Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση Αρχηγείου Λ.Σ.


email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com

Πειραιάς, 14-12-2010
Αριθμ. Πρωτ.: 42/10

Συνάδελφοι, 

Η ΠΕΑΛΣ, αφού έλαβε υπόψη τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις, αλλά και τις απόψεις των μελών μας και μέσα στο πλαίσιο των αρχών, θέσεων και διεκδικήσεων μας, αποφάσισε να απέχει της δημόσιας διαβούλευσης του εν λόγω σχεδίου νόμου, διαμαρτυρόμενη με αυτό τον τρόπο, για την επιχειρούμενη απαξίωση της ενενηντάχρονης πορείας του Σώματος και των στελεχών του.

Αναμφίβολα, το προαναφερθέν σχέδιο νόμου, δε μπορεί να αποτελέσει σοβαρή βάση συζήτησης για το μέλλον του Λιμενικού Σώματος και των στελεχών του. Μπορεί μόνο, να εκληφθεί ως μία ακόμα ατελής νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, να επιλύσει τα προβλήματα, που η ίδια δημιούργησε με τις πολιτικές της, εδώ και δεκαπέντε μήνες στο χώρο της ναυτιλίας, καταδικασμένη όμως να αποτύχει, λόγω των αντιφατικών ρυθμίσεων που εμπεριέχει. Για το παρόν νομοσχέδιο, που διεκδικεί να αποτελέσει τον κυριότερο οργανωτικό νόμο για το Λ.Σ., διαπιστώνουμε τα εξής:
1. Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις έως σήμερα, διατυπωθείσες απόψεις μας, καθώς τις απόψεις των λοιπών φορέων στο χώρο της ναυτιλίας, σχετικά με το διαπραχθέν λάθος της διάσπασης του φορέα διοίκησής της.
2. Αποκόπτει, σταδιακά το Λ.Σ. από τη ναυτιλία, απαξιώνοντας έτσι την ενενηντάχρονη προσφορά του Σώματος στον τομέα αυτό, δημιουργώντας νέες δομές, στερώντας την εμπειρία, τις ικανότητες, την επιστημονική και τεχνική γνώση των στελεχών σε σχέση με τη ναυτιλία και οριοθετώντας τον ρόλο του Λ.Σ., μόνο στην αστυνόμευση και ασφάλεια. Διαλύει, δηλαδή, ένα διοικητικό φορέα one – stop shop, που παρείχε τις υπηρεσίες του με επιτυχία, κατά γενική ομολογία, απαλλαγμένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και διαδικασίες, γεγονός που αποτελεί το ζητούμενο σε μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση.
3. Δημιουργεί στελέχη δύο ταχυτήτων ΥΠτΠ – ΥΘΥΝΑΛ, σε ένα θολό περιβάλλον, χωρίς να προβλέπονται τα κριτήρια – προσόντα διάκρισης αυτών, δημιουργώντας παράλληλα, μια σειρά επιπρόσθετων θεμάτων, σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη τους.
4. Δημιουργεί ένα πρωτοφανές νομικό αλαλούμ, με αυθαιρεσίες όπου ενδεικτικά, προβλέπεται ότι «οι περιφερειακές υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής θα υποχρεούνται να ασκούν τις ανατιθέμενες αρμοδιότητες των Διευθύνσεων του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας», την ίδια στιγμή που προσδιορίζουν την αποστολή μας στην αστυνόμευση και την ασφάλεια, μετατρέποντας έτσι τα θέματα της ναυτιλίας, σύμφωνα με τις επιλογές της Κυβέρνησης, σε «πάρεργα» για τα στελέχη του Λ.Σ.

Η ΠΕΑΛΣ αρνείται να γίνει συνένοχος στην κατεδάφιση του Λιμενικού Σώματος με την αποδοχή τετελεσμένων. Εξακολουθούμε να διεκδικούμε το δίκαιο των απόψεών μας, με σοβαρότητα και συνέπεια και δηλώνουμε, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με τις εξελίξεις, θα καθορίσουμε τις ενέργειές μας.
Διεκδικούμε ένα Λιμενικό Σώμα που θα υπηρετεί με την ίδια πίστη και αφοσίωση τον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα ναυτικό, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της ναυτιλίας.

Για το Δ.Σ.
   Ο Πρόεδρος                                     Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος ΜΑΝΩΛΟΥΔΗΣ                     Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ 

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΕΙ Η ΠΕΑΛΣ:"Διεκδικούμε ενα ΛΣ που.................για τον ελληνα πολίτη και τον ελληνα ναυτικο...." Γιατί ρε παλικάρια ρωτήσατε τους πολίτες και τους ναυτικούς αν συμφωνούν με το ΛΣ που διεκδικείτε εσεις, υποταγμένο στους εφοπλιστές και στα συμφέροντα. Η δημόσια διαβούλευση έδειξε τι θέλει η κοινή γνώμη, γι'αυτο ακολουθήστε το παράδειγμα του Αρχηγού σας που ολο αυτο το διαστημα μαζί διαβουλευόσασταν για την παραμονή του ΛΣ στο ΥΘΥΝΑΛ, και πάρτε κι εσείς την αδειούλα σας. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΕΑΛΣ τωρα σε ρολο ΄΄Ρομπέν των ναυτικών΄΄ και Ζορο των πολιτων!!!
Δεν χε..μαστε λεω εγω!
Εκτος οτι οι περισσοτεροι εξαυτων δεν ειχαν , δεν εχουν και ουτε θα εχουν στο μελον επαφη με πολιτες και ναυτικούς , οπότε ακουγεται ακομα πιο γελοιο αυτο που λενε , το θεμα ειναι πως εχουν σταθερη γραμμη υπερ του ΥΘΥΝΑΛ και των Εφοπλιστων.
Συμπεριφερονται σαν συνδικαλιστες των εφοπλιστων και δεν ειναι τυχαιο οτι ο προεδρος της ΠΕΑΛΣ σε προσφατη τηλεοπτικη του εμφανιση δεν αναφερθηκε καθολου στο ΛΣ (λες και ειναι πολιτικο προσωπικο) παρα μονο στα προβληματα της Ναυτιλιας και στους εφοπλιστες.
Γιατι να σας λαβει υποψιν ο Υπουργος ρε νουμερα αφου γνωριζει τι ΄΄ντακοτες΄΄ ειστε και ξερει πως το μονο που θελετε ειναι να κρατησετε την στενη επαφη με τα πραγματικα αφεντικα σας...τους εφοπλιστες!

Ανώνυμος είπε...

eno emis poy tha exoyme steni epafi me tis sfirixtres kai to tilefono na leme ta dromologia tha imaste kaliteroi......
toylaxiston aftoi exoyn kini grami , oxi san emas ke tin ksepoylimeni poepls poy vazoyme na mas ekprosopi.....
ase poy tipota den teliose kai gia na epimenoyn aftoi ,pali kati kseroyn poy den kseroyme emis..... gia afto file krata mikro kalathi...!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

το μπλοκάκι , τη σφυρίχτρα σας, το χοντρο ξεθωριασμενο μπουφαν , χοντροσολα παπουτσια ,δραμαμινες και στο δρομο ολοι οι ακτοφυλακες να γραφεται τους καπνιστες και τα δικυκλα....... τρομαρα σας θέλετε να γινεται και ακτοφυλακες........

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΩ ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΠΟΕΠΛΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ.....
ΔΙΑΒΑΣΕ ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙΣ
ΠΟΕΠΛΣ
Ως γενική εκτίμηση μπορούμε να σταθούμε σε τρία βασικά σημεία τα οποία πιστεύουμε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

1.
Η σύσταση Αρχηγείου συνιστά ένα αυτόνομο και οργανικά δυνατό Σώμα.
2.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Σώμα αποκτά συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες και αποκόπτεται από την οργανωτική δομή των Υπουργείων που κατά καιρούς υπηρέτησε.
3.
Η αναγνώριση της κάθετης ιεραρχικής δομής του Σώματος, ζητούμενο εδώ και 14 μήνες, του εξασφαλίζει το ενιαίο του ως σύνολο, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι αποσπασμένο κα δρα για άλλο φορέα.

Για τους παραπάνω βασικούς λόγους, οι οποίοι άλλωστε ήταν και οι κόκκινες γραμμές που είχαμε χαράξει ......
Βεβαίως όμως, χρειάζονται αρκετές διευκρινίσεις για ασάφειες που διαπιστώνονται, πιθανόν και κάποιες τροποποιήσεις σε επιμέρους θέματα, αλλά σίγουρα και άλλες ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για το προσωπικό Λ.Σ.......

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞ..........
ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ........Κ. ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ.......

Ανώνυμος είπε...

Κύριε 1:56, εμείς θα είμαστε ακτοφύλακες της στεριάς της θάλασσας και του βουνού άμα λάχει, γιατί έτσι έχουμε μάθει, εσείς οι "ναυτιλιακοί παράγοντες" πως θ' αφήσετε το γραφειάκι σας για να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα δεν μας λέτε.........εμπρός μαρς λοιπόν.!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το κακο με το σωμα μας ειναι οτι οι αξιωματικοι του εκπαιδευονται στη σχολη Ναυτικων Δοκιμων ή σε καμμια σχολη εμποροπλοιαρχων!!! Για αυτο δεν προκειτε να καταλαβουν φιλοι μου οτι δεν ειναι μονο για την ναυτιλια.
Αν εξειρεσεις αυτους που εχουν ασχοληθει με ασφαλεια --ανακριση -- και αλλα παρεμφερη ποστα δεν εχουν ιδεα για οτιδηποτε αλλο εκτος απο ναυτιλια!!
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ!!!Δεν προκειται να καταλαβουν ποτε την εννοια δημοσια και κρατικη ασφαλεια!! ξερετε ποσοι αξιωματικοι και δη λιμεναρχες εχουν πει σε κλιμακια ή ασφαλεια να μην ασχολουνται με δημοσια ασφαλεια??? Οι περισσοτεροι ουτε να οπλοφορουν δεν θελουν και πολλες φορες δεν αφηνουν και τους υφισταμενους τους!!!Αλλα ομως δεν ειναι ολοι ιδιοι,,,και οι σωστοι προσπαθουν να επιβιωσουν αναμεσα τους!!!Κυριοι αξιωματικοι ξυπνηστε!!!!!! Ακομα και οι βαθμοι που φερουμε ειναι απο πολεμικο ναυτικο γιατι εχουν ξεμεινει απο τοτε που οι εφεδροι ναυτες και αξιωματικοι κανανε χρεη Λιμενικου,, αν το γνωριζετε!!Αν δεν αλλαξουνε νοοτροπια---- που τωρα αναγκαστικα θα αλλαξουνε--- δεν προκειτε να να συνεννοηθουμε μεταξυ μας για τα καθηκοντα γενικως του Σωματος.

Ανώνυμος είπε...

Για να αλλάξει η νοοτροπία αγαπητέ συνάδελφε πρέπει να κοπεί οριστικά ο ομφάλιος λώρος με το ΠΝ και οι Α/Ξ - Υ/Ξ να σταματήσουν να βγαίνουν απο τις αντίστοιχες σχολες του ΠΝ. Υπάρχει μια μικρή ελπίδα και γι'αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί βρε σύντροφοι των συνδικαλιστικών ενώσεων, κάθε φορά που ακούω για "αποχή" από το ένα ή το άλλο, μου θυμίζετε τους β(ο)υλευτές κομμάτων, που για να μην "εκτεθούν" αποφασίζουν να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία & την αίθουσα. Μα ρε καλόπαιδα, γιαυτό σας ψηφίζει ο κοσμάκης για να παίρνετε θέσεις στα δύσκολα & στα σοβαρά! Το να μην κάνεις τίποτα και να απέχεις μπορεί να το κάνει ο καθένας από εμάς, είτε που αδιαφορεί, είτε γιατί δεν έχει τίποτα να πει ή κυρίως γιατί φοβάται τη σύγκρουση!! Έτσι κι αλλιώς οι αποφάσεις είναι ειλημμένες. Είναι όμως προτιμότερο να κάνεις κάτι λάθος παρά να μην το κάνεις καθόλου.

Άντε γειά
Ένας διχασμένος ένστολος

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ ΜΗ) ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ - ΜΕΤΑΤΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΠΟΣΤΑ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ , ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΣ!
ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΛΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ (ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΚΑΒΑΤΖΩΜΑΤΑ ,ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ Κ.Α)ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ , ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ Λ/Χ ΚΑΙ ΣΚΑΦΗ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΑΡΑΛΙΚΙ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ,ΠΕΔΙΛΣ,ΑΕΝ,VTS και ΒΙΣΜΑΤΟΠΥΠΗΡΕΣΙΕς της ΑΤΙΙΚΗΣ και οχι μονο).
ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΥΜΠΑΓΕΣ ΣΑΝ ΣΩΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΗΛΟΚΡΑΖΟΜΑΣΤΑΝ.
ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΚΟΙΝΑ ΒΙΩΜΑΤΑ (ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ) ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Ανώνυμος είπε...

17-12-10
Στο ΥΠΠ διευθύνσεις του ΥΘΥΝΑΛ

Το ΣτΕ, έκρινε νόμιμη την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων αν και προχώρησε σε κάποιες παρατηρήσεις, που όμως δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του Προεδρικού Διατάγματος.............
http://aktofylakh.blogspot.com/2010/12/blog-post_17.html

Ανώνυμος είπε...

ΤΗ ΜΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ , ΤΟΥΣ ΤΗ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΡΩΤΟΥΝ ,ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΗΤΑΝΕ ΓΝΩΜΗ ,ΤΟΥΣ ΤΗ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ , ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?
ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΣ Ε.Ν - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ- ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΝΔ ΚΑΙ ΜΠΑΊΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ... ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ....
ΤΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΑΠΛΑ ΝΑ αλλαξουνε νοοτροπια---- ΚΑΙ ΟΤΙ τωρα αναγκαστικα θα αλλαξουνε--- ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ δεν προκειτε να να συνεννοηθουμε μεταξυ μας για τα καθηκοντα γενικως του Σωματος.ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΚΟΥΤΟ.ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ .ΤΟ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ Λ.Σ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ.ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ,ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ.ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΞΕΧΝΑΜΕ Η ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΥΛΕΥΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΘΥΝΑΛ - ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ............ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ .........ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΟΥΜΕ ........