Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Γ. Ραγκούσης: Δεν θα καταργηθούν τα ειδικά μισθολόγια

Από το “στρατιωτικό μισθολόγιο” θα εξαιρεθούν κάποιες ειδικότητες,όπως των ένστολων οικονομικών οι οποίοι θα ενταχθούν στα “πολιτικά” μισθολόγια των αντίστοιχων ειδικοτήτων !!!!!

Σύντομα θα ξεκινήσει ο διάλογος με στόχο την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, το οποίο αποτελεί μια από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης: «Θα αρθούν οι ανισότητες στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με εξομοίωση στο μέσο όρο. Υπάρχουν ειδικά μισθολόγια που από τη φύση τους δεν μπορούν να καταργηθούν όπως των δικαστικών. Θα υπάρξει εξομοίωση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στο θέμα των ωρών εργασίας. Το νέο μισθολόγιο θα είναι δίκαιο, σύγχρονο και θα επιτρέπει την κινητικότητα των υπαλλήλων»....

Επίσης ο κ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε ότι δεν θα καταργηθούν τα ειδικά μισθολόγια και έκανε λόγο για άρση μισθολογικών ανισοτήτων ιδίων κατηγοριών υπαλλήλων με στόχο τη σύγκλιση.
Σύφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης για περίπου “15 ειδικά μισθολόγια που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο (στρατιωτικοί, δικαστικοί, διευθυντές ΕΣΥ κλπ) «θα καταλήξουμε σε ένα μισθολόγιο το οποίο θα έχει ενιαία και κοινή λογική στο εσωτερικό του, αλλά το οποίο δεν θα είναι δυνατόν να μη διακρίνει τις διαφορές από αντικείμενο σε αντικείμενο, από ευθύνη σε ευθύνη και από μία σειρά άλλων παραμέτρων».

Επίσημανε δε πως, από το “στρατιωτικό μισθολόγιο” θα εξαιρεθούν κάποιες ειδικότητες,όπως των ένστολων οικονομικών οι οποίοι θα ενταχθούν στα “πολιτικά” μισθολόγια των αντίστοιχων ειδικοτήτων !!!!!

Πηγή: ΝΕΤ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κατηγορηματική δήλωση Μπεγλίτη ότι οι στρατιωτικοί δεν θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου,δεν προκάλεσε την αναμενόμενη ανακούφιση. Μπορεί αρχικά οι στρατιωτικοί να είχαν αντιμετωπίσει αρνητικά την προοπτική ένταξής τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο,περισσότερο γιατί δεν γνώριζαν τι ακριβώς θα προέβλεπε.
Ωστόσο όσο περισσότερες πληροφορίες διέρρεαν τόσο το κλίμα άλλαζε και τελικά υπάρχει μία σημαντική μερίδα στρατιωτικών που υποστηρίζει ότι η εξαίρεσή τους από το μισθολόγιο ενδέχεται να αποδειχτεί αρνητική εξέλιξη.
Κι αυτό γιατί οι στρατιωτικοί θα εξακολουθήσουν να "ελπίζουν" στα επιδόματα ή μάλλον να είναι έρμαια αυτών. Επιδόματα που όπως απέδειξε και η πολύ πρόσφατη ιστορία κόβονται ανά πάσα στιγμή.
Είναι δεδομένη η θέση που εκφράζει και ο ΣΥΣΜΕΔ, ότι οι στρατιωτικοί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία ,ισότιμα με τους άλλους εργαζόμενους,όχι μόνο στις υποχρεώσεις,αλλά στα δικαιώματα και φυσικά στις αποδοχές.
Αντιθέτως,ειδικά η σημερινή ηγεσία του ΥΕΘΑ,έχει σταθερά επιλέξει να διαχωρίσει πλήρως τους στρατιωτικούς από τους υπόλοιπους δημοσίους υπάλλήλους ,χρησιμοποιώντας τους πολύ συχνά και ως "αρνητικό παράδειγμα" προς τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Η προσπάθεια που έγινε τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, να παρουσιαστούν οι ένστολοι περίπου ως οι απόλυτοι προνομιούχοι του δημοσίου, ήταν ανεπανάληπτη. Ακόμη και σήμερα που οι στρατιωτικοί έχουν υποστεί τις πιο δραματικές περικοπές αποδοχών από οποιοδήποτε άλλο κλάδο, η προσπάθεια να συντηρηθεί ο μύθος των "προνομιούχων",συνεχίζεται αν και σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Ανώνυμος είπε...

Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ΝΕΤ, 15/03/2011
«κα ΣΤΑΗ:
Κύριε Ραγκούση, υπάρχουν περίπου 300.000 υπάλληλοι του δημοσίου οι οποίοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, έτσι δεν είναι; Δικαστικοί, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωμάτες και άλλοι.
Τι θα γίνει με αυτούς;
κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Κοιτάξτε, υπάρχουν, τα περισσότερο αν όχι όλα τα ειδικά μισθολόγια δεν μπορούν να καταργηθούν γιατί στη βάση τους στην πραγματικότητα αφορούν πολύ ειδικές κατηγορίες στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Δηλαδή για παράδειγμα τον γιατρό δεν μπορείς να τον εξομοιώσει με κάποιας άλλης ειδικότητας δημόσιο υπάλληλο.
Αυτό όμως που θα κάνουμε είναι το μισθολόγιο στο δημόσιο να έχει ενιαία λογική. Άρα, ο γιατρός είτε είναι στο ΕΣΥ, είτε για παράδειγμα στους Δήμους, υπάρχουν ιατρεία των Δήμων, είτε ο γιατρός είναι κάπου αλλού, ο γιατρός να αμείβεται με τις ίδιες αποδοχές.
Επίσης να διευκρινίσω με την ευκαιρία ότι ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις μας να καταργήσουμε ειδικά μισθολόγια που επίσης, ξαναλέω, είναι από τη φύση τους είναι τελείως ξεχωριστά. Οι δικαστικοί με ποιον να εξομοιωθούν;
κα ΣΤΑΗ:
Όπως ας πούμε δικαστικών, στρατιωτικών;
κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Δεν μπορούν, από τη φύση τους, αυτά τα μισθολόγια να καταργηθούν διότι ακριβώς δεν μπορείς να βρεις ή να εξομοιώσεις τον ρόλο ή την ευθύνη ενός δικαστικού με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο υπάλληλο, εξ αντικειμένου.
Αλλά να σας φέρω ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε τι σημαίνει, όμως, ενιαία λογική του μισθολογίου, ότι όταν θα έχεις, όμως, ένα οικονομολόγο ένστολο, ο οποίος εργάζεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτός δεν μπορεί κατά κανόνα να αμείβεται με διαφορετικό τρόπο από ένα οικονομολόγο ο οποίος δεν είναι ένστολος, είναι πολίτης, ο οποίος εργάζεται σε ένα Υπουργείο, παραδείγματος χάριν στο Υπουργείο Οικονομικών.
κα ΣΤΑΗ:
Οπότε θα υπάρξει εξομοίωση στο ειδικό μισθολόγιο, ας πούμε. Αυτό μου λέτε τώρα.
κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Θα υπάρξει αυτή η πολύ δύσκολη προσπάθεια να επικρατήσει μία ενιαία λογική χωρίς την κατάργηση των ειδικών μισθολογίων που από τη φύση τους δεν μπορούν να μην υπάρχουν.»

armyalert.blogspot.com