Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη πως Αιγύπτιος, που εργαζόταν χωρίς ασφάλιση και εκτός νομίμου ωραρίου, βρήκε τραγικό θάνατο, πέφτοντας από τον 3ο όροφο, ενώ καθάριζε τα εξωτερικά τζάμια σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου δηλαδή που έχει δημιουργηθεί για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων!
Ο Emand Aziz άφησε την πατρίδα του και ήρθε στην Ελλάδα να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη. Μόνο που εκείνη, σε συνδυασμό με την ανευθυνότητα κάποιων και την προσπάθεια κέρδους κάποιων άλλων, του έπαιξε το πιο άσχημο παιχνίδι: του κόστισε την ίδια του τη ζωή.
Ο 44χρονος Αιγύπτιος έχασε τη ζωή του ενώ εργαζόταν ανασφάλιστος, ενώ είχε, παρανόμως, κληθεί να εργαστεί ημέρα Κυριακή και χωρίς καν να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος, για εργασία σε ύψος! Η εταιρία καθαρισμού στην οποία απασχολούνταν, τον κάλεσε να καθαρίσει τα εξωτερικά τζάμια κτιρίου που ανήκε στο υπουργείο Εργασίας, την προπερασμένη Κυριακή. Μόνο που δεν του παρείχε καμία ασφάλεια κι ας χρειάστηκε να «κρεμαστεί» 15 μέτρα από το έδαφος για να κάνει τη δουλειά του.
Το τραγικό περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου, σε κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων. Ο Aziz μαζί με ένα ανιψιό του, είχε πάει στο κτίριο επί της οδού Κοραή και ενώ καθάριζε τα εξωτερικά τζάμια, έπεσε από τον 3ο όροφο στο κενό και τραυματίστηκε θανάσιμα.
Η Αστυνομία ενημέρωσε για το δυστύχημα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας την επομένη μέρα και μετά από εντολή του διοικητή του Σώματος, Μιχάλη Χάλαρη, κλιμάκιο του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) διενήργησε αυθημερόν έλεγχο για να διαπιστωθούν τα αίτια του ατυχήματος.
Κατά τον έλεγχο προέκυψαν σοβαρές ευθύνες της εταιρείας καθαρισμού που είχε υπογράψει τη σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία. Η εταιρεία προσπάθησε να παρουσιάσει τον εργαζόμενο σαν υπεργολάβο επικαλούμενη προφορική συμφωνία, χωρίς όμως να μπορεί να παρουσιάσει συμφωνητικό ανάθεσης έργου.
Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται με εντολή του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, ενώ εντός των επόμενων ημερών, το θέμα θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, ενώ θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί στην εταιρεία, εκτός των άλλων κυρώσεων, αποκλεισμός τριών ετών από δημόσιους διαγωνισμούς.
Ερωτήματα και αντιδράσεις
Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μόλις την Τρίτη, σχεδόν 10 μέρες μετά τον τραγικό θάνατο του ανασφάλιστου εργάτη. Και προκαλεί αίσθηση η χρονική καθυστέρηση της δημοσιοποίησης του θέματος, ενώ συνήθως ανάλογα περιστατικά ανακοινώνονται αμέσως.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και συνδικαλιστές ρίχνουν, εκτός από την εταιρία, ευθύνες και στο υπουργείο Εργασίας.
adiakritos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου