Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ναυτιλία: Τα οράματα, τα επικοινωνιακά τρυκ και το αδιέξοδο

email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com
Διάχυτος είναι ο εκνευρισμός στην ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια, όχι μόνο για την αντιμετώπιση που έχει από την κυβέρνηση της χώρας τους τελευταίους 15 μήνες, αλλά και για την επικοινωνιακή πολιτική που ασκούν τα στελέχη της, εις βάρος της ελληνικής ναυτιλίας.
Τα γεγονότα που ξεχείλισαν το ποτήρι εξελίχθηκαν μετά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών την προηγούμενη εβδομάδα. Πολύ σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού εφοπλισμού βρέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση. Οι Γιάννης Λύρας, Μιχάλης Χανδρής, Πάνος Λασκαρίδης, Θεόδωρος Βενιάμης, Γιώργος Γράτσος, Ματθαίος Λως και Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος συναντήθηκαν για τον πρωθυπουργό για περισσότερο από μία ώρα.

Οι έλληνες εφοπλιστές εξέφρασαν μεν τις επιφυλάξεις τους για τα όσα έχει «περάσει» ο διοικητικός φορέας της ελληνικής ναυτιλίας εδώ και 16 μήνες, με τα πήγαινε έλα των αρμοδιοτήτων και του Λιμενικού Σώματος.

Άλλωστε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Γράτσος πρόσφατα δήλωσε ότι «στις δύσκολες αυτές περιστάσεις το σταθερό λειτουργικό πλαίσιο, η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και η διατήρηση της τεχνογνωσίας και του δυναμισμού των ναυτιλιακών εταιρειών προέχουν, ούτως ώστε η ελληνόκτητη ναυτιλία να συνεχίσει να είναι ισχυρή».
Όμως οι έλληνες εφοπλιστές συζήτησαν με τον πρωθυπουργό και για τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική ναυτιλία άμεσα με επιτυχία, με βασικότερο από όλα τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης.
Το κλίμα μετά το τέλος της συνάντησης ήταν συγκρατημένα αισιόδοξο, αφού και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα βασικά Τα προβλήματα της χώρας είναι τεράστια και είναι αναγκαίο να συμπλεύσουν όλες οι δυνάμεις για να βγούμε από την καταιγίδα.

Χαμένοι στη μετάφραση

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός ΘΥΝΑΛ Γιάννης Διαμαντίδης που συμμετείχε στη συνάντηση ανέφερε σε δηλώσεις του ότι όλα πήγαν καλά και ότι ο πρωθυπουργός της χώρας άκουσε με προσοχή τις απόψεις του ελληνικού εφοπλισμού. Παρέπεμψε σε περισσότερες ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή, ο οποίος όμως στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών παρέπεμψε και αυτός με τη σειρά του στον κ. Διαμαντίδη.
Ο ΥΘΥΝΑΛ στις δηλώσεις του ανέφερε: «Η ναυτιλία είναι ο βασικότερος μοχλός ανάπτυξης της πατρίδας μας, οικονομικός και μέσα στο πλαίσιο αυτό η Ενωση έθεσε τις απόψεις της σε όλα τα προβλήματα που την απασχολούν και βεβαίως ο κ. πρωθυπουργός, με πολύ καλό τρόπο και με πολύ ανοιχτό μυαλό, άκουσε τις απόψεις τους. Συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα. Και συμφωνήσαμε στο βασικότερο, να υπάρχει μια συνεχής συνεργασία και επαφή, ο πρωθυπουργός και η Ένωση μέσω του υπουργείου, για την υλοποίηση όλων αυτών των στόχων που βάλαμε».


Οι διαρροές

Στη συνέχεια μετά και την ασυνεννοησία που υπήρξε στο επικοινωνιακό κομμάτι, άρχισαν οι διαρροές. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε προς το περιβάλλον του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, ήταν αν η ΕΕΕ επανέθεσε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση της για επαναδημιουργία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μαζί με το Λιμενικό Σώμα. Η απάντηση ήταν ότι ο πρωθυπουργός άκουσε τους έλληνες εφοπλιστές με ανοικτό μυαλό. «Δεν είμαστε δογματικοί» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες προσέθεσε ότι αν μπορεί να προχωρήσει ξανά σε διορθωτικές κινήσεις αν το σύστημα δεν λειτουργήσει. Η πλευρά Διαμαντίδη παρουσίασε τον Πρωθυπουργό διαλλακτικό και συζητήσιμο για όλα τα θέματα.


Τα οράματα

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου κάτω στη Δραπετσώνα έγινε η τελετή παράδοσης παραλαβής αρχηγού Λ.Σ. Ο ναύαρχος πλέον εν αποστρατεία πρώην αρχηγός Θανάσης Μπούσιος, ο οποίος είχε παραιτηθεί τρεις μήνες νωρίτερα, παρέδωσε στο νέο αρχηγό αντιναύαρχο Κώστα Σούλη. Την παράσταση έκλεψαν από τον νέο αρχηγό, ο πρώην αρχηγός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής με την λεκτική κόντρα που είχαν κατά τις ομιλίες τους.
Την αρχή έκανε ο κ. Μπούσιος ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από την τελευταία επιλογή της κυβέρνησης να διαχωρίσει την ελληνική ναυτιλία από το Λιμενικό Σώμα.
Ο πρώην αρχηγός δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραγνωρίζει το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου που το δημιούργησε. Προσέθεσε ότι: «Για τη δική μου αντίληψη, η στρατιωτική τάξη και πειθαρχία, που διέπει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, που δεν γνωρίζει ωράρια, ο σεβασμός που εμπνέει η στολή και η ενσυνείδητη υπακοή σε μια δομημένη ιεραρχία, σε συνδυασμό με τη μόνιμη, συγκροτημένη, συνδυασμένη συμβολή αυτού του έμπειρου, εκπαιδευμένου και εξειδικευμένου προσωπικού στη διαμόρφωση των πολιτικών βουλήσεων και επιλογών, τόσο για τη ναυτιλία όσο και για την ασφάλεια και την τάξη στα λιμάνια και τις ελληνικές θάλασσες, όπως και για την εφαρμογή, αλλά και για τον έλεγχο εφαρμογής αυτών των πολιτικών επιλογών, αποτελούν ένα υποδειγματικό μοντέλο και διαμορφώνουν στοιχεία εθνικής ισχύος».

Η απάντηση

Ο κ. Παπουτσής που ανέβηκε στο βήμα τελευταίος έδωσε τη δική του τελεσίδικη απάντηση, η οποία όμως έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα όσα ανέφερε το περιβάλλον του ΥΘΥΝΑΛ μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εφοπλιστές. Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη ανέφερε για το Λιμενικό Σώμα ότι η τελετή παράδοσης παραλαβής σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης. «Γιατί η αλλαγή της ηγεσίας συμπίπτει με τη νέα δομή, τη νέα λειτουργία, τη νέα αποστολή του Λιμενικού Σώματος, όπως αποφάσισε και δρομολόγησε η πολιτική ηγεσία, που εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία», υπογράμμισε ο υπουργός. Απέναντι στο όραμα Βενιζέλου έβαλε το όραμα του σημερινού Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. «Το όραμα του σημερινού πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στον 21ο αιώνα είναι το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή να έχει το δικό της ρόλο, τη δική της συμβολή στο δόγμα εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: