Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ψήφιση Σχεδίου Νόμου για σύσταση Αρχηγείου Λ.Σ.-Ε.Α.

Πειραιάς, 24-02-2011
Αριθμ. Πρωτ.: 09/11


Συνάδελφοι,

Στις 22-02-2011, ολοκληρώθηκε η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου για την σύσταση και λειτουργία Αρχηγείου Λ.Σ. Το Νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την Κυβερνητική πλειοψηφία και καταψηφίστηκε επί της Αρχής, αλλά και επί των σημαντικότερων άρθρων του από το σύνολο των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Αυτό σε συνδυασμό με τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν από το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, επιβεβαιώνει την βασιμότητα των επιχειρημάτων μας, για τις λανθασμένες επιλογές της Κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

Φυσικά, θα πρέπει εξαρχής να τονίσουμε ότι επικροτούμε την ίδρυση και λειτουργία Αρχηγείου Λ.Σ. και αναγνωρίζουμε ότι στον υπόψη νόμο εμπεριέχονται πολλές θετικές ρυθμίσεις όπως η αλλαγή του συστήματος προμηθειών, η σύσταση παγίας προκαταβολής για άμεση αντιμετώπιση δαπανών, η ρύθμιση αξιοκρατικότερου συστήματος προσλήψεων, η ρύθμιση για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων με ανταποδοτικούς πόρους, η ρύθμιση για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων των στελεχών Λ.Σ. για ενέργειες τους κατά την εκτέλεση Υπηρεσίας, η ρύθμιση για την επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης σε μη συμβεβλημένα με το Δημόσιο νοσοκομεία, κλινικές, ιδρύματα με κοστολόγηση των δαπανών ανάλογη του τιμολογίου του Δημοσίου.

Συγχρόνως όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε την ανάγκη για γρήγορη προώθηση Π.Δ. που αφορούν την άμεση χρηματοδότηση του Σώματος για προσλήψεις, την ενίσχυσή του σε χερσαία και πλωτά μέσα, υλικοτεχνική υποδομή καθώς και την κάλυψη εκκρεμοτήτων οικονομικής φύσεως, ώστε να αξιοποιηθεί άριστα το ανθρώπινο δυναμικό που προσφέρει τόσα χρόνια πέρα και πάνω από τα όριά του.

Διαφωνούμε όμως κάθετα, με την συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων του Λ.Σ., όπως αυτές αποτυπώνονται σε άλλα άρθρα του Νόμου, όχι γιατί επιδιώκουμε από αυταρέσκεια να διατηρήσουμε ένα «μεγάλο Λ.Σ.» αλλά γιατί οι νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργούν πρόσθετες δυσλειτουργίες και συναρμοδιότητες.

Για άλλη μια φορά, από την συζήτηση του Σχεδίου Νόμου προέκυψαν αβίαστα συμπεράσματα και δημιουργήθηκαν εκ νέου απορίες για τους πραγματικούς λόγους της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να προβεί στην διάσπαση ενός οργανισμού που εξυπηρετούσε την εμπορική ναυτιλία και τον Έλληνα ναυτικό ως one-stop shop.

Ακούσαμε από την Κυβερνητική πλευρά ότι το Λ.Σ. για ενενήντα χρόνια τίμησε με την προσφορά του την πατρίδα. Τίμησαν τον όρκο τους όλα τα στελέχη και όλοι οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος σε όλες τις φάσεις της λειτουργίας του. Εργάστηκαν με μεθοδικότητα για να συνδράμουν στις προσπάθειες των ανθρώπων της θάλασσας, του εφοπλισμού και της ναυτεργασίας, για το χτίσιμο αυτού του θαυμαστού οικοδομήματος της ελληνικής ναυτιλίας, στον τομέα που η χώρα μας προβάλλει ως παγκόσμια υπερδύναμη. Αφού λοιπόν αυτό γίνεται αποδεκτό, γιατί θα έπρεπε να υπάρξει αυτή η μεταβολή, δηλαδή η αποκοπή της αποστολής του Λιμενικού Σώματος από τη ναυτιλία; Η επιχειρηματολογία, ότι με αυτό τον τρόπο, υπηρετείται καλύτερα το δόγμα της ενιαίας αντιμετώπισης των θεμάτων αστυνόμευσης και ασφάλειας προς όφελος του Έλληνα πολίτη, δεν μας πείθει, καθώς η αποκοπή από τη ναυτιλία εφαρμόζεται επιλεκτικά μόνο στις διοικητικές και όχι στις περιφερειακές υπηρεσίες.

Το Λιμενικό Σώμα, για ένα αιώνα, ήταν και αστυνομία και ασφάλεια και ναυτιλία και σε όλα αυτά ανταποκρινόταν, κατά γενική ομολογία, με επιτυχία. Αυτό σπούδαζαν καθημερινά τα στελέχη του, στις κεντρικές υπηρεσίες, στα Λιμεναρχεία εσωτερικού και εξωτερικού, στα πλωτά, στα εναερία, στα χερσαία μέσα που διέθετε, στη θάλασσα, στα λιμάνια, παντού. Αυτό έμαθαν, αυτό αγάπησαν και αυτό επιθυμούν να συνεχίσουν να πράττουν.

Η ΠΕΑΛΣ επιλέγοντας σταθερά, το ρόλο να είναι χρήσιμη και όχι αρεστή, θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα που είναι βέβαιο ότι θα ανακύπτουν διαρκώς από το θολό αυτό νομικό πλαίσιο των συναρμοδιοτήτων, προσδοκώντας, στο μέλλον, στην επίλυσή τους.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος ΜΑΝΩΛΟΥΔΗΣ Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: