια και στα γραφεια του Ο.Ν στον Πειραια.
Δεν μου αρεσει που ισως ωφεληθουμε απο το κακο που θα συμβει στους αλλους , αλλα επισης δεν μου αρεσει που πολλοι απο εμας ενδιαφερομαστε και καιγομαστε ΄΄και καλά΄΄ για τα διαφορα πάρεργα αλλα αδιαφορουμε και αδρανουμε για τα ουσιαστικα προβληματα του ΛΣ! Κατι σαν την ΠΕΑΛΣ η οποια συμπεριφερεται λες και ειναι συνδικαλιστικο οργανο των Εφοπλιστων και οχι των Λιμενικων... τα καλα και συμφεροντα!

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ? ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΣ