Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Συνάντηση με τον Βενιζέλο ζήτησαν τα στελέχη τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας...

email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com
Άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ζήτησε το σύνολο σχεδόν των προέδρων των ενώσεων που εκπροσωπούν τα στελέχη τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας, έπειτα από την αποκάλυψη των «Επικαίρων» ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη συγχώνευση των τριών Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ. και την εν συνεχεία υπαγωγή τους στο υπουργείο Εργασίας. Από την περασμένη Πέμπτη, όταν τα «Επίκαιρα» έφεραν στο φως της δημοσιότητας τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου για το μέλλον των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ., επικρατεί κλίμα αναβρασμού στις τάξεις τόσο των αποστράτων όσο και των εν ενεργεία στελεχών του στρατεύματος.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, δεν είναι λίγοι οι στρατιωτικοί που, εκφράζοντας ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους, κάνουν ευθέως λόγο για «μεθοδευμένη προσπάθεια» φτωχοποίησης, εξαθλίωσης και κυρίως απαξίωσής τους, «μέσω της εκχώρησης της διοικητικής μέριμνας του στρατιωτικού προσωπικού στο υπουργείο Εργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, άλλωστε, και η κοινή επιστολή που έστειλαν στον κ. Βενιζέλο η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων, ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών Π.Ν. και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού.
Αφού προηγουμένως αναφέρονται στο δημοσίευμα των «Επικαίρων» της 17ης Φεβρουαρίου, οι παραπάνω ενώσεις και σύνδεσμοι τονίζουν ότι το πρώτο και βασικό θέμα το οποίο προκύπτει για τους μετόχους και μερισματούχους των Μετοχικών Ταμείων είναι «η υποτίμηση και απαξίωση που αισθανόμαστε, εκ του γεγονότος ότι συζητούνται ή και δρομολογούνται εξελίξεις που αφορούν τα έννομα συμφέροντα και θιγόμενα δικαιώματά μας, ερήμην».

Οι εκπρόσωποι των αποστράτων στη συνέχεια της επιστολής τους τονίζουν ότι αντιτίθενται «σε οποιαδήποτε σκέψη ενοποίησης των τριών Μετοχικών Ταμείων», καθώς επίσης και στην «εκχώρηση της αρμοδιότητας των Μετοχικών Ταμείων στο υπουργείο Εργασίας, με δεδομένο ότι τα Μ.Τ. είναι φορείς μέριμνας Προσωπικού των Ε.Δ., η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Διοικητικής Μέριμνας, σε όλες τις σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις του κόσμου». Οι απόστρατοι, καταλήγοντας, ζητούν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να σπάσει τη σιωπή του και να τους κάνει επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις του αναφορικά με τα σχέδια εξυγίανσης και την επίλυση του προβλήματος βιωσιμότητας των Μετοχικών Ταμείων.

Ακίνητη περιουσία και κληροδοτήματα

Όπως διαφαίνεται μετά την ασφαλιστική ένταξη των στρατιωτικών στο ΙΚΑ, η υιοθέτηση της επικουρικής τους ασφάλισης σε ένα ενιαίο επικουρικό Ταμείο του Δημοσίου είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αποφεύγει μέχρι ώρας να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Εκτός όλων των παραπάνω, δημιουργεί επιπλέον κλίμα αβεβαιότητας και για ένα ακόμη μείζον θέμα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Μετοχικών Ταμείων: Πρόκειται για την τεράστια ακίνητη περιουσία τους, η οποία κάθε χρόνο τούς αποφέρει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, στηρίζοντας έτσι κατ’ επέκταση και το εισόδημα των μελών τους. Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο σκέλος σχετικά με την ακίνητη περιουσία αλλά και τα κληροδοτήματα των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, να μελετά την ένταξή τους στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Επικαίρων», το θέμα που αφορά την υπαγωγή των τριών Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων στο υπουργείο Εργασίας τέθηκε σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μετοχικά Ταμεία και η δυνατότητα που υπάρχει να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο σχήμα επικουρικών ταμείων του δημόσιου τομέα. Μάλιστα, το σχετικό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι στο τέλος η επικουρική σύνταξη δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 20% της κύριας σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος, οδηγώντας έτσι σε περαιτέρω μείωση τις αποδοχές των αποστράτων.
 Ήδη η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο που προβλέπει τη συγχώνευση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας με το Ταμείο Εθνικού Στόλου και το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας, μια διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Να επισημάνουμε ότι κάθετα αντίθετα στη συγχώνευση των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τα στελέχη σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δουν το μέρισμά τους να μειώνεται περίπου κατά το ήμισυ. Αντίθετα, υπέρ τάσσονται τα στελέχη του Στρατού Ξηράς, επιδιώκοντας να διασφαλίσουν έστω και την ελάχιστη μελλοντική καταβολή του μερίσματός τους από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το οποίο και αντιμετωπίζει τεράστιο έλλειμμα ρευστότητας.
Γράφει ο Παραστρατιωτικός
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 24/02/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: