Το μεγάλο ψάρι τρώει το ... μικρό λέει ο λαό μας!
Μόνο που το μεγάλο ψάρι, στην περίπτωση του ρεπορτάζ της «Ρ.Α.», είναι οι μεγάλες τράτες που με τα σιδερένια δίχτυα τους, σαρώνουν κυριολεκτικά όλα τα ψάρια του βυθού της θάλασσας του Ρεθύμνου, από τα μεγάλα μέχρι τους γόνους.
Χθες το πρωί εμφανέστατα ενοχλημένοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς καλούσαν επανειλημμένως το τηλέφωνο της εφημερίδας μας για να καταγγείλουν 2 Χανιώτικες όπως υποστηρίζουν μεγαλο-τράτες οι οποίες από το πρωί έως αργά το απόγευμα κυριολεκτικά σάρωναν το βυθό έξω από το Ρέθυμνο, από το Πετρέ έως το Σφακάκι.
Αμέσως σπεύσαμε και παρακολουθήσαμε την μια εξ αυτών να "χτενίζει" τη περιοχή και την οποία δεν την χάσαμε από τα μάτια μας έως το σούρουπο σχεδόν. Πραγματικά μείναμε εντυπωσιασμένοι από το μένος με το οποίο η τράτα συνέχιζε, μέχρι την ώρα που τελικά και εμείς αποχωρήσαμε (σούρουπο), το καταστρεπτικό της για το Ρεθυμνιώτικο θαλάσσιο οικοσύστημα, έργο!
Λιμεναρχείο Ρεθύμνου
Σε ερώτηση που κάναμε στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου για να μας δώσει μια σαφή εικόνα περί της νομιμότητας του πλωτού αυτού μέσου αλιείας, ο Λιμενάρχης κ. Αντώνης Ορφανός μας παρέπεμψε στον προϊστάμενο της Λιμενικής Αστυνομίας κ. Δασκαλάκη, ο οποίος μας είπε ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα εξόδου του μοναδικού πλωτού μέσου που το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου έχει στη διάθεσή του, λόγω καιρού. Εμείς όμως δεν διαπιστώσαμε ουδώλως κακές καιρικές συνθήκες επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τις ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό από πλευράς Λιμενικού Σώματος.
Δεν είναι διόλου ενθαρρυντικό το στοιχείο ότι το Ρέθυμνο δεν έχει την δυνατότητα σε ένα "τεσσάρι" (δύναμη αέρα σε μποφώρ) να μην έχει την δυνατότητα το Λιμεναρχείο να επιχειρήσει έξοδο για έλεγχο.
Εφιστούμε τη προσοχή στην Ανωτέρα διοίκηση του Λιμεναρχείου και ενόψη της επερχόμενης καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, να φροντίσει ούτως ώστε να εξοπλίσει αποτελεσματικότερα το τοπικό μας Λιμεναρχείο και να παραχωρήσει τα κατάλληλα εργαλεία για την σωστή διενέργηση ελέγχων. Για αυτό το λόγο η εφημερίδα μας θα προχωρήσει και θα αποστείλει το παρών δημοσίευμα στην αρμόδια υπηρεσία στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με σκοπό να ενεργήσει τα δέοντα.
Επί τω πρακτέω
Πίσω στο θέμα μας τώρα, να πούμε ότι δεν ήταν λίγες όμως οι φορές που με οπτική μέτρηση από τους καταγγέλλοντες διαπιστώθηκε ότι η μια εκ των δύο τρατών παραβίαζε την νομοθεσία και ψάρευε κάτω των ορίων του ενός μιλίου που αυτή τη στιγμή (λανθασμένα) εφαρμόζεται από το ΥΕΝ.
Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτές οι τράτες αποτελούν το βασικό και ίσως και μοναδικό πλήγμα στο θαλάσσιο οικοσύστημα με τα γνωστά αποτελέσματα που είναι η σημαντική έλλειψη ψαριών στις Ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Κρητικό πέλαγος καθόσον τα βαριά δίχτυα τους δεν αφήνουν τίποτα και σαρώνουν τα πάντα έως ακόμα και το "γόνο" μην αφήνοντας ελεύθερη την αναπαραγωγή.
Ακόμα και οι θαλάσσιες χελώνες πέφτουν διαρκώς θύματα αυτής της ασύδωτης και καταστρεπτικής μορφής αλιείας.
Γνωστά σε όλους μας τα αποτελέσματα.
Κατάντια το γεγονός να τρώμε στην Ελλάδα, που άλλοτε έσφυζε από ψάρι, ψάρια εισαγωγής από Μαδαγασκάρη και Ατλαντικό. Το χειρότερο δε, είναι ότι τα πληρώνουμε στις ψαροταβέρνες με τιμή Ελληνικού στα 55 και 60 ευρώ το κιλό.
Στη διάρκεια του ρεπορτάζ της «Ρ.Α.» μας επισκέφθηκε στα γραφεία της εφημερίδας και είχαμε τη τύχη να συνομιλήσουμε με τον κ. Ηλία Κυριακάκη, τον άνθρωπο με την περίσσια γνώση και τις πολλές περγαμηνές.
Αντιπρόεδρος ερασιτεχνών αλιέων Ρεθύμνου, εκπρόσωπος του Νομού των επαγγελματιών αλιέων Ρεθύμνου & του Συλλόγου ψαροντουφεκάδων καθώς και εκπρόσωπος των ιδιοκτητών φουσκωτών σκαφών, για το θέμα των τρατών.
η εν λόγω τράτα εμφανέστατα "γονατισμένη"
στη πρύμνη της από το βάρος, ξύνει το βυθό
έξω από το Ρέθυμνο Διαπιστώσαμε ότι ο κ. Κυριακάκης αφενός είναι τεράστια πηγή γνώσης στο θέμα της αλιείας αλλά και της νομοθεσίας που διέπει αυτήν και βαθύτατα ενημερωμένος για την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και το τι συμβαίνει στα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Μας έκανε λόγο για την τραγελαφική καταστρατήγηση των Ευρωπαϊκών κανονισμών με σαφή σημάδια εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων.
Το βασικό ζητούμενο είναι η ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης της 5ης Μαρτίου 2008 (ΦΕΚ 368, τεύχος 2ο) του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντού, που προβλέπει την αλιεία με μηχανότρατες σε απόσταση ενός μιλίου από την ακτή. Η συγκεκριμένη απόφαση παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (Άρθρο 13 παρ.2 του Νόμου 1967/2006), που αφορά τα μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο.
Τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τι καταστρατηγείται στη χώρα μας
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο Νόμο, απαγορεύεται το ψάρεμα με μηχανότρατα εντός 1,5 ν.μ. από τις ακτές προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία και η διατήρηση των θαλασσίων οικοσυστημάτων και να προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως , όπου δηλαδή τα νερά είναι ρηχά, το όριο είναι τα 2,5 ν.μ.
Μετά την παρέκκλιση του Υπουργού από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, τον οποίο είχε υπογράψει και η Ελλάδα, το Σεπτέμβριο του 2008 ενημερώθηκαν σε σύσκεψη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνου, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου, ο αρμόδιος Αντινομάρχης και εκπρόσωποι των αλιέων του Νομού, οι οποίοι και κατανόησαν τον κίνδυνο και την καταστροφή που επιφέρει η αλιεία με μηχανότρατα, τόσο κοντά στην ακτή.
Επίσης ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλίας Λαμπίρης έχει καταθέσει δύο σχετικές ερωτήσεις στον κ. Κοντό και η Βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευαγγελία Πασχαλίδου μια σχετική αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής. Στήριξη υπήρξε και από το ΛΑΟΣ.
Εν τω μεταξύ, είχαν καταφτάσει στα νερά του Ρεθύμνου, αμέσως μετά την απόφαση του κ. Κοντού, 2 μηχανότρατες από τα Χανιά και 2 από την Αθήνα με σκοπό να καθαρίσουν όλα τα ζωντανά του βυθού και να "...μην αφήσουν λέπι", όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Αντιπρόεδρος κ. Κυριακάκης.
Το αποκορύφωμα είναι να βρίσκουμε πλέον στις ψαροταβέρνες, προς πώληση τους γόνους των ψαριών και των καλαμαριών, κάτι που είναι βεβαίως απαγορευτικό και άκρως αντι-οικολογικό.
Οι κινητοποιήσεις των συλλόγων αλιέων του Ρεθύμνου αλλά και επιστημονικών ινστιτούτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος, που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, δεν έχουν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.
Φαίνεται ότι τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που δεν αφήνουν με τίποτα να πράγματα να κυλήσουν ομαλά προς την σοφή κατεύθυνση.
Το τελευταίο τους χαρτί, με την ελπίδα ότι θα γίνει κάτι, φαίνεται να παίζουν τώρα οι σύλλογοι των αλιέων με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού «Αρχιπέλαγος» που θα καταφτάσει γύρω στις 15 με 20 Μαϊου.
Μέσω της Νομαρχίας Ρεθύμνου, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κυριακάκης, έχει κληθεί το ωκεανογραφικό ώστε να κάνει αρχικά μία οριοθέτηση του κόλπου και στη συνέχεια να προχωρήσει στην χαρτογράφησή του. Με αυτή την χαρτογράφηση, αφού φανεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο βυθός, υπάρχει και η πιθανότητα να απαγορευτεί η ακατάσχετη αλιεία στη θάλασσα του Ρεθύμνου. Για τη διαδικασία της χαρτογράφησης, ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργης Παπαδάκης υποσχέθηκε ότι η Νομαρχία θα παραχωρήσει 10.000 ευρώ.
Η γνωστή "πρεμούλα" που ταλανίζει εδώ και χρόνια τον άμοιρο αυτό τόπο βρήκε εφαρμογή & μεθόδους σύντομου "πλουτισμού" και στο θέμα της Αλιείας!
Το μόνο αποτέλεσμα λοιπόν που αποκόμισαν ήταν μια κλήτευση προς εμφάνιση στο κατάστημα του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου. Η κλήση έγινε στον κ. Κυριακάκη, ώστε να εξεταστεί ανωμοτί, (αν είναι δυνατόν!!) για παράβαση του άρθρου 184 του Π.Κ. προκειμένου να μην προχωρήσουν οι αλιείς σε έμπρακτη διαμαρτυρία με αποκλεισμό του κόλπου του Ρεθύμνου και την παρεμπόδιση των τρατών με τα σκάφη τους, ώστε να μην εισέλθουν στο όριο του 1,5 ν.μ. από την ακτή.
Έτσι λοιπόν, η καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος, συνεχίζεται και σήμερα ανενόχλητα και με γοργούς ρυθμούς. Κι αυτό συμβαίνει λόγω της απογοήτευσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλέον κανένα θετικό αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων, μιας και η αδιαφορία των υψηλά ιστάμενων πολιτικών παραγόντων είναι καθοδηγούμενη από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όπως μας κατήγγειλαν γεμάτοι θυμό και απόγνωση οι αλιείς του Ρεθύμνου.
Το αποτέλεσμα της καταστροφής της θαλάσσιας ζωής με την αλίευση και των γόνων των ψαριών που έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνισή τους από τη θάλασσα του Ρεθύμνου, θα έχει επιπτώσεις σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που τώρα ωφελούνται οικονομικά. Μπορεί μέχρι τώρα να βγαίνουν οι τράτες από το πρωί μέχρι να πέσει ο ήλιος και να μαζεύουν ότι βλέπουν να κινείται στα υπερσύγχρονα βυθόμετρά τους που έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύουν την κινητικότητα ακόμα και του ίδιου του πλαγκτόν. Σε λίγο όμως εξαιτίας της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς τους δεν θα υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για ψάρεμα σ αυτή τη θάλασσα γιατί θα έχει μείνει στέρφα.
Ας ευαισθητοποιηθούν λοιπόν οι φορείς. Ότι φαγώθηκε... φαγώθηκε!
Ας κάνουν πράξη τις εντολές που έχουν λάβει εγγράφως από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα διότι πρέπει να εναρμονιστεί τάχιστα η εγκύκλιος του Υ.Ε.Ν. πριν βρεθούμε για ακόμα μια φορά προ τετελεσμένου.
Εμείς σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε πάραυτα το ρεπορτάζ και θα ασκήσουμε όση πίεση μας επιτρέπουν οι δημοσιογραφικές μας "πένες" διότι το θέμα είναι ουσιώδους σημασίας για τα παιδιά μας και το μέλλον τους.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Κασιμάτης
Γράφει η Ελπίδα Δημακοπούλου
1 σχόλιο:
πρωτον γραφετε οτι σας λενε καποιοι για το συνμφερον τους....Μετα γραφετε χωρις καμια γνωση του θεματος και καταντατε το θεμα γελιο.. επαναλαμβανεστε μονο για το ρεθυμνο,τι εγινε αυτο ειναι σε ολη την ελλαδα?ή υπαρχουν συγγενιες και εκει..??
Δημοσίευση σχολίου