Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΣΤΟ ΛΣ

NEXTOK

Με αναδρομική ισχύ από τον Απρίλιο του 2010, υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την αποστρατεία των τριών αξιωματικών του Λιμενικού οι οποίοι είχαν προαχθεί παραμονές της φυγής του τέως Αρχηγού Αθανάσιου Μπούσιου.
Το θέμα μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί πλέον ως "ανέκδοτο" αλλά ωστόσο, επηρεάζει πολλούς
πλέον τομείς μεταξύ των οποίων είναι και η πολιτική. Φθάνει να θυμηθούμε συνοπτικά ότι αρκετοί αξιωματικοί δήλωσαν παραίτηση μέσα στο 2010 εξ' αιτίας της ανασφάλειας που προέκυψε, μετά τους φόβους περί περικοπών των συντάξεων, των εφάπαξ κλπ.

Πέντε από τους αξιωματικούς - μετά από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης - αποφάσισαν να ζητήσουν την επαναφορά τους στο Σώμα, αξιοποιώντας συγκεκριμένο νόμο που διευκόλυνε και άλλους ένστολους.
Όταν επανήλθαν ήταν Αύγουστος του 2010. Είχε παρέλθει λοιπόν ο Μάρτιος όπου έγιναν οι κρίσεις των συναδέλφων τους και αυτοί λογικά διεκδίκησαν το αυτονόητο και ότι θα διεκδικούσε ο κάθε λιμενικός στη θέση τους, δηλαδή να κριθούν άμεσα όπως θα κρίνονταν τον Μάρτιο του 2010 και είτε να αποστρατευθούν είτε να μείνουν στάσιμοι ή να τους δοθεί βαθμός.

Για λόγους αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής, ο τέως Αρχηγός του Λιμενικού, Αθανάσιος Μπούσιος, προέβαλε σειρά δικαιολογιών για να μην προβεί στις κρίσεις των τεσσάρων αξιωματικών ( ο 5ος ήταν εκτός διαδικασίας). Αποφάσισε όμως να τους προάγει τελικά, την παραμονή της φυγής του από το Λιμενικό παρά το γεγονός ότι γνώριζε τόσο ο ίδιος όσο και ο τυπικά μέχρι τότε προϊστάμενός του Υπουργός Διαμαντίδης, ότι την απόφαση πλέον θα την έπαιρνε εντός των επόμενων ημερών ο κ. Παπουτσής, ως ο νέος πολιτικός προϊστάμενος του Λιμενικού.

Αυτό μπορεί μεν να ικανοποίησε τους κριθέντες, όμως άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος προκειμένου να εκδικηθεί - ναι καλά το γράφουμε : να εκδικηθεί - τον συνάδελφό του Διαμαντίδη, κατέθεσε προσφυγή κατά της προαγωγής των τριών αξιωματικών.

Εδώ ας κάνουμε μια παρένθεση, γιατί κατά τον κ. Παπουτσή, καλώς προήχθη ο ένας εκ των τεσσάρων, άρα στο στόχαστρό του έμειναν οι τρεις. Αυτό προφανώς θα το αξιοποιήσουν οι αποστρατευθέντες εάν αποφασίσουν να προσφύγουν κατά της τελευταίας απόφασης που μάλλον είναι πολύ πιθανόν.

Εδώ όμως υπάρχει ένα μπέρδεμα - άποψη της υπογράφουσας - που προφανώς ούτε και η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν αναγνώρισε, καθώς δεν υπάρχει νόμος που να αιτιολογεί την προσφυγή κατά της θετικής κρίσης. Αντίθετα υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι ο αξιωματικός μπορεί να προσφύγει εάν κριθεί δυσμενώς.

Ελλάδα όμως εδώ και όλα γίνονται. Ίσως και ο κ. Παπουτσής να διαπίστωσε ότι ήταν "άκυρη" η υπογραφή που έβαλε ο Αρχηγός - αφού η παραίτησή του είχε γίνει δεκτή - έστω κι αν δεν είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, ή ότι άκυρη ήταν η υπογραφή του κ. Διαμαντίδη, αφού ..... ποιος ξέρει;

Το θέμα είναι ότι για πρώτη φορά στο Λιμενικό Σώμα και γενικότερα στα Σώματα Ασφαλείας, ο υπουργός καταφέρνει να ακυρωθεί η προαγωγή τριών αξιωματικών. Τους αποστρατεύει μάλιστα με υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναδρομικά από το 2010 και με τον τρόπο αυτό τους δίνει μια σειρά προνομίων για τα οποία θα μιλήσουμε σε άλλη ανάρτηση π.χ. ότι η σύνταξή τους θα είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή τους αμοιβή! Και φυσικά το ..σήριαλ, συνεχίζεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: