Το θέμα του επιδόματος εξομάλυνσης των συζευγμένων στρατιωτικών φέρνει στο προσκήνιο με έγγραφό του, ο Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ).
Με επιστολή που δημοσιοποιούν και αποστέλλον σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ζητούν από την υπηρεσία, εκτός της εξομάλυνσης εγγάμου, να καταβάλλεται η προσαύξηση τέκνων και στους δύο ένστολους συζύγους.
Όπως έχει κριθεί, οι διατάξεις της παρ. 6 β’ του άρθρου 11 του σχετικού (β) και των παρ. 4 και 5 του άρθρου 12 του σχετικού (γ), που απαγόρευαν τη διπλή καταβολή του οικογενειακού επιδόματος, σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ήταν υπάλληλοι του Δημοσίου ή νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή όταν ο ένας εξ αυτών ήταν υπάλληλος των εν λόγω υπηρεσιών και ο άλλος υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή μέρους του ιδιωτικού (τραπεζοϋπάλληλος κλπ.) θέτουσες ειδικές προϋποθέσεις για την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος στο ακέραιο στους εγγάμους υπαλλήλους ή προβλέπουσες την εν μέρει καταβολή του σ’ αυτούς, αντίκεινται στο άρθρο 21 παρ. 1 και 4 παρ. 1 του σχετικού (α) και ως εκ τούτου κρίθηκαν ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες (ΑΕΔ 3/2001, 3805/2001 Ολ. ΣτΕ, 6/2001 Ολ. ΑΠ). Κατόπιν των εν λόγω αποφάσεων, με το σχετικό (δ), η οικογενειακή παροχή καταβάλλεται πλέον και στους δυο συζύγους - υπαλλήλους, στρατιωτικούς κλπ.
2. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 51 του σχετικού (δ), ορίζεται ότι: «Πέρα από το μηνιαίο βασικό μισθό του προηγουμένου
άρθρου παρέχονται και τα εξής επιδόματα κατά μήνα: 1… 2. Οικογενειακή παροχή,
σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου αυτού.. 3. Εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών ποσού εκατόν τριάντα οκτώ ευρώ (138) για όλους τους
στρατιωτικούς εν γένει. Για τους έγγαμους χωρίς τέκνα που αναγνωρίζονται ως
προστατευόμενα μέλη της οικογένειας για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος, το ανωτέρω ποσό ορίζεται στα διακόσια εννιά ευρώ (209). Για εγγάμους ή διαζευγμένους ή σε διάσταση ή σε χηρεία ή αγάμους οι οποίοι έχουν τέκνα, που αναγνωρίζονται ως προστατευόμενα μέλη της οικογένειας για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος, το ποσό αυτό του επιδόματος ορίζεται σε διακόσια εβδομήντα εννιά (279). Σε περίπτωση συζύγων που αμείβονται και οι δύο με τις διατάξεις του παρόντος, τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας (τέκνα) λαμβάνονται υπόψη μόνο για τον έναν εξ αυτών.»
3. Όπως αποδέχεται και η Ελληνική Δικαιοσύνη [ιδέτε σχετικές (ε)], για τους ίδιους ως άνω λόγους, που αφορούν το οικογενειακό επίδομα και οι διατάξεις του άρθρου 51 παρ.3 εδ.δ΄ του σχετικού (δ), που υπαγορεύουν την καταβολή του επιδόματος εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών εγγάμου με τέκνα, τα οποία αναγνωρίζονται ως προστατευόμενα μέλη της οικογένειας για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος, στον ένα από τους δύο συζύγους στρατιωτικούς, αστυνομικούς,
πυροσβέστες και λιμενικούς, αντίκεινται στις προαναφερθείσες διατάξεις του
σχετικού (α).
4. Πολλά είναι τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι έγγαμοι με ένστολους συζύγους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς) και έχουν ανήλικα τέκνα, αλλά η Υπηρεσία τους καταβάλει μόνο το επίδομα εξομάλυνσης εγγάμου, χωρίς να τους καταβάλλει την προσαύξηση λόγω τέκνων, ένεκα του λόγου ότι την προσαύξηση αυτή τη λαμβάνει ο/η σύζυγός του που είναι επίσης ένστολος, με αποτέλεσμα να ωθούνται στα Ελληνικά Δικαστήρια, από τα οποία εν τέλει δικαιώνονται, για το αυτονόητο, σπαταλώντας ένα όχι ευκαταφρόνητο
ποσό σε δικηγορικές αμοιβές και δικαστικές δαπάνες
5. Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας και του δικαίου, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε εάν υφίσταται πρόθεσή σας για κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με τα ως άνω.
6. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συνεργασία.
7. Το κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προς τα οποία αποστέλλεται το παρόν, παρακαλούνται για την κατά την κρίση τους υποβολή σχετικής ερώτησης στο Ελληνικό κοινοβούλιο, προς τα αρμόδια υπουργεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου