Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΑΙΩΡΕΙΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ Υ.Ε.Ν.

NEXTOK ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Με τον πιο πάνω τίτλο και με υπότιτλο: Κινδυνεύουν ζωές από την "ακέφαλη" Κ.Ε.Δ στις 14 Μαρτίου 2010 η υπογράφουσα είχε παρουσιάσει ρεπορτάζ στο ΣΚΑΙ και στο Attica Press αφού προηγήθηκε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο: «Στον ...αέρα κινδυνεύει να βρεθεί το «Υπουργείο Ναυτιλίας». Δυστυχώς είναι η τρίτη φορά μέσα στους μήνες που μεσολάβησαν, όπου το κτήριο του πρώην Υπουργείου Ναυτιλίας (νυν ΥΘΥΝΑΛ) υπέστη black out και το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης βυθίστηκε στο σκοτάδι.

Τότε υπήρξε μία αντίδραση από πλευράς Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, που πήρε πάνω της τη σχετική "αδυναμία" με τη πρόφαση ότι δεν είχε οριστεί ακόμα επικεφαλής στο Διοικητικό της Συμβούλιο.
Για την ιστορία παραθέτουμε το δεύτερο ρεπορτάζ καθώς το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου, μέσα σε καταιγίδα που έπληξε τον Πειραιά με ισχυρή βροχόπτωση, κατέρρεύσε ξανά το ηλεκτρονικό σύστημα του κτιρίου.

Δημοσίευμα της 14ης Μαρτίου (ευτυχώς είχε αναδημοσιευθεί από την ΠΕΑΛΣ)
Στο υπουργείο Οικονομικών επιρρίπτει την ευθύνη της εγκατάλειψης του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, αφού με τη λήξη της σύμβασης τεχνικής διαχείρισης του κτιρίου, τα συστήματα του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης και του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας, να μην υπάρχει δυνατότητα παροχής βοήθειας σε πολίτες που κινδυνεύουν και οι Υπηρεσίες να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τις παράνομες δραστηριότητες στη θάλασσα.
Με αφορμή δημοσίευμα του Atticapress.gr της 10ης Μαρτίου 2010, («Στον ...αέρα κινδυνεύει να βρεθεί το «Υπουργείο Ναυτιλίας») o κ. Θεόδωρος Κυριαζόπουλος, διευθυντής έργων στην Κ.Ε.Δ. επιβεβαίωσε, ότι το κτίριο βρίσκεται χωρίς τεχνική και ηλεκτρονική υποστήριξη από 28 Φεβρουαρίου 2010, διευκρινίζοντας ότι οφείλεται στο γεγονός πως η Κ.Ε.Δ. είναι «ακέφαλη» και δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατακύρωση διεθνούς διαγωνισμού.
Μάλιστα διευκρίνισε ότι ο διαγωνισμός προβλέπει πως ο ανάδοχος θα αναλάβει το έργο για πέντε χρόνια. Υποστήριξε, επίσης, ότι η Κ.Ε.Δ. δεν οφείλει ούτε ευρώ σε αναδόχους, ωστόσο πρόσθεσε ότι αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής κεφάλαιο που έχει καταβληθεί από την ΚΕΔ προς εργολάβους και εταιρίες, δεν της πιστώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα για το θέμα του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας, η Κ.Ε.Δ. έχει αποπληρώσει την εταιρία που είχε αναλάβει την τεχνική-ηλεκτρονική υποστήριξη, δηλαδή την COFELY (πρώην AXIMA), αλλά δεν μπορεί να κατακυρώσει τον ήδη ολοκληρωμένο διαγωνισμό, επειδή δεν ορίστηκε ακόμα πρόεδρος στο Δ.Σ. της, αλλά και εξ αιτίας του ότι δεν δύναται να συνεχίσει επ' αόριστον τις πληρωμές, χωρίς να εισπράττει τα ανάλογα κονδύλια από το Υπουργείο Οικονομικών.
Πιο αναλυτικά, ο Διευθυντής Διοίκησης Έργων & Τεχνικής Διαχείρισης δήλωσε στο Atticapress.gr 1. Η Κ.Ε.Δ., μετά από αίτημα του τέως Υπουργού ΕΝΑΝΠ (10.12.2007) για απρόσκοπτη λειτουργία των ειδικών Η/Μ εγκαταστάσεων του κτιρίου προέβη στη διενέργεια διαγωνισμών με διαπραγμάτευση για την κάλυψη των αναγκών προσωρινής Τεχνικής Διαχείρισης του κτιρίου και διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση της αντίστοιχης σύμβασης, 5ετούς διάρκειας.
Το αντικείμενο της Τεχνικής Διαχείρισης περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της λειτουργίας, συντήρησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και επιλεγμένων οικοδομικών στοιχείων στα κτίρια και στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και υπηρεσιών καθαρισμού και απολύμανσης τους, καθ' όλη τη διάρκεια της Σύμβασης. Στις 10.09.2008 διενεργήθηκε ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την ανάθεση της σύμβασης 5ετούς Τεχνικής Διαχείρισης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε ολοκλήρωση, έχει διενεργηθεί η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών (τρίτο και τελικό στάδιο), έχει συνταχθεί απορριπτικό πρακτικό γνωμοδότησης της αρμόδιας Επιτροπής Διαγωνισμού κατά μιας υποβληθείσας ένστασης (απεφάνθη θετικά και το Τεχνικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ. κατά την 25η συνεδρίασή του στις 14.09.2009) ενώ, τέλος, εκκρεμεί η εκδίκαση της σχετικής ένστασης και η ανακήρυξη του επιτυχούς αναδόχου από το Δ.Σ./Κ.Ε.Δ., όπου δεν πραγματοποιούνται συνεδριάσεις γιατί ορισμένα μέλη του έχουν υποβάλει την παραίτηση τους και δεν υφίσταται νόμιμη συγκρότηση του. Οι προσωρινές συμβάσεις Τεχνικής Διαχείρισης έληξαν 01.03.2010 και δεν έχει αποφασισθεί νέα ανάθεση προσωρινής τεχνικής διαχείρισης από 02.03.2010 μέχρι την ολοκλήρωση του ανοικτού-διεθνούς διαγωνισμού.
2. Όσον αφορά την χρηματοδότηση, τόσο για την προσωρινή όσο και για τη μετέπειτα κανονική τεχνική διαχείριση, έχουν συνταχθεί τεχνικά δελτία, τα οποία έχουν αποσταλεί από το ΥΕΝΑΝΠ προς το Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη της χρηματοδότησης των υπηρεσιών στη ΣΑΕ 089/5 ΠΔΕ/ΥΕΝΑΝΠ.
Μέχρι εγκρίσεως των σχετικών κονδυλίων, η χρηματοδότηση των συμβάσεων προσωρινής τεχνικής διαχείρισης έγινε από πόρους του Δημοσίου που διαχειρίζεται η Κ.Ε.Δ. και έχουν εξοφληθεί όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στους αναδόχους των συμβάσεων. Τις μη οικονομικές υποχρεώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας προς την COFELY (πρώην AXIMA) επιβεβαίωσε και ο Εμπορικός διευθυντής της εταιρίας, κ. Στέλιος Στηπίδης. «Από την Κ.Ε.Δ. και την Κυβέρνηση εξαρτάται το πότε θα αποκατασταθεί η ασφάλεια στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη», δήλωσε ο κ. Στηπίδης. Ιδιωτικός «πόλεμος» και ...μαύρη εργασία;
Στο μεταξύ, από το ρεπορτάζ προέκυψαν πληροφορίες ότι από το διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε, μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρία ENET-PLM Hellas η οποία στο παρελθόν παρείχε τις υπηρεσίες της στο ΥΕΝ, διαδοχικά με την AXIMA. Η ENET-PLM Hellas συγκέντρωσε συνολικό βαθμό 89,11 και ακολούθησε η εταιρία ΑΧΙMA Services A.E. με συνολικό βαθμό 84,14 Αξίζει να σημειωθεί ότι η AXIMA Services A.E. αξιολογήθηκε από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού, με σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία έναντι της Κοινοπραξίας ΕΝΕΤ-PLM Hellas. Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης οικονομικής διαφοράς ανάμεσα στις δύο προσφορές, κρίθηκε ότι η πλέον συμφέρουσα τεχνικοοικονομικά προσφορά είναι αυτή της Κοινοπραξίας ENET - PLM Hellas. Από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, η Κοινοπραξία HOCHTIEF F.M. - ERETBO A.E. αξιολογήθηκε με συνολικό βαθμό 77,75 ενώ η εταιρία J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. με 69,14.
Μετά από την εξέλιξη αυτή, η COFELY (πρώην ΑΧΙΜΑ) υπέβαλε ένσταση επειδή εκτιμά ότι η εξαιρετικά χαμηλή προσφορά που έδωσε η ENET-PLM Hellas, δεν θα της επιτρέψει να παρέχει τις νόμιμες αμοιβές στους υπαλλήλους που θα χρεωθούν το έργο. Εμμέσως πλην σαφώς, η COFELY κάνει λόγο για ένα μειοδότη που θα παρέχει υπηρεσίες στο ΥΕΝ με «μαύρη εργασία» των υπαλλήλων της, αφού θα αμείβονται με λιγότερα των 700 ευρώ μηνιαίως. Το θέμα αυτό θα κληθεί με μια απλή απόφαση να λύσει ο πρόεδρος της ΚΕΔ, εάν και όταν διοριστεί, γιατί στο μεταξύ υπάρχουν φόβοι, ότι θα πάρει αρκετό χρόνο ακόμα, καθώς φημολογείται η πρόθεση της κυβέρνησης να ενοποιήσει την Κ.Ε.Δ. με τα Ολυμπιακά Ακίνητα και την Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων.
 Σε τελική ανάλυση κάθε μέρα, που περνά χωρίς να κλείσει η υπόθεση, είναι προφανώς θέμα τύχης για τους φορολογούμενους πολίτες, ότι δεν «έσβησε» ακόμα το ΥΕΝ. Ωστόσο, διερωτάται κανείς, πόσες άλλες Υπηρεσίες μπορεί να είναι στον «αέρα» εξ αιτίας αυτής της, φαινομενικά, «μικρής» αδυναμίας της Κυβέρνησης.
Σήμερα, ποια να είναι άραγε η δικαιολογία;

Θεοδοσία Κοντζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: