Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ναρκωτικά και εγκληματικότητα η ρίζα του «κακού»

«Φοβούμαι ότι μόνο με στρατιωτική επιχείρηση θα καθαρίσει τελικά η Αθήνα!». Η φράση ειπώθηκε πριν από λίγο καιρό από μέλος της κυβέρνησης, το οποίο εξέφραζε την αδυναμία της Πολιτείας να επιβάλει τη νομιμότητα στην ελληνική πρωτεύουσα. Και αυτό διότι τα τελευταία χρόνια το ιστορικό κέντρο των Αθηνών βιώνει μία πολύπλευρη κρίση που λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την ομαλή καθημερινότητα των κατοίκων. Ενα σκέλος αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, όμοια της οποίας δεν συναντάται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, συνδέεται άμεσα με την παράνομη μετανάστευση. Τα τελευταία χρόνια οι ροές μεταναστευτικού πληθυσμού έχουν αυξηθεί και σε συνδυασμό με τις συμφωνίες επανεισδοχής που συνήψαν η Ισπανία, η Ιταλία και η Μάλτα με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής κατέστησαν την Ελλάδα τη μεγαλύτερη πύλη εισόδου λαθρομετανάστευσης της Ευρώπης, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Frontex.

Δεδομένου ότι η πλειονότητα των λαθρομεταναστών είναι αδύνατον να απελαθεί αλλά και το ότι οι έξοδοι της χώρας (Πάτρα, Ηγουμενίτσα) είναι «αστακοί», οι περισσότεροι εμιγκρέδες καταλήγουν να εγκλωβίζονται στην Αθήνα, όπως εξηγούν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος. Αλλωστε, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι στα κόμιστρα που καταβάλλονται στους δουλεμπόρους, περιλαμβάνεται και η παροχή «ασφαλούς σπιτιού» στο κέντρο της πρωτεύουσας!

Ετσι, όπως προκύπτει και από σχετική έκθεση της Εuropol, περιφέρονται χωρίς χαρτιά, γίνονται έρμαια των εθνικών ομάδων που ελέγχουν τη μαύρη αγορά εργασίας αλλά και τις εγκληματικές δραστηριότητες, στην καλύτερη των περιπτώσεων διαβιούν κατά δεκάδες σε άθλια ενδιαιτήματα ή ζουν σε πάρκα και πλατείες και αργά ή γρήγορα είτε φυτοζωούν υποαπασχολούμενοι είτε απορροφούνται από τις οργανωμένες έκνομες ομάδες. Αυτή η εξέλιξη έχει μετατρέψει μία μεγάλη πολεοδομική ενότητα, με νοητά όρια την Κωνσταντινουπόλεως, την Αιόλου και την Πατησίων, δυτικά, την Ιερά οδό και την Καυταντζόγλου, σε πεδίο έκνομων δραστηριοτήτων, με επίκεντρο πάντα το ιστορικό τρίγωνο. Μάλιστα, η εν λόγω πολεοδομική ζώνη συγκεντρώνει την πλειονότητα των πεπραγμένων του αστυνομικού δελτίου της τελευταίας τριετίας!

Η κρίση της λαθρομετανάστευσης έρχεται να συναντήσει μία άλλη ανθρωπιστική κρίση, αυτή των αστέγων, των ναρκομανών και των κοινωνικά αποκλεισμένων που περιφέρονται στο κέντρο των Αθηνών, οι τάξεις των οποίων πυκνώνουν λόγω της ύφεσης. Με τους δεύτερους να ζουν από το μικροέγκλημα και τους υπόλοιπους να εμπλουτίζουν το μείγμα των σύγχρονων απόκληρων των Αθηνών, βρίσκονται εγκατεστημένοι στο ιστορικό κέντρο, καθώς εκεί εντοπίζονται οι λιγοστές προνοιακές δομές της πόλης.

Η γειτνίαση των εν λόγω δομών με κλεπταποδόχους, πιάτσες ναρκωτικών, ακόμη και παράνομα παζάρια, στα οποία πωλούνται ναρκωτικά κάτω από τα κασόνια με τα λαχανικά(!), απλώς επιβαρύνει την κατάσταση, όπως ομολογούν στελέχη προνοιακών οργανισμών.

Οι συγκεκριμένες κρίσεις έρχονται να προστεθούν σε μία παλιά ιστορία, αυτή την πολεοδομικής υποβάθμισης του κέντρου των Αθηνών. Η διαρροή πληθυσμού προς τα αναδυόμενα προάστια ξεκινά από τη δεκαετία του 1970, όταν περιοχές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη, το Μεταξουργείο και του Ψυρρή γνώρισαν μαζική έξοδο κατοίκων.

Είναι ενδεικτικό ότι η απογραφή του πληθυσμού το 2001 κατέγραψε στο τρίγωνο Σταδίου- ΕρμούΑθηνάς μόλις 110 μόνιμους κατοίκους και αυτό σε μία εποχή όπου το ενδιαφέρον της κτηματαγοράς για το ιστορικό κέντρο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και οι πεζοδρομήσεις στο κέντρο της Αθήνας λειτούργησαν ελκυστικά για την «ψυχή της πόλης» και προσέλκυσαν πληθυσμό και επενδύσεις στην περιοχή. Ωστόσο άπαντες απογοητεύτηκαν από τις εξελίξεις, οι οποίες πυροδοτούν το τελικό χτύπημα για το κέντρο.

Το «κερασάκι» της κατρακύλας του αθηναϊκού κέντρου ήρθε από την κατάρρευση της θεσμικής λειτουργίας του κράτους την τελευταία τετραετία. Η πρέζα πωλείται ελεύθερα, το παρεμπόριο αποτελεί τον κανόνα, η «βιομηχανία» της νύχτας επιβάλλει τον δικό της νόμο, οι φορτοεκφορτώσεις γίνονται ανά πάσα ώρα και στιγμή, τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλα καταλαμβάνουν τον ελεύθερο χώρο, καθιστώντας το όλο περιβάλλον μη ελκυστικό για κατοικία και επιχειρηματικότητα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: